Bomo Tadeja Valjavca še kdaj videli v 'peletonu' profesionalnih kolesarjev? Foto: EPA
Bomo Tadeja Valjavca še kdaj videli v 'peletonu' profesionalnih kolesarjev? Foto: EPA

Pred lansko Dirko po Italiji so Valjavca suspendirali zaradi prevelikih odstopanj v biološkem potnem listu, vendar je slovenska protidopinška komisija julija ugotovila, da ni kršil predpisov. Kolesarska zveza Slovenije je zato Valjavca oprostila vseh obtožb in jeseni je lahko spet dirkal. Vendar pa je Besničan ostal na črnem seznamu Mednarodne kolesarske zveze, zato je primer končal na športnem razsodišču v Lozani.

Valjavec se je z ekipo strokovnjakov dobro pripravil na obravnavo pred športnim sodiščem. "Trajalo je ves dan, celo časa je zmanjkalo, zato bomo priložili še nekaj pisnih dokazov. Sprva so rekli, da bo odločitev znana do 20. februarja, a pričakujem, da se bo vse skupaj še nekoliko zavleklo," je za MMC iz Lozane povedal Valjavec.

Sastre in Menčov brez Toura
Na letošnji Dirki po Franciji ne bo Carlosa Sastreja (Tour je dobil leta 2008) in Denisa Menčova (lani tretji), saj prireditelji ekipi Geox-TMC niso podelili povabila organizatorjev. Toliko bolj vesel je lahko šprinter Borut Božič - njegova ekipa Vacansoleil-DCM bo namreč nastopala na dirki vseh dirk.

Seznam ekip za Tour 2011 (v oklepaju slovenski člani ekipe): Omega Pharma-Lotto, Quickstep (Jan Tratnik), Saxo Bank Sungard, Euskaltel-Euskadi, Movistar, Ag2r La Mondiale, Sky Procycling, Lampre-Isd (Grega Bole, Simon Špilak), Liquigas-Cannondale (Kristijan Koren), Pro Team Astana (Gorazd Štangelj), Team Leopard-Trek, Rabobank, Vacansoleil-DCM (Borut Božič), Katjuša, BMC Racing team, HTC-Highroad, Team Garmin-Cervelo, Radioshack (Jani Brajkovič), Cofidis, Europcar, Francaise des Jeux in Saur-Sojasun.