Naslovnica današnje Marce: Izgubili so, a hkrati zmagali. Foto: www.marca.es
Naslovnica današnje Marce: Izgubili so, a hkrati zmagali. Foto: www.marca.es
David Blatt
David Blatt je preporodil rusko reprezentanco. Foto: Reuters
Viktor Hrjapa
Viktor Hrjapa - skrivnost ruskega uspeha. Foto: EPA
Rusi prvič na evropskem prestolu

"Andrej je najbolj spektakularen, toda naš najboljši igralec je bržkone Viktor Hrjapa. On je verjetno skrivnost našega uspeha," je povedal selektor "zbornaje komande", ki je sinoči sredi Madrida šokirala Špance v finalu evropskega prvenstva. Košarkar Chicaga je v povprečju dosegal po 7,8 skoka in več kot tri podaje na tekmo. "Hvala, fantje" in "Sanje so se uresničile" sta le dva izmed naslovov, s katerima so zlato kolajno pospremili ruski mediji.

Andrej Kirilenko je bil seveda vzhičen: "Upam, da bo naslovov še več. Španija je izredna ekipa, toda mi smo igrali res dobro. Špance smo naredili živčne in igrali smo kot ekipa."
Gasol: Moral bi bližje obroču
Manj zadovoljen je na drugi strani razumljivo ostal največji zvezdnik in nesrečnik Špancev Pau Gasol: "Ta trenutek smo razočarani, toda prepričan sem, da bomo jutri ponosni. Zadnji met sem že videl v košu. Morda bi se moral dve sekundi pred koncem malo bolj približati obroču, toda tako se je pač končalo."

Marca: Nismo pregnali uroka gostiteljev
Največji španski športni dnevnik Marca je na spletni strani zapisal naslednje: "Rusija, strašen nasprotnik, in statistika (gostitelj ni zmagal na evropskem prvenstvu že od leta 1993) nista napovedovali lahkega finala za Španijo. In tako je tudi bilo. Naša reprezentanca je imela slab dan, in čeprav se je zatekla k legendarni španski "furiji" (za katero pa se zdi, da bo ostala le v spominu), ni mogla postati evropski prvak proti tekmecu, ki je vodstvo prevzel dve sekundi pred koncem." Na naslovnici časopisa je danes pisalo takole: "Izgubili so (za točko v zadnji sