Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Ljubljančani v novi evropski sezoni še naprej ostajajo brez zmage. Najprej so v uvodnem krogu izgubili v gosteh proti Hapoelu (100:73), v naslednjem krogu je bil za pičlo točko boljši Joventut (87:88). Tokrat so morali premoč priznati še v Carigradu, kjer so orožje dokončno položili v zaključku tekme.

Turki na drugi strani v Evropskem pokalu letos ostajajo še neporaženi. V zelo obrambnem obračunu so s 63:62 najprej ugnali Joventut, nato še Prometej, ki je moral priznati premoč z 92:70. Ljubljančane so tokrat strli v zadnji četrtini, ko slovenski kolektiv več kot štiri minute ni dosegel niti točke.

Turki na odmor s +5
Gostitelji so vodili vso prvo četrtino, dobivali so skok v napadu in popravljali zgrešene mete, kljub vsemu pa se jim ni uspelo konkretneje odlepiti od Ljubljančanov. Ti so prvo četrtino izgubili z 20:17, v drugi pa z delnim izidom 8:0 prvič povedli, s trojko je za vodstvo poskrbel Sean Armand in domačega stratega Dušana Alimpijevića prisilil v minuto odmora. Do polčasa je sledil izenačen boj na parketu, šele v zaključku druge četrtine so si gostitelji zagotovili vodstvo, po košu Berga Ugurluja in prostem metu Yigita Arslana je za +5 s polrazdalje zadel Jonah Mathews (43:38). Ta je bil z 11 točkami najbolj razpoložen strelec Bešiktaša v prvem polčasu, za Olimpijo sta jih po osem prispevala DJ Stewart in Amadou Sow.

Justin Cobbs je bil s 14 točkami drugi najučinkovitejši strelec Cedevite Olimpije. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Justin Cobbs je bil s 14 točkami drugi najučinkovitejši strelec Cedevite Olimpije. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Bešiktaš izkoristil strelski mrk Olimpije
V tretji četrtini so Turki dvignili raven igre, v napadu so zaigrali odločneje, izkoriščali so vrzeli v ljubljanski obrambi, še naprej so dobivali skoke v napadu, z agresivno obrambo pa so na drugi strani parketa varovance Simoneja Pianigianija silili v napake. Mathews je bil še naprej nerešljiva uganka, med drugim je slabo minuto pred koncem četrtine zadel za najvišjo prednost na tekmi (59:47). Ljubljančanom je kazalo vse prej kot dobro, a ekspresno so se pobrali in z delnim izidom 11:0 prednost domače ekipe stopili na vsega točko (Justin Cobbs je zadel za 59:58)! A tu se je tudi ustavilo, zmaji več kot štiri minute niso zadeli koša, Turki pa so v naslednjih minutah ušli na udobno razliko. Ko je Angel Delgado po ukradeni žogi iz protinapada zabil za 73:64 dobro minuto pred koncem, je bilo jasno, da bo Olimpija Turčijo zapustila praznih rok.

Za Cedevito Olimpijo v Carigradu usoden več kot štiriminutni post pred končnico

Izjave po tekmi:

Simone Pianigiani, glavni trener Cedevite Olimpije: "Lahko sem ponosen na svoje fante, saj smo na enem od najtežjih gostovanj znova prikazali napredek. Bešiktaš je nad nami vršil pritisk vseh 40 minut, obenem je igral izredno fizično, vemo pa tudi za naše težave z enim organizatorjem igre in dejstvom, da se še ne poznamo dovolj dobro. Dobro smo se upirali, igrali odlično obrambo. Tekma je bila napeta, nato pa smo v drugem polčasu izgubili še Karla, ko smo bili povsem blizu, do konca srečanja pa je bilo še kar nekaj časa. V igri pomembno vlogo igrajo vsi aspekti. Napade lažje zaključujemo, če sta v igri Karlo ali pa na primer Shawn, ki zaradi težav z osebnimi napakami z začetka tekme ni mogel biti zelo agresiven. Kljub vsem naštetim omejitvam in zavednimi napakami, ki so zmago predale v roke Bešiktaša, smo z našo igro lahko zadovoljni. Igralci iz tekme v tekmo kažejo napredek, ki ga moramo zadržati tudi v prihodnje. Želimo si zmage v EuroCupu, igralci si jo s svojim trudom zaslužijo in upam, da nam jo čimprej uspe zabeležiti."

DJ Stewart, igralec Cedevite Olimpije: "Težak poraz, resnično si želim, da bi zmagali. Še naprej moramo delati in napredovati v stvareh, za katere vemo, da lahko napredujemo za prihajajoče tekme. Tekme si sledijo eno za drugo, zato se moramo učiti iz napak, pozabiti na poraz in biti boljši na naslednji tekmi."


Evropski pokal, skupinski del

Lestvica:                            
PARIS                       3  3 0  6
BEŠIKTAŠ                    3  3 0  6
LONDON LIONS                3  3 0  6
JOVENTUT                    3  2 1  5
HAPOEL TEL AVIV             2  2 0  4
PROMETEJ                    3  1 2  4
REYER VENEZIA               3  0 3  3
CEDEVITA OLIMPIJA           3  0 3  3
TOWERS HAMBURG              3  0 3  3
WOLVES VILNIUS              2  0 2  2
                                     
Napreduje šest ekip. Prvi dve se uvr-
stita neposredno v četrtfinale.      

3. krog, skupina A:
BEŠIKTAŠ – CEDEVITA OLIMPIJA
73:66 (20:17, 23:21, 16:14, 14:14)
Mathews 18, Mitchell 12; Stewart 15, Cobbs 14, Armand in Sow po 10, Jones 6, Blažič in Ščuka po 4, Matković 3.

Prosti meti: 12/18; 18/21
Met za dve: 23/52; 18/43
Met za tri: 5/20; 4/17
Podaje: 15; 8
Skoki: 46; 39

TOWERS HAMBURG - PARIS 69:105

JOVENTUT - WOLVES VILNIUS * 107:98

PROMETEJ - LONDON LIONS 87:99

REYER VENEZIA - HAPOEL TEL AVIV 81:97
* - po podaljšku