Tony Parker ni imel veliko počitnic. Utrujenost bi se lahko poznala v dolgi sezoni. Foto: EPA
Tony Parker ni imel veliko počitnic. Utrujenost bi se lahko poznala v dolgi sezoni. Foto: EPA
Marco Bellinelli
Marco Bellinelli upa, da bo v svojem petem klubu v Ligi NBA lahko igral v velikem finalu. Foto: EPA
Tony Allen in Zach Randolph
Tony Allen in Zach Randolph sta v lanski sezoni navduševala vse do finala Zahoda, ko je Grizlijem zmanjkalo sape. Foto: Reuters
Kevin Durant
Kevin Durant bo imel v prvih tednih še več bremena na svojih ramenih. Foto: EPA
Stephen Curry
Stephen Curry je v lanski sezoni postavil nov rekord v zadetih trojkah. Kar 272-krat je bil natančen izza črte. Foto: EPA
Kobe Bryant
Kobe Bryant bo uvodni mestni derbi spremljal s klopi. Noče prehitevati z vrnitvijo na parket. Foto: EPA
Nick Young
Nick Young je pospešil igro Lakersov, kar zelo ugaja trenerju D'Antoniju. Foto: EPA
Doc Rivers
Doc Rivers bo na sezono zaslužil 7 milijonov dolarjev. Zanimivo, da je v sezoni 1991/92 začenjal v prvi peterki Clippersov, ki pa so takrat imeli precej slabšo ekipo. Foto: EPA
Brian Shaw in Frank Vogel
Brian Shaw je bil v zadnjih sezonah pomočnik Franka Vogla pri Indiani. V Denverju bo prvič glavni trener. Foto: EPA
Dwignt Howard
Dwigt Howard je bil manjkajoči kos v mozaiku Houstona, ki ima zdaj res močno ekipo. Foto: EPA
Goran Dragić
Goran Dragić bo znova nosilec igre Sunsov. Foto: Reuters


Šesta tekma finala je še vedno v glavah Tima Duncana in Manuja Ginobilija, Tony Parker pa je slabe spomine pregnal na evropskem prvenstvu v Sloveniji, kjer je s sanjskimi predstavami popeljal Francijo do prvega naslova najboljše ekipe na stari celini.

Vsi trije niso veliko igrali na pripravljalnih tekmah, stari lisjak Gregg Popovich je velemojster v odmerjanju minutaže pri veteranih. Tudi v rednem delu nosilcem igre velikokrat nameni počitek, lani je v Miamiju vse ključne igralce preprosto poslal na letalo, derbi pa odigral z rezervisti in skoraj zmagal.
Duncan je bil po težavah s koleni že odpisan, pa je lani znova zablestel. Pri 37 letih je še vedno lačen zmag, Ginobili ima le leto manj, še vedno pa je gonilna sila s klopi. V finalu je zasijal Danny Green, ki je bil zelo zaslužen za vse tri zmage Spursov nad Miamijem. Tudi Kawhi Leonard je naredil velik korak naprej. Gary Neal je odšel v Milwaukee, DeJuan Blair pa v Dallas. Prišel je ostrostrelec Marco Belinelli, ki bo dodal še eno razsežnost v napadu.
Grizliji z novim trenerjem
V Memphisu jim je uspelo zadržati okostje ekipe. Uspešnega trenerja Lionela Hollinsa je presenetljivo zamenjal njegov pomočnik Dave Joerger. Zach Randolph je blestel vse do finala Zahoda, ko je proti Spursom odpovedal na celi črti (16/53 iz igre na štirih tekmah). Pod košem sta z najboljšim obrambnim igralcem lige Marcom Gasolom razred zase. Ključna poteza klubskega vodstva je bilo podaljšanje pogodbe s Tonyjem Allenom, ki je zelo koristen igralec, čeprav ni zvezdnik. V obrambi tvori udarno navezo s Tayshaunom Princeom. Mike Conley odlično organizira igro, dodana vrednost pa je Mike Miller, ki se mu roka pri trojkah ni tresla niti v finalnih obračunih v dresu Miamija.
Oklahoma konkurenčna le z zdravim Westbrookom
V Oklahomi se še vedno čudijo, da tako talentirana ekipa še nima prstana. Westbrook je moral na drugo operacijo desnega kolena in bo zagotovo izpustil uvodne štiri tedne, realno gledano se bo vrnil sredi decembra. Kevin Durant vsega ne more storiti sam, zelo se pozna odhod Jamesa Hardna pred lansko sezono. Kevin Martin ni bil na njegovi ravni, zdaj je odšel v Minnesoto. Na uvodnih tekmah bosta na položaju branilca Reggie Jackson in Thabo Sefolosha. Navijači ne zaupajo Kendricku Perkinsu, robustni center je lani popolnoma odpovedal, poleti je pospešeno treniral napadalne akcije.
