Sani Bečirovič je prepričan, da je ekipa sposobna osvojiti Ligo NLB. Foto: EPA
Sani Bečirovič je prepričan, da je ekipa sposobna osvojiti Ligo NLB. Foto: EPA
Igor Dolenc
Direktor Uniona Olimpije Igor Dolenc je priznal, da v klubu iščejo nove finančne vire. Foto: MMC RTV SLO
Bečirovič o stanju pri Unionu Olimpiji
Olimpija v 3. četrtini strla Cibono

Ljubljančani so se približali vodilnim Zagrebčanom, ki imajo še vedno en poraz manj. 28-letni Bečirovič je bil najboljši strelec zmajev z 12 točkami, zadel je tudi vseh osem prostih metov. Po temeljiti analizi razburljive tekme proti Maccabiju je ugotovil, da Olimpiji v Evroligi manjka ugled. Misli je že usmeril proti sredini tekmi v Atenah proti Maroussiju. To bo zadnja priložnost za podaljšanje upanja na preboj v drugi del tekmovanja. Ko je beseda nanesla na finančno stanje kluba, je dobra volja hitro splahnela. Sani si želi, da bi bile razmere čimprej urejene, saj je le tako mogoče naskakovati zmago v Ligi NLB.

Dobili ste derbi vodilnih ekip v Ligi NLB. Najbolj zadovoljni ste lahko predvsem z igro v drugi in tretji četrtini.
Tako je. Za nas je bilo to izjemno pomembno srečanje. Cibona je vodilna na lestvici in prav gotovo velik motiv za nas. V tekmo smo šli morda malce premehko, a smo kaj hitro povezali niti v napadu in obrambi. V drugi in tretji četrtini smo naredili minimalno razliko.

Očitno bo Liga NLB v naslednjih mesecih vaš glavni cilj.
Jaz ne bi še prehitro zapiral vrata Evrolige. Naslednja tekma je za nas biti ali ne biti. Z zmago v Atenah bi si znova malce odprli vrata za napredovanje. V primeru poraza, o katerem sploh nočem razmišljati, bi se potem popolnoma usmerili k Ligi NLB.

Prespali ste tri noči in analizirali tekmo proti Maccabiju. Morda zdaj bolj s trezno glavo gledate na buren četrtek v Tivoliju?
Vsekakor. Po tehtni analizi smo vsi od glave ekipe do zadnjega igralca spoznali, da smo srečanje igrali preveč nervozno, s preveliko željo po zmagi. Sama želja na tej ravni ni dovolj, treba je imeti trezno glavo, ki pa je na žalost mi v odločilnih trenutkih nismo imeli. Nekatere sodniške odločitve so vplivale na potek dogajanja, ki je potem privedel do takšne tekme.

Kje vidite glavne razloge, da ima ekipa samo eno zmago v Evroligi, čeprav je že večkrat dokazala, da se je sposobna konkurenčno boriti za uvrstitev med najboljših 16 ekip v Evroligi?
Mislim, da je malce pomanjkanja izkušenj. Veliko vlogo igra ugled igralcev in kluba, ki je tam, kjer smo. Če bi bili te dve stvari na malce višji ravni, potem bi danes imeli prav gotovo kakšno zmago več. Mi naprej pridno treniramo in od prvega do zadnjega upamo, da bo prej ali slej prišla še kakšna zmaga v Evroligi.

Tisti poraz proti Maroussiju doma zna biti odločilen. Zaradi tiste tekme vam bo lahko še zelo žal. Popravni izpit imate v sredo. Vidite zdaj več možnosti?
Vsekakor. Doma se nam je zgodil ''kiks'', z boljšo razliko v koših prav gotovo lahko prehitimo Maroussi. Zmaga nad Cibono je dobra popotnica. Res upam, da nam bo končno tudi na gostovanju uspelo prikazati pravo igro in da bomo domov prinesli zmago.

Veliko se govori o finančnem položaju kluba. So izplačila redna?
Nisem oseba pristojna za to, ne bi rad o tem govoril. Mislim, da se morate obrniti na moje nadrejene.

So stvari do vas urejene?
Ne. V klubu je stanje takšno, kakršno je. Obrnite se na direktorja, on bo povedal vse jasno in glasno.

Seveda smo na MMC-ju za pojasnilo prosili direktorja Uniona Olimpije Igorja Dolenca. "Nekaj resnice je v tem. Prihaja do zamude pri izplačilih. Uprava se trudi. Pogovarjamo se z novimi sponzorji, odgovore pa pričakujemo v naslednjem tednu."

Kako gledate za naprej? Ste med bolj iskanimi igralci v Evropi. Ste že razmišljali o nadaljevanju vaše kariere?
Ne. Podpisal sem pogodbo z Unionom Olimpijo do konca sezone. Verjamem, da tako tudi bo. Če se zgodi finančni ''fiasko'', bom primoran iskati novega delodajalca. Trdno verjamem v besede, ki so mi jih dali vodilni v klubu. Upam, da bo Olimpija čim prej lahko normalno funkcionirala. Sam se vidim tu do konca sezone, razen v primeru velikih finančnih težav. O tem ne bi rad razmišljal.

Tudi v primeru predčasnega izpada iz Evrolige, ki se nakazuje, boste ostali še za Ligo NLB, državno prvenstvo in pokal?
Bil sem prvi, ki sem z dušo in srcem prišel nazaj, ne glede na to, kaj se bo zgodilo. Trdno verjamem, da še vedno imamo minimalne možnosti za napredovanje v Evroligi, in do takrat se nočem ukvarjati z drugimi klubi in z raznimi teorijami. Ob izpadu iz Evrolige se bo morala uprava izjasniti. Če bodo mene hoteli zadržati, bom najbolj vesel, saj mislim, da imamo izredno moštvo, ki bi letos lahko naskakovalo zmago v Ligi NLB.

Bečirovič o stanju pri Unionu Olimpiji
Olimpija v 3. četrtini strla Cibono