Philippe Gilbert je letos dobil že Amstel Gold Race, Valonsko puščico in dirko Liege-Bastogne-Liege. Foto: EPA
Philippe Gilbert je letos dobil že Amstel Gold Race, Valonsko puščico in dirko Liege-Bastogne-Liege. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador je bil poraženec uvoda Toura. Foto: EPA
Philippe Gilbert
Gilbert je letos dosegel že 13 zmag, najbolj vesel pa je bil seveda rumene majice. Foto: EPA
Gilbert v rumenem, Contador razočaran

V zadnjem kilometru je Belgijec silovito pospešil in švignil mimo Fabiana Cancellare. Cadel Evans je zaostal tri sekunde, tretji pa je bil Thor Hushovd, ki je zaostal šest sekund. Med štirimi slovenski predstavniki se je najbolje odrezal Grega Bole (Lampre), ki je za zmagovalcem zaostal 14 sekund in končal na 20. mestu.
Brajkovič in A. Schleck zaostala šest sekund
Devet kilometrov pred ciljem je Kazahstanec Maksim Iglinskij zapeljal v gledalca, ki je stal predaleč na cestišču, glavnina se je zaustavila, kar je iz boja za etapno zmago izločilo večino kolesarjev, skupina približno 40 kolesarjev pa si je prikolesarila prednost dobrih 30 sekund. V zadnji padec se je zapletel tudi branilec naslova Contador (Saxo Bank), ki je nato skušal uloviti skupino, vendar je na koncu zaostal minuto in 20 sekund. Precej bolje sta jo odnesla Andy Schleck in slovenski adut Jani Brajkovič, ki sta bila vpletena v padec v zadnjih treh kilometrih, zato se jima je priznal čas tretjeuvrščenega.
Etapa za Janija manj živčna, kot je pričakoval
"Začetek Toura je bil veliko bolj miren, kot sem pričakoval. Ritem je bil počasen, stopnjeval pa se je v zadnjih 35 kilometrih. Bilo je tudi nekaj neumnih padcev, najhujši pa se je zgodil osem kilometrov pred ciljem. Žrtev je bil Contador, ki je kar nekaj izgubil. Sam nisem bil vpleten v tej nesreči, ki jo je zakrivila neprevidna gledalka. Zato pa sem se moral zaradi padca ustaviti dobra dva kilometra pred ciljem. Po radiu sem vprašal Johana Bruyneela, če velja pravilo zadnjih treh kilometrov. Ko mi je sporočil, da bom dobil čas zadnjega v skupini, sem šel lagodno do cilja. Najbolj pomembno je, da se je dirka začela. Noge sicer niso bile prave, vendar pa je tako vedno v uvodnih etapah. Jutri nas čaka ekipna ura resnice, preizkušnja, v kateri želimo biti povsem v ospredju. Treningi so pokazali, da smo dobro uigrani," je dejal Brajkovič.

Gilbert načrtoval etapno zmago
"Moj cilj je bil jasen, želel sem doseči etapno zmago in obleči rumeno majico, kar mi je uspelo prvič v karieri. Zavedal sem se, da imam veliko priložnost," je povedal Gilbert.

"Zares sem zadovoljen z razpletom. Seveda bi še raje dobil etapo, saj takih priložnosti na Touru nimaš veliko. Pridobil sem tudi nekaj časa v primerjavi s svojimi tekmeci," je bil vesel Evans.

Riis ohranja mirno kri
"V kolesarstvu velikokrat odločajo sekunde. Moral sem bom zares potruditi, da bom nadomestil minuto in 15 sekund, ki sem jo izgubil proti ostalim favoritom," je bil slabe volje Contador.

"Taki nesrečni dogodki se velikokrat zgodijo na začetku Toura. Alberto je imel preprosto nesrečo, zaostal je za njegovimi glavnimi tekmeci. Zavedati se moramo, da se je Tour šele začel, do Pariza je še ogromno kilometrov," je dodal športni direktor Saxo Banka Bjarne Riis, ki je dobil francoski krog leta 1996.
Ubežniki brez možnosti
S pobegom so poskušali Nizozemec Lieuwe Westra (Vacansoleil) ter Francoza Jeremy Roy (FDJ) in Perrig Quemeneur (Team Europcar). Trojica je napadla že v prvem kilometru in si hitro prikolesarila šest minut in 45 sekund prednosti, nato pa je pospešila glavnina in 18 kilometrov pred ciljem je bilo bega tudi konec.

V nedeljo bo na sporedu ekipni kronometer (23 km) v okolici Les Essartsa.

1. etapa,
Passage du Gois-Mont des Alouettes, 191 km:
1. P. GILBERT BEL 4:41:31
2. C. EVANS AVS +0:03
3. T. HUSHOVD NOR 0:06
4. J. J. ROJAS ŠPA
5. J. VAN DEN BROECK BEL vsi
6. G. THOMAS VB
7. A. KLÖDEN NEM
8. R. TAARAMAE EST isti
9. C. HORNER ZDA
10. T. MARTIN NEM
...
20. G. BOLE SLO čas
35. A. CONTADOR ŠPA 1:20
39. A. SCHLECK LUKS 0:06
47. J. BRAJKOVIČ SLO isti čas
56. K. KOREN SLO 1:20
192. B. BOŽIČ SLO 6:50

Skupni vrstni red po 1. etapi:

1. P. GILBERT BEL 4:41:31
2. C. EVANS AVS +0:03
3. T. HUSHOVD NOR 0:06
4. J. J. ROJAS ŠPA
5. J. VAN DEN BROECK BEL vsi
6. G. THOMAS VB
7. A. KLÖDEN NEM
8. R. TAARAMAE EST isti
9. C. HORNER ZDA
10. T. MARTIN NEM
...
20. G. BOLE SLO
33. A. SCHLECK LUKS
39. J. BRAJKOVIČ SLO čas
82. A. CONTADOR ŠPA 1:20
89. K. KOREN SLO isti čas
192. B. BOŽIČ SLO 6:50
Gilbert v rumenem, Contador razočaran