Erazem Lorbek je leta 2002 postal MVP prvenstva do 18 let, 2004 je dobil naziv najobetavnejšega mladega košarkarja Evrolige, v pretekli sezoni je postal član druge peterke Evrolige, zdaj pa še prvi Slovenec uvrščen v prvo peterko EP-ja. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Erazem Lorbek je leta 2002 postal MVP prvenstva do 18 let, 2004 je dobil naziv najobetavnejšega mladega košarkarja Evrolige, v pretekli sezoni je postal član druge peterke Evrolige, zdaj pa še prvi Slovenec uvrščen v prvo peterko EP-ja. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Erazem Lorbek
Na Poljskem je bil Erazem tretji najboljši strelec (povprečno 16,4 na tekmo) in tretji najboljši skakalec (7,4) prvenstva. Foto: Reuters

O povezanosti v družini Lorbek ni bilo nikoli dvoma, kar potrjuje tudi najstarejši in najvišji izmed treh bratov (Erazem, Domen, Klemen): "Vsi trije smo zelo povezani, ogromno se pogovarjamo in razmišljamo o košarki. Res je tudi, da imamo v družini izrednega strokovnjaka, to je naš oče, ki nas zelo dobro usmerja, stoji ob strani in daje nasvete, vse skupaj pa prinaša uspehe. Dva brata sva že v reprezentanci in upava, da bo kmalu tudi tretji. Najpomembnejši člen je vedno mama, moram se ji zahvaliti, da je skrbela za nas, vsem se je stoodstotno podredila in lahko smo srečni, da smo vsi zdravi."

Celoten intervju, z Erazmom Lorbkom se je za VAL 202 pogovarjal Franci Pavšer ml., lahko poslušate tukaj.

V Evropi veliko želje in srca
Erazem je vesel, da se je kot prvi Slovenec znašel v prvi peterki evropskega prvenstva, saj so tako strokovnjaki opazili njegov napredek, ki pa je po njegovem mnenju uspeh celotnega strokovnega štaba. Javnost ga v prihodnje že vidi v Ligi NBA, ki pa ga ne mika tako kot druge: "V Evropi sem se stabiliziral, tu pa se igra vedno boljša košarka, igra se z večjo željo in srcem, kar meni bolj ugaja."

"Zdovc nam je prinesel mirnost"
O EP-ju na Poljskem pa: "Krasilo nas je to, da smo bili dobra klapa. Igrali smo izjemno dobro obrambo, zaradi katere nam ni bilo težko niti v napadu. Jure je v ekipo vnesel svoje izkušnje iz prejšnjih igralskih let, saj je osvojil kar nekaj medalj, s tem pa nam prinesel mirnost. Vedno znova je ponavljal, da smo dovolj kvalitetni, da lahko igramo z vsakim, veliko je postoril. Lahko smo ponosni, da smo Slovenci, odzivov iz domovine je bilo veliko več kot prejšnja leta. Tudi naši navijači so dokazali, da brez nas ne bi bilo tega prvenstva, in upam, da je to opazila tudi FIBA."

"Čas je na naši strani"
Krilni center španske Barcelone se za prihodnost ne boji: "Mislim, da bom dočakal medaljo, saj ima ekipa veliko talenta. Če bomo napredovali kot do zdaj, se ni za bati, pomembno pa je tudi, da imamo igralci dobre sezone v klubih. Čas je na naši strani."