Primož Roglič je najvišje uvrščeni Slovenec v svetovni seriji. Foto: Reuters
Primož Roglič je najvišje uvrščeni Slovenec v svetovni seriji. Foto: Reuters
Matej Mohorič
Na Kitajskem se je končala zadnja dirka svetovne serije. Skupne zmage se je veselil Belgijec Tim Wellens. Najboljši Slovenec Matej Mohorič je bil skupno šesti, Grega Bole 14. in Luka Pibernik 32. Foto: EPA

Van Avermaet je na dirkah svetovne serije zbral 3.582 točk. Drugo mesto je osvojil Britanec Chris Froome, zmagovalec dirke po Franciji in Španiji, s 3.452 točkami, tretjega pa Nizozemec Tom Dumoulin, zmagovalec dirke po Italiji, z 2.545 točkami, eno točk manj je zbral svetovni prvak, Slovak Peter Sagan.

Roglič je na 27. mestu zbral 1.191 točk. Simon Špilak je končal na 55. mestu. Točke je zbralo 11 Slovencev.

Med ekipami je slavil britanski Sky, drugi je bil belgijski Quick-Step Floors, tretji ameriški BMC. Sedmo mesto je osvojila ekipa Luke Mezgeca, avstralska Orica-Scott, deseti je bil ameriški Cannondale Kristijana Korena.

Izjemno uspešna sezona za slovenskimi kolesarji
Za slovenskimi kolesarji je sicer izjemno uspešna sezona v svetovni seriji. Dosegli so namreč etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. Jan Polanc je slavil na Giru, Primož Roglič na Touru in Matej Mohorič na Vuelti.

Roglič je med vsemi daleč najuspešnejši, saj je dobil etapo na dirki po Franciji, dve etapi je zmagal na dirki po Baskiji, dirko po Algarveju je zmagal skupno, zbral je še prvo mesto v etapi na dirki po Romandiji, ob tem pa še srebro na svetovnem prvenstvu na Norveškem v vožnji na čas. Špilak je drugič v karieri osvojil skupno zmago na dirki po Švici.

Z etapnimi zmagami na kategoriziranih dirkah so se izkazali tudi Luka Mezgec, Jan Tratnik, Rok Korošec in Matej Mugerli.

Sicer pa je med vsemi Slovenci v svetovni seriji največ startov oziroma dirkaških kilometrov zbral Mohorič. Dirkal je 95 dni oziroma več kot 15.500 kilometrov. Najmanj tekmovalnih dni je zbral David Per, ima 46 startov oziroma nekaj manj kot 7.500 kilometrov.

Na zadnji lestvici Mednarodne svetovne serije pa je prav tako prvi van Avermaet (4.153), drugi je Froome (3.692) in tretji Sagan (3.344). Roglič je 21. (1.802), Špilak pa 69. (869). Med državami je Slovenija 12. (5.025), vodi pa Belgija (14.605) pred Italijo (14.066) in Francijo (12.193).