Rašo Nesterovič se je po 11 sezonah v Ligi NBA vrnil v Evropo, kjer bo z Olympiacosom naskakoval vrh. Foto: Reuters
Rašo Nesterovič se je po 11 sezonah v Ligi NBA vrnil v Evropo, kjer bo z Olympiacosom naskakoval vrh. Foto: Reuters
Barcelona se je pred letošnjo sezono okrepila le s Kosto Perovićem. Foto: Reuters
Dušan Ivković
Duda Ivković je leta 1997, ko je na Final fouru igrala tudi Olimpija, z Olympiacosom osvojil trojno krono. Foto: Reuters
Matjaž Smodiš
30-letni Matjaž Smodiš bo eden ključnih mož Duleta Vujoševića. Foto: Reuters
Ettore Messina
Ettore Messina je pred novo sezono dodobra premešal svojo zasedbo. Foto: EPA
Aleks Marić
Aleks Marić bo v Panathinaikosu zamenjal Nikolo Pekovića, ki je odšel v Ligo NBA. Foto: EPA
Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica je s Cajo Laboral podpisal petletno pogodbo. Foto: Reuters
Bo McCalebb
Eden najzaslužnejših za uspehe Partizana Bo McCalebb se je preselil v Sieno. Foto: Reuters
Sofoklis Schortsanitis
Sofoklis Schortsanitis bo odslej branil barve Maccabija. Foto: EPA
Velimir Perasović
Efes Pilsen bo vodil nekdanji trener Cibone Velimir Perasović. Foto: EPA
Jaka Klobučar
Jako Klobučarja čaka sezona dokazovanja v Partizanu. Foto: MMC RTV SLO

Enakega mnenja so tudi stavničarji, ki za končno zmago Kataloncev ponujajo le količnik 3. Vse kaže na ponoven obračun klubov iz Španije in Grčije, ki naj bi jim boj za naslov grenil le moskovski CSKA. Če odštejemo košarkarje Uniona Olimpije (o njih več v drugih člankih), bo v Evroligi igralo še 10 Slovencev - Aleksander Ćapin, Mirza Begić (oba Žalgiris), Jaka Klobučar (Partizan), Rašo Nesterovič (Olympiacos), Gašper Vidmar, Emir Preldžić (oba Fenerbahče), Jaka Lakovič, Erazem Lorbek (oba Barcelona), Boštjan Nachbar (Efes Pilsen) in Matjaž Smodiš (CSKA).

Poglejmo podrobneje nove zasedbe glavnih favoritov, po vrsti, kot so jih razporedile stavnice.
1. Barcelona (količnik 3)
Zmagovalnega konja se ne menja. Znanega pregovora so se držali tudi v Kataloniji in v novo sezono krenili s skorajda enako postavo. Edina okrepitev je srbski center Kosta Perović, ki bo še zaostril zasedbo pod obročema, kjer igra tudi Erazem Lorbek. Navarro, Rubio, Lakovič, Sada, Morris, Mickeal, N'Dong, Lorbek, Vazquez ... Izjemno uigran orkester, ki ima 12 enakovrednih igralcev in sezono skupnega igranja. Prav to je Barcina največja prednost pred tekmeci.
Prišli: Kosta Perović
Odšli: Jordi Trias, Lubos Barton

