LeBron James je na zadnjih dveh tekmah prikazal najboljšo igro. Skupno je dosegel kar 82 točk. Foto: Reuters
LeBron James je na zadnjih dveh tekmah prikazal najboljšo igro. Skupno je dosegel kar 82 točk. Foto: Reuters
Kyrie Irving
Kyrie Irving je bil razigran v prvem polčasu, ko je prispeval kar 20 točk. Foto: Reuters
Tristan Thompson
Tristan Thompson je zadel vseh šest metov iz igre. Foto: Reuters
Leandro Barbosa
Leandro Barbosa je vnesel energijo s klopi in bo eden izmed adutov Warriorsov za sedmo tekmo. Foto: Reuters
Stephen Curry
Stephen Curry je bil zelo jezen na sodnika Jasona Phillipsa. Prislužil si je tehnično napako in izključitev. Foto: Reuters
Craig Sager in LeBron James
Legendarni Craig Sager, ki se bojuje z levkemijo, je prvič vodil intervjuje na finalni tekmi Lige NBA. Foto: Reuters


Gostitelji so izjemno začeli tekmo, s trdno obrambo so povedli kar z 31:9. Warriorsi so bili vseskozi v zaostanku, v zadnji četrtini so se približali na le sedem točk (86:79), a je imel najboljši igralec te finalne serije James vedno pravi odgovor. Dosegel je zadnjih osem točk v tretji četrtini, v zadnji pa jih je dodal še 17. "MVP, MVP," je odmevalo s tribun Quicken Loans Arene ob odhodu Jamesa s parketa.
Curry po šesti osebni napaki izgubil živce
Stephen Curry
je bil najboljši strelec gostov s 30 točkami, imel je velike težave z osebnimi napakami. Prvič v letošnji sezoni jih je prejel šest, po zadnji je tudi izgubil živce in zalučal ščitnik za zobe v navijača v prvi vrsti. Prislužil si je prvo izključitev v karieri. Golden State je vodil že s 3:1 v zmagah, na zadnjih dveh tekmah pa je bil popolnoma razglašen in v nedeljo bi lahko Cleveland postal prva ekipa v zgodovini Lige NBA, ki bi po zaostanku z 1:3 v zmagah dobila finalno serijo.


Izjemen začetek Clevelanda

Začetek tekme je močno spominjal na tretjo tekmo, ko so si Cavaliersi z odlično obrambo nabrali veliko prednost že v uvodni četrtini. V prvih treh minutah gostje niso dosegli niti točke in po zabijanju Jamesa je na semaforju pisalo 6:0, jezni Steve Kerr pa je vzel minuto odmora. Green je s polaganjem znižal na 8:2 in dosegel prvi koš za Warriorse po petih minutah igre. Kyrie Irving je odgovoril s trojko, nato pa je James silovito zabil za 13:2. Curry si je hitro nabral dve osebni napaki in še pred polovico prve četrtine je vstopil Shaun Livingston.
Bojevniki dosegli najmanj točk v prvi četrtini
Obramba Clevelanda je bila granitna, napad pa je deloval kot dobro naoljen stroj. Z delnim izidom 11:0 so Cavaliersi povedli z 31:9. James in Irving sta bila neustavljiva, celo veteran Mo Williams je zadel z leve strani. Golden State je v uvodni četrtini dosegel le 11 točk, kar je najmanj v celotni letošnji sezoni.
Curry ujel pravi ritem
Curry je vstopil na začetku druge četrtine in z dvema trojkama znižal zaostanek (39:24). Irving je bil izjemen v napadu, že po 16 minutah igre je dosegel 16 točk. James je s trojko povišal na 46:29, nato pa se je gostiteljem ustavilo v napadu in Warriorsi so odgovorili s serijo 0:8. Curry je krenil v protinapad in zadel z osmih metrov, nato pa je Green znižal na 46:38. Sredi največjega naleta je Curry (15 točk v drugi četrtini) prejel tretjo osebno napako, a je ostal v igri. Tyronn Lue je pred odmorom v igro poslal še Dahntaya Jonesa, ki je nanizal pet točk in ob polčasu je imel Cleveland 16 točk naskoka (59:43).
Warriorsi so se nevarno približali
Tudi drugi polčas so precej bolje začeli Cavaliersi, po Smithovi trojki so z delnim izidom 6:0 povedli s 65:43. Kevin Love je bil natančen izza črte z levega krila (70:46), a nato gostitelji dve minuti niso zadeli in Warriorsi so znižali na 70:55 po prodoru Curryja. James je prispeval zadnjih osem točk za Cleveland v tretji četrtini, s trojko je povišal na 80:61. V zadnjih dveh minutah tretjega dela igre se je razigral Klay Thompson, ki mu je z dvema trojkama in polaganjem uspelo ujeti priključek in po 36 minutah so Warriorsi zaostajali le še z 80:71.