Lani je Thunder gladko izgubil proti Memphisu v konferenčnem polfinalu (1:4). Tudi z zdravim Westbrookom bodo imeli veliko dela, saj tudi klop (Jeremy Lamb, Nick Collison, Ryan Gomes ...) ni med boljšimi.

Warriorsi že močnejši kot lani
Golden State je vsako sezono boljši. Stephen Curry (22,9 točke na tekmo) se je lani povzpel med najboljše igralce lige. Trener Mark Jackson bo lahko računal na Andreja Iguodalo, ki je prišel iz Denverja. Warriorse sta okrepila tudi Nemanja Nedović in Toney Douglas, Jermaine O'Neal pa je že precej čez zenit kariere. Zelo veliko bo odvisno od Andrewa Boguta (v letošnji sezoni bo v žep pospravil 14 milijonov dolarjev), ki je imel v preteklosti velike težave s poškodbami. David Lee je že na obeh tekmah na Kitajskem dokazal, da je znova v vrhunski formi. V Oaklandu že dolgo niso imeli tako talentirane ekipe, vsi nosilci igre imajo manj kot 30 let. V Oracle Areni se obeta pravi šov.
Lakersi čakajo na vrnitev Kobeja
Lakersi začenjajo sezono brez Kobeja Bryanta, ki si je aprila strgal ahilovo tetivo. Okrevanje po operaciji je potekalo zelo dobro, med pripravami je treniral po posebnem programu. Novinarji zvezdnika oblegajo kot ose, a datum vrnitve je še neznan. Kobe je že 17 let v klubu, kjer si želi končati kariero. Direktor Jim Buss je že nakazal, da želi začeti pogajanja o podaljšanju pogodbe. Bryant bo v letošnji sezoni zaslužil kar 30,4 milijona ameriških dolarjev, kar je največ v Ligi NBA (več je v zgodovini v žep pospravil le Michael Jordan). Lani je v povprečju dosegal 27,3 točke, manjkal pa je v končnici, kjer so bili Lakersi videti zares žalostno proti Spursom. Prejeli so "metlo", zadnji dve tekmi v Staples Centru so izgubili za 31 in 21 točk.
D'Antoni ne bo spreminjal taktike
Dwight Howard
se ni znašel pod žarometi Hollywooda, zato jo je popihal v Houston. Veliko strokovnjakov meni, da Mike D'Antoni ni pravi trener za to ekipo. 62-letni strateg, ki je deloval tudi v Italiji, še nikoli ni zagovarjal obrambe. V Phoenixu in New Yorku so njegove ekipe igrale "run and gun" košarko, z Lakersi je bilo to lani nemogoče. V letošnji sezoni sta prišla Nick Young in Jordan Farmar, ki se je vrnil po treh letih. Oba blestita v hitri igri, kjer nasprotnik nima postavljene obrambe. D'Antoni niti za milimeter ne bo odstopil od svoje taktike, odšel je tudi edini res pravi specialist za obrambo Metta World Peace.

Brez Kobeja ga na začetku čaka trnova pot. Jezerniki imajo izjemno zahteven spored. Že uvodni večer jih čaka mestni derbi s Clippersi, nato pa še tekmi proti Golden Statu in San Antoniu, kjer prav tako ne bodo favoriti. Lani je moral Mike Brown pospraviti kovčke po petih tekmah, tudi letos podoben scenarij ni izključen.
Steve Nash ima pogodbo še za dve sezoni, spomladi pa bo dopolnil 40 let. Prstana z Lakersi verjetno ne bo dočakal, saj je konkurenca na Zahodu premočna. Jezerniki so dobili štiri pripravljalne tekme, proti odlični ekipi Golden Stata pa so bili nemočni na Kitajskem. Veliko obeta Xavier Henry, ki je prišel iz New Orleansa, Chris Kaman pod košem ne more nadomestiti Howarda, Pau Gasol bo znova ključni mož pod obročema.
Clippersi z Riversom želijo primat v mestu
S prihodom Doca Riversa se začenja novo obdobje pri LA Clippersih. Po desetletju v Bostonu je zelo cenjeni strokovnjak sprejel nov izziv. Lani je med tekmo v Staples Centru pogledal proti stropu in videl vseh 16 šampionskih praporjev Lakersov in še številne upokojene drese. Zaželel si je novo identiteto kluba, zato bodo v letošnji sezoni praporje Lakersov prekrili s slikami glavnih zvezdnikov Clippersov.