2. Olympiacos (količnik 6)
Kljub igranju v finalu so se v najbogatejšem evropskem klubu odločili za popolno igralsko prevetritev. Še ena sezona brez lovorike (izgubili so tudi v finalu grškega prvenstva) je razjezila lastnika kluba, brata milijarderja Angelopoulos. Po letu in pol je "letel" trener Panagiotis Gianakis, na vroč stolček pa je sedel srbski selektor Dušan "Duda" Ivković, ki je leta 1997 z Olympiacosom osvoji trojno krono. Sledil je pravi "potres" v ekipi. V NBA sta se vrnila Linas Kleiza (Toronto) in Josh Childress (Phoenix), odšel je "Baby Shaq" Schortsianitis, prav tako Nikola Vujčić. Pod košem bosta zdaj kraljevala 34-letni Rašo Nesterovič in Avstralec Matt Nilesen, MVP finala Evropskega pokala z Valencio. Novi Američan je Jamon Lucas (leta 2009 igral za Split), Duda pa je s sabo pripeljal tudi srbskega ostrostrelca Marka Kešlja. Za pravo razburjenje je poskrbel Vassilis Spanoulis, ki je v Pirej prišel iz mestnega tekmeca Panathinaikosa. Ostali so Teodosić, Papalouksa, Bourousis ... Lahko 67-letni Ivković prekine dominacijo Panathinaikosa (grški prvak od leta 2003) in povrne rdeče na pota stare slave?
Prišli: Rašo Nesterović, Vassilis Spanoulis, Matt Nielsen, Jamon Lucas, Marko Kešelj, Zoran Erceg, Michalis Pelekanos
Odšli: Linas Kleiza, Josh Childress, Sofoklis Schortsianitis, Nikola Vujčić, Pat Beverly, Ian Vougioukas, Sconnie Penn

3. CSKA Moskva (količnik 6)
Moskovčani so odločeni spet priti na vrh Evrope. V ta namen so na klop pripeljali košarkarskega genija Dušana Vujoševića, ki je v prejšnji sezoni beograjski Partizan čudežno pripeljal na zaključni turnir. Pogajanja so bila dolga, "Dule" pa je po na koncu le klonil pred ruskimi milijoni in po devetih letih zapustil Beograd. Za svojega pomočnika je vzel Sašo Filipovskega. Zanimivo, da Vujošević ni korenito posegel v igralsko zasedbo. Klub so zapustili Planinić, Keyrou in Ponkrašov, prišla pa sta 222 centimetov visoki center Hemofarma Boban Marjanović in branilec Cibone Jamont Gordon. Največja okrepitev je vsekakor povsem zdrav Matjaž Smodiš, ki lani zaradi poškodbe hrbta skorajda ni igral. Kaun, Hrijapa, Langdon, Holden, Šiškauskas, Gordon, Smodiš, Voroncevič, Kurbanov, Bikov je zasedba, ki se lahko pod tandemom Vujošević-Filipovski zavihti na sam vrh.
Prišli: Jamont, Gordon, Boban Marjanović
Odšli: Zoran Planinić, Victor Keyru, Anton Ponkrašov

4. Real Madrid (količnik 6,5)
Ettore Messina
je bil iz Moskve pripeljan v Madrid, da najtrofejnejši evropski klub spet popelje na pota stare slave. A renesansa Reala se je spremenila v nočno moro. 9-kratni evropski prvaki (nazadnje leta 1995) so izpadli v četrtfinalu Evrolige (Barcelona) in polfinalu španskega prvenstva (Caja Laboral). Sezona brez lovorike, še bolj pa nemoč proti večnemu tekmecu Barceloni, so v Madridu sprožili znak za spremembe. Messina je izdatno osvežil ekpo. Namesto Lavrinoviča in Van den Spiegla bosta pod košem Anteju Tomiću pomagala nekdanji center Maccabija D'or Fischer in Nikola Mirotić. Novi organizator igre je še lani NBA-jevec Sergio Rodriguez, ki je "kradel" minute tudi Benu Udrihu pri Sacramentu. Iz Joventuta je prišel ostrostrelec Clay Tucker, iz Estudiantesa španski reprezentant Carlos Suarez. Ostali so Veličković, Reyes, Garbajosa, Prigoni, Vidal in Llull. Prenovljeni Madridčani so doživeli prvi udarec že v superpokalu, ko jih je Barcelona premagala kar za 34 točk.
Prišli: Nikola Mirotić, Sergio Rodriguez, Clay Tucker, D’or Fischer, Carlos Suarez
Odšli: Darijuš Lavrninovič, Travis Hansen, Louis Bullock, Tomas Van den Spiegel, Morris Almond, Rimantas Kaukenas, Marko Jarić

