Alberto Contador, Geraint Thomas in Richie Porte na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Alberto Contador, Geraint Thomas in Richie Porte na zmagovalnem odru. Foto: EPA

S tem je kolesar ekipe Sky dosegel svoj največji uspeh v karieri cestnega kolesarja. V ekipnih vožnjah na dirkališču pa je že bil tako olimpijski kot svetovni prvak.

Etapo je v šprintu skupine treh kolesarjev dobil Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal), drugo mesto je zasedel Contador, tretje pa lanski zmagovalec Avstralec Richie Porte, ki je bil tretji tudi v skupnem seštevku, v katerem je prišlo do druge najmanjše razlike med najboljšima v zgodovini dirke. Manjša (tri sekunde) je bila le leta 2008, ko je Italijan Davide Rebellin ugnal rojaka Rinalda Nocentinija.

Zadnja, 141 kilometrov dolga etapa, ki je vsebovala šest gorskih ciljev, je minila v napadih Contadorja. Ti so se začeli na predzadnjem vzponu, po številnih neuspešnih poskusih pa se je Špancu posrečilo 17 kilometrov pred ciljem, ko sta ušla skupaj s Portom. Toda v zadnjem delu je tekmovalce čakal še spust in nekaj ravnine, kar je Thomas s pomočjo kolega iz ekipe Kolumbijca Sergia Henaa izkoristil.

"Pri prvih napadih sem se počutil močnega, toda iz kilometra v kilometer so noge postajale slabše. Ko sta Contador in Porte ušla, sem menil, da je vsega konec, počutil sem se grozno. Imel sem v mislih le boj za tretje mesto, a na spustu sem dal vse od sebe, veliko mi je pomagal Henao, s skupnimi močmi sva uspela. Da sem premagal dva tako dobra kolesarja, ki sta zmagovala na vseh največjih dirkah, je nekaj neverjetnega. To je zagotovo moja največja zmaga," je bil na cilju dobre volje 29-letni Valižan Thomas.

7. etapa, Nica-Nica, 141 km:          
  1. T. WELLENS       BEL      3:16:09
  2. A. CONTADOR      ŠPA          oba
  3. R. PORTE         AVS     isti čas
  4. T. GALLOPIN      FRA         0:05
  5. S. YATES          VB     isti čas
 30. S. ŠPILAK        SLO         1:26
100. L. PIBERNIK      SLO        16:41
                                      
Končni vrstni red po 7. etapi:        
  1. G. THOMAS         VB     27:26:40
  2. A. CONTADOR      ŠPA        +0:04
  3. R. PORTE         AVS         0:12
  4. I. ZAKARIN       RUS         0:20
  5. I. IZAGIRRE      ŠPA         0:37
 31. S. ŠPILAK        SLO        14:26
104. L. PIBERNIK      SLO      1:02:08