Rivers je velik zagovornik obrambe, v Bostonu je imel prave igralce za tak sistem igre. Blake Griffin in DeAndre Jordan sta bolj skrbela za zabavo gledalcev z zabijanji, obramba ni bila v ospredju in v končnici Clippersi niso prišli daleč. Vodja ekipa je Chris Paul, ki je podaljšal pogodbo in velja za enega izmed najboljših organizatorjev igre v ligi. Prišla sta J. J. Redick in Darren Collison. Jamal Crawford je glavni igralec s klopi, Matt Barnes pa je obrambno naravnan in bo vsekakor primeren za sistem Riversa.
Tudi Nuggetsi z novim sistemom
Brian Shaw je končno dobil priložnost na mestu glavnega trenerja. Denver je po desetih letih zapustil George Karl, zdaj se obeta nov sistem igre. Shaw je velik zagovornik obrambe, številni so ga videli kot naslednika Phila Jacksona pri Lakersih, a mu vodstvo Lakersov še ni zaupalo. Novi generalni menedžer Nuggetsov Tim Connelly mu je dal priložnost in že na pripravljalnih tekmah je bil viden njegov pečat.
Ty Lawson je navajen na hitro igro, vsekakor pa ga pod vodstvom Shawa čaka več dela v obrambi. Randy Foye je prišel iz Utaha, pomembni okrepitvi sta tudi Nate Robinson in Darrell Arthur. Andre Igoudala in Corey Brewer sta zapustila Nuggetse, poškodovan je ostrostrelec Danilo Gallinari. Vsako sezono je boljši Kenneth Farried, ki z neverjetno energijo pod obročem spravlja tekmece v obup. Center JaVale McGee še ni pokazal vsega potenciala.
Calderon in Ellis v pomoč Dirku
Le Dirk Nowitzki in Shawn Marion sta ostala v Dallasu od ekipe, ki je junija 2011 v finalu premagala Miami s 4:2 v zmagah. Trener Rick Carlisle je imel veliko dela z uigravanjem novih igralcev. Novi organizator igre je Jose Calderon, ki v napadu zna vse, obramba pa ni njegova boljša točka. Monta Ellis ni bil zadovoljen v Milwaukeeju in v Oaklandu, potreboval je nov izziv. Velik potrošnik žog je lahko en večer junak, že naslednji pa bedak. Pod košem Mavsi v zadnjih sezonah niso bili močni, prišel je Samuel Dalembert. Lastnik Mark Cuban si je želel še kakšnega zvezdnika. Preveč bremena bo na ramenih 35-letnega Nowitzkega, ki bo letos v žep pospravil 22 milijonov dolarjev.
Howard zdaj nima več izgovorov
Dwight Howard se hoče po dveh izgubljenih sezonah v Orlandu in pri Lakersih vrniti na velika vrata. V Houstonu je združil moči z Jamesom Hardnom in Jeremyjem Linom. Po številnih nesporazumih v Los Angelesu je v Teksasu našel pravo ekipo, v letošnji sezoni bo zaslužil 20,5 milijona zelencev. Kevin McHale ga bo znal vključiti v sistem, Rocketsom pa je manjkal prav dominanten center.
Minnesota prav tako računa na končnico. Rick Adelman bo lahko po novem računal na Kevina Martina in Coreyja Brewerja. Odšel je Andrej Kirilenko. Ricky Rubio in Kevin Love sta imela težave s poškodbami v pretekli sezoni. Prva peterka Volkov je zelo močna, glavna aduta s klopi sta J. J. Barea in Aleksej Šved.
Tudi Portland je kandidat za elitno osmerico. LaMarcus Aldridge (21,1 točke na srečanje) ima visoke cilje in ne želi igrati za ekipo, ki nima možnosti za visoka mesta. Lani se je izkazal organizator igre Damian Lillard. Blazerse je okrepil center Robin Lopez. Prišla sta tudi Mo Williams in Dorrell Wright.
Bodo Sunsi res menjali Dragića?
Goran Dragić, eden najboljših igralcev na preteklem evropskem prvenstvu v Sloveniji, izbran tudi v prvo peterko, začenja sezono v Phoenixu z mešanimi občutki. Že pred začetkom sezone je jasno, da Sunsi nimajo nobenih možnosti na Zahodu. Odšel je tudi center Marcin Gortat, Emeka Okafor pa je vrhunski le po zaslužku (14,4 milijona dolarjev v letošnji sezoni).
V Arizoni so se pojavile govorice, da naj bi vodstvo Phoenixa želelo zamenjati Dragića. Razlog naj bi bil mladi organizator igre Eric Bledsoe, ki je v klub prišel iz LA Clippersov. Novi trener Jeff Hornacek bo v prvi peterki začel z obema. 27-letni Dragić je lani dosegal 14,7 točke in 7,4 podaje na tekmo, zanj bo to šesta sezona v najmočnejši ligi na svetu.