5. Panathianikos (količnik 7,5)
Serijski grški prvaki so lani doživeli velik neuspeh, saj so se morali od Evrope posloviti še pred četrtfinalom. Najuspešnejše evroligaško moštvo zadnjega desetletja ni koreniteje poseglo v svojo zasedbo. Branilsko linijo (Tepić, Nicholas, Diamantidis Calathes) je okrepil Afričan Romain Sato (Siena), potem ko je v Pirej nepričakovano pobegnil Spanoulis. V nasprotno smer je prišel center Ian Vougioukas, najodmevnejša okrepitev pa je vsekakor MVP rednega dela Evrolige Aleks Marić (Partizan), ki bo zamenjal Pekovića. Pozicijo "trojke" in "štirice" bodo pokrivali Perperoglu, Batiste, Fotsis, Tsartsaris in Kaimakoglu. Trener Obradović ve, kako se streže stvari. Pod pasom ima 7 naslovov v Evroligi, od tega 4 z "zelenimi".
Prišli: Romain Sato, Aleks Marić, Kostas Kaimakoglu, Ian Vougioukas, Giorgos Bogris
Odšli: Nikola Peković, Marcus Haislip, Vassilis Spanoulis, Šarunas Jasikevičius

To je pet glavnih favoritov za naslov. Visoke ambicije pa ima še nekaj klubov ...
6. Caja Laboral (količnik 13)
Španski prvaki so sestavili močno ekipo z eno "lepotno" napako. Še vedno niso namreč našli zamenjavo za Tiaga Splitterja (San Antonio Spurs), tako da edini pravi center ostaja Stanko Barać. Zato pa je toliko bolj impresivna zunanja linija, ki lahko "prerešeta" vsakega tekmeca". Na branilskih položajih se je Brazilcu Huertasu in španskemu reprezentantu San Emeteriu pridružil 4. strelec prejšnje Evrolige David Logan. Prva zvezda prestopnega roka je bil srbski reprezentant Nemanja Bjelica, ki mu bodo družbo delali Teletović ter novinca Marcus Haislip in Florent Pietrus. Baski ne skrivajo, da si želijo po dveh letih spet na Final four, ki so se ga med leti 2005 in 2008 udeležili kar štirikrat zapored.
Prišli: David Logan, Nemanja Bjelica, Florent Pietrus, Dejan Musli, Marcus Haislip
Odšli: Milton Palacio, Vladimir Golubović, Carl English, Tiago Splitter, Lior Eliyahu, Walter Hermann

7. Siena (količnik 17)
Najuspešnejši italijanski klub ima enak cilj kot Caja Laboral. Potem ko so se na zaključni turnir uvrstili trikrat v petih letih, so lani tekmovanje končali že v drugem delu tekmovanja. To je bil znak za popolno prenovo moštva. Ostali so le trener Pianigiani, kapetan Stonerook, Kšištof Lavrinovič in Zisis. Iz Partizana je prišel organizator igre Bo McCalebb, iz Reala se je vrnil Rimantas Kaukenas, svežo kri pa predstavljajo še Pietro Aradori, ameriška ostrostrelca Malik Hairston in David Moss ter robustni srbski center Milovan Raković, ki je prišel iz Rusije.
Prišli: Bo McCalebb, Malik Hairston, Milovan Raković, Rimantas Kaukenas, David Moss, Pietro Aradori
Odšli: Romain Sato, David Hawkins, Terrell McIntyre, Henry Domercant, Benjamin Eze, Denis Marconato, Lorenzo D'Ercole

