Anthony Davis je v kratkem sporočilu za javnost obrazložil, da želi igrati v ekipi, ki se bo borila za naslov prvaka. Foto: Reuters
Anthony Davis je v kratkem sporočilu za javnost obrazložil, da želi igrati v ekipi, ki se bo borila za naslov prvaka. Foto: Reuters

Krilni center sedmo sezono igra za New Orleans, s katerim ima pogodbo do konca naslednje sezone. 25-letnik je pred sezono zamenjal agenta in se preselil pod okrilje Richa Paula, ki je med drugim zastopnik (in dober prijatelj) LeBrona Jamesa. Paul naj bi že mesece želel sporočiti namero o odhodu, a Davis je to želel prikriti čim dlje. Očitno je zdaj pravi čas za to ‒ zaradi poškodbe prsta namreč ne igra, rok za menjavo igralcev pa je 7. februar. Košarkar se je s tem vsaj v teoriji izognil žvižgom in negodovanju svojih navijačev.

Letos podrl številne osebne rekorde
Davis je v odlični formi, kar potrjujejo tudi številke, saj v marsikateri statistiki dosega najvišje povprečje do zdaj.

SezonaTočkeSkokiPodajeUkradeneBlokade
201313,58,21,01,21,8
201420,810,01,61,32,8
201524,410,22,21,52,9
201624,310,31,91,32,0
201728,011,82,11,32,2
201828,111,12,31,52,6
201929,313,34,41,72,6

Izjemni talent, izjemne predstave, a vse bolj očitno je, da v tem okolju ne more osvojiti šampionskega prstana. V šestih letih so Pelikani z njim dobili le eno serijo (lani so najprej pometli s Portlandom, nato bili brez moči proti Golden Statu).

Bosta Anthony Davis in Kyrie Irving kmalu igrala skupaj? Foto: Reuters
Bosta Anthony Davis in Kyrie Irving kmalu igrala skupaj? Foto: Reuters

Prvi favorit Boston ima zavezane roke
Z Davisom se že leta spogleduje Boston, ki ima pri pogajanjih tudi najboljša igralska izhodišča (največ mladih in kakovostnih igralcev ter izborov na naslednjih naborih). A Kelti imajo v tem prestopnem roku prižgano rdečo luč (pravilo Rose). Vse se bo spremenilo poleti, ko lahko Kyrie Irving podpiše novo pogodbo, s tem pa v ekipo lahko pripeljejo Davisa.

Dobre karte imajo tudi Lakersi
V tem prestopnem roku imajo največ možnosti LA Lakersi, kjer Davisa čaka James. Jezerniki imajo v tem trenutku tudi precej mladih košarkarjev, ki se jim lahko odpovedo (Kyle Kuzma, Brandon Ingram, Lonzo Ball, Ivica Zubac). Zadnjo besedo ima seveda New Orleans, ki se mu ne mudi nikamor. Z Davisom imajo pogodbo do poletja 2020, kar pomeni, da lahko mirno počakajo do tega poletja, še enkrat preverijo vse ponudbe in šele potem unovčijo Davisa.

Želje LeBrona Jamesa so jasne ... Se mu bodo uresničile? Foto: Reuters
Želje LeBrona Jamesa so jasne ... Se mu bodo uresničile? Foto: Reuters

Se bo ponovila zgodba Georgea?
Tveganje seveda ostaja tudi pri kupcih. Na eni strani je dejstvo, da Davis nikoli ne odigra celotne sezone, na drugi pa na kocko lahko postaviš prihodnost, saj se s tem nakupom lahko odpoveš številnim igralcem in naborom, v resnici pa Davisa dobiš za leto in pol, naslednje poletje pa igralec lahko odide, kamor si sam najbolj želi. Potencialni kupci seveda želijo videti ponovitev zgodbe Paula Georgea, ki se je odkrito spogledoval z Lakersi, Indiana ga je na koncu poslala v Oklahomo, novo okolje pa ga je tako navdušilo, da si je premislil in raje ostal sredi Amerike in se ni vrnil v rojstno Kalifornijo.

Čaka nas pestro poletje
Marsikaj bo jasnega naslednji teden, ko bo jasno, kje bo Davis končal letošnjo sezono. Ne glede na dogajanje v teh dneh bo gotovo pestro tudi poleti, saj bo precej igralcev imelo možnost, da zamenja ekipo. Spodaj jih izpostavljamo le nekaj.

Poleti bodo (lahko) prosti

DeAndre Jordan (Dallas)
DeMarcus Cousins (Golden State)
Goran Dragić (Miami) *
Jimmy Butler (Philadelphia) *
Kemba Walker (Charlotte)
Kawhi Leonard (Toronto) *
Kevin Durant (Golden State) *
Klay Thompson (Golden State)
Kyrie Irving (Boston) *
Nikola Mirotić (New Orleans)
Tobias Harris (LA Clippers)

Opomba: Z zvezdico so označeni igralci, ki imajo sami možnost, da postanejo prosti (t. i. player option).