James nanizal kar 18 točk zapored
Andre Iguodala je imel težave z bolečinami v hrbtu, nihče od drugih igralcev pa tudi ni imel možnosti v obrambi proti Jamesu, ki je prodiral v raketo in zlahka polagal, dosegel je prvih 10 točk za Cleveland v zadnji četrtini (skupaj 18 zapored) in vedno odgovoril, ko so se Warriorsi približali. Po trojki Leandra Barbose osem minut pred koncem so zaostajali le sedem točk (86:79), bližje pa jim ni uspelo priti.
James ni le zadeval, ampak je prav tako sijajno zaposlil soigralce. Našel je Smitha, ki je zadel za tri točke, nato pa je Tristan Thompson dvakrat zapored zabil (99:86). Curry je štiri minute in 22 sekund pred koncem zelo sporno dobil šesto osebno napako, ko je skušal odvzeti žogo Jamesu. Izgubil je živce, vrgel ščitnik za zobe v navijača in dobil še tehnično napako. James je zapustil igro dve minuti pred koncem ob stoječih ovacijah v Quicken Loans Areni, navijači pa so že sanjali o zmagi na sedmi tekmi.
Kerr jezen na sodnike: Tri osebne napake so bile smešne
"Tri od šestih osebnih napak Curryja so bile smešne. Tega ne razumem, Steph je MVP rednega dela, pa so mu piskali vsak dotik. Vesel sem, da je pokazal čustva in vrgel ščitnik za zobe. Prepričan sem, da ne bo dobil dodatne kazni in bo lahko igral na odločilni tekmi. Na peti tekmi nismo igrali dobro, ko smo bili brez Greena. Lahko smo še vedno samozavestni, saj si vedno lahko le želiš, da bi lahko igral sedmo finalno tekmo na domačem parketu," je poudaril trener prvakov Kerr.
"Mislim, da nisem naredil pete in šeste osebne napake. Nikoli še nisem bil izključen v karieri, to je res čuden občutek. Na sedmi tekmi moramo biti bolj stabilni, čustva bo treba obvladati. V končnici ni šlo veliko stvari po naših načrtih, že v seriji proti Oklahomi smo imeli velike težave. Dve tekmi nista šli po naših načrtih, vseeno pa imamo lepe možnosti za naslov v domači dvorani," je pojasnil Curry.
Poraz na sedmi tekmi - neuspešna sezona
"To serijo bi lahko končali že prej, a zdaj nas čaka odločilna tekma v naši dvorani. Če bi mi pred sezoni nekdo ponudil, da bomo imeli priložnost osvojiti naslov na sedmi tekmi finala v Oracle Areni, bi to seveda takoj sprejel. Ni problema, če LeBron dvakrat zapored doseže 41 točk. Ne smemo dovoliti, da sta razigrana še Tristan Thompson in J. R. Smith. To nas je pokopalo. Za nas bo vsekakor neuspeh, če ne zmagamo na sedmi tekmi. Tudi 73 zmag v rednem delu nato ne bi veliko pomenilo," je dodal Klay Thompson.
Lue: LeBron je eden izmed najboljših vseh časov
"LeBron je znova dokazal, da je eden najboljših košarkarjev vseh časov. Bili smo potisnjeni ob steno pri zaostanku z 1:3 v zmagah. Prevzel je odgovornost na svoja ramena na zadnjih dveh tekmah. Skupaj z Irvingom sta nas popeljala do sedme tekme, ki smo si jo vsi tako zelo želeli," je bil navdušen trener Clevelanda Lue.
Še nobena tekma v tej finalni seriji se ni končala z manj kot desetimi točkami razlike. Cleveland se poteguje za prvi naslov v profesionalnih ameriških športih po letu 1964, ko so ga osvojili Brownsi v Ligi NFL. Golden State je v Oracle Areni izgubil le dvakrat v rednem delu in dvakrat v končnici.

Finale, šesta tekma:
CLEVELAND - GOLDEN STATE 3:3
115:101 (31:11, 28:32, 21:28, 35:30)
20.562; James 41 (16/27 iz igre, 3/6 za tri), 11 podaj in 8 skokov, Irving 23, T. Thompson 15 (6/6 iz igre) in 16 skokov, Smith 14, Love 7, D. Jones 5, Williams 4, Jefferson in Dellavedova po 3; Curry 30 (8/20 iz igre, 6/13 za tri), K. Thompson 25 (9/21 iz igre, 3/10 za tri), Barbosa 14, Green 8, Speights 6, Iguodala 5, Ezeli 4, Livingston in Clark po 3, McAdoo 2, Rush 1.

Met iz igre: 40/77; 33/82
Met za tri točke: 10/27; 15/39
Prosti meti: 25/32; 20/29
Skoki: 45; 35
Podaje: 24; 19




Sedma tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.