8. Maccabi (količnik 21)
Izraelski velikan se v letošnjo pustolovščino podaja z novim trenerjem Davidom Blattom, ki je Maccabi popeljal na Final 4 že leta 2002. Z nekdanjim ruskim selektorjem sta se v Tel Aviv vrnila trikratni evropski prvak Tal Burstein (Fuenlabrada) in krilo Lior Eliyahu (Caja Laboral). Iz Pireja je prišel Sofoklis Schortsianitis, iz Španije, kjer je bil razglašen za vzhajajočo zvezdo prejšnje sezone, pa Američan Richard Hendrix. Novi organizator igre je Jeremy Pargo, v klub pa so zvabili tudi MVP-ja izraelski lige Elishaya Kadirja. Ostala sta branilca Eidson in Perkins ter veterana Sharp in Bluthental.
Prišli: Tal Burstein, Elishay Kadir, Richard Hendrix, Sofoklis Schortsianitis, Jeremy Pargo, Lior Eliyahu
Odšli: Andrew Wisniewski, D’or Fischer, Alan Anderson, Stephane Lasme, Raviv Limonad, Gal Mekel

9. Efes Pilsen (količnik 31)
Za Turke, prve nasprotnike Uniona Olimpije, se začenja novo obdobje pod vodstvom nekdanjega trenerja Cibone Velimirja Perasovića. Evroligaške izkušnje bodo prispevali novinci Andrew Wisniewski (Maccabi), Cenk Akyol in Lawrence Roberts (Partizan). Pod košem bosta konkurenco zaostrila Erwin Dudley in Srb Miroslav Raduljica (213 cm). Tu so še turški reprezentanti Tunceri, Gönlum, Guler in Arslan. Seveda se bo vse vrtelo okoli Igorja Rakočevića, eden ključnih mož pa naj bi po lanski slabi sezoni spet postal Boštjan Nachbar.
Prišli: Andrew Wisniewski, Cenk Akyol, Lawrence Roberts, Miroslav Raduljica, Erwin Dudley
Odšli: Kaya Peker, Charles Smith, Mario Kasun, Ermal Kuqo, Preston Shumpert,

Še nekaj besed o lanskem presenetljivem udeležencu zaključnega turnirja.
Partizan (količnik 251)
Tako kot vsako sezono so Beograjčani doživeli velik osip. Za nameček jih je po devetih letih zapustil še trener Vujošević, ki ga je zamenjal pomočnik Vlada Jovanović. V ekipi so ostali Kecman, Vesely, Božić, Mitrović in Djekić. Nova centra sta Raško Katić (Hemofarm) in robustni Avstralec Nathan Jawai, ki ima tudi NBA izkušnje. Pomembno vlogo bo imel Jaka Klobučar, ki si bo z Božićem delil minute na položaju organizatorja igre.
Prišli: Dragan Milosavljević, Jaka Klobučar, Raško Katić, Nemanja Jaramaz, Nathan Jawai, Bogdan Bogdanović
Odšli: Slavko Vraneš, Bo McCaleb, Lawrence Roberts, Aleks Marić, Aleksandar Rašić

Skupina A, sreda ob 18.45:
HIMKI - ASECCO PROKOM
Četrtek ob 18.45:
ŽALGIRIS - PARTIZAN
Ob 20.30:
CAJA LABORAL - MACCABI

Skupina B, ponedeljek ob 20.45:
OLYMPIACOS - REAL MADRID
Sreda ob 21.00:
VIRTUS ROMA - BROSE BASKETS
Četrtek ob 20.45:
UNICAJA - CHARLEROI

Skupina C, sreda ob 19.15:
FENERBAHČE - LIETUVOS RYTAS
Četrtek ob 20.45:
BARCELONA - CIBONA
Ob 21.00:
MONTEPASCHI SIENA - CHOLET

Skupina D, sreda ob 20.45:
UNION OLIMPIJA - EFES PILSEN
Četrtek ob 18.15:
CSKA MOSKVA - ARMANI J. MILANO
Ob 20.45:
VALENCIA - PANATHINAIKOS