Čeprav je aktivno kariero končal pri 30 letih, je Predrag Danilović, podobno kot druge  jugoslovanske košarkarske legende, dodobra zapolnil omaro z lovorikami. Od pomembnejših je bil štirikrat evropski prvak, leta 1996 olimpijski podprvak, z Virtusom štirikrat italijanski prvak in s Partizanom jugoslovanski. V letih 1992 (Partizan) in 1998 (Virtus) je slavil tudi v Evroligi. Leta 1995 je bil razglašen za najboljšega evropskega košarkarja. Foto: EPA
Čeprav je aktivno kariero končal pri 30 letih, je Predrag Danilović, podobno kot druge jugoslovanske košarkarske legende, dodobra zapolnil omaro z lovorikami. Od pomembnejših je bil štirikrat evropski prvak, leta 1996 olimpijski podprvak, z Virtusom štirikrat italijanski prvak in s Partizanom jugoslovanski. V letih 1992 (Partizan) in 1998 (Virtus) je slavil tudi v Evroligi. Leta 1995 je bil razglašen za najboljšega evropskega košarkarja. Foto: EPA
Predrag Danilović in Vlade Divac
Predrag Danilović je skupaj z Vladetom Divcem na čelo Partizana prišel oktobra 2000. Skupaj sta odstopila leta 2005, Danilović se je v klub vrnil leta 2007. Foto: EPA
Predrag Danilović ekskluzivno za MMC

38-letnega predsednika beograjskega velikana in še vedno zelo spoštovanega človeka v Bologni, kamor je kot košarkar Virtusa pripeljal štiri državne naslove in evropskega, smo pred MMC-jevo kamero uspeli dobiti za dobre tri minute po polfinalni zmagi nad Unionom Olimpijo. Pa še to pod naslednjim pogojem: "Če zmagamo, lahko, če izgubimo, pa ne."

Po tesnem uspehu črno-belih je Danilović, ki tudi tokrat ni skrival nezadovoljstva nad sojenjem, kot pravi gentleman izpolnil svojo obljubo, ob omembi finala proti Hemofarmu pa se mu je morda zavrtel film izpred slabega leta dni, ko je odreagiral precej manj plemenito. Na tekmi DP-ja v Vršcu je v sodniški slačilnici fizično napadel sodnika Marka Jurasa, za kar je dobil dveletno prepoved opravljanja kakršne koli funkcije v srbski košarki.

Polfinalna tekma je bila izenačena in trda. Kakšen je vaš komentar?
V prvem polčasu je bil obračun na meji incidenta. To je bila zasluga sodnikov in nepiskanja očitnih prekrškov nad Pekovićem. Ne vem, zakaj je šlo, zelo nekorektno obnašanje. Olimpija je bila zelo motivirana pred svojim občinstvom, mi smo imeli zelo naporen drug del sezone. Zaključek tekme je bil, predvsem zaradi naših napak, razburljiv in napet. To bi nas lahko stalo zmage, a smo bili zanesljivi z linije prostih metov.

Aleksandar Džikić meni, da osem, devet Partizanovih košarkarjev igra najboljšo sezono kariere. Kako ste bili zadovoljni z njihovo današnjo igro in kaj pričakujete v finalu proti Hemofarmu?
Zagotovo pričakujem zmago. Mnogi Partizanovi košarkarji so dozoreli kot igralci in kot osebnosti, vendar morajo vedeti, da se kljub za zdaj odlični sezoni ne smejo sprostiti. Vsak jih lahko premaga, saj so proti Partizanu vsi motivirani. Hemofarm je ena odlična ekipa, dobro se poznamo, pred nekaj dnevi smo igrali z njimi. Videli bomo ...

Nikola Peković je bil znova neustavljiv. Je ali ni v Panathinaikosu?
Ne, Nikola Peković se bo na koncu te sezone odločil, kje bo igral. Ali bo to Panathinaikos ali kaj drugega, je njegova stvar.

Kaj menite o sezoni Aleksandra Džikića pri U. Olimpiji?
Olimpija je naredila pravo potezo, ko je pripeljala Aleksandra Džikića. Veliko se je naučil ob Duškotu Vujoševiću v Partizanu, nato je bil še v ZDA, kar je zelo pomembno. Odlično opravlja svoje delo. Prepričan sem, če se bo Olimpija odločila za nek projekt, da imajo dobrega trenerja za naslednji dve ali še več let.

Ž. K.

Predrag Danilović ekskluzivno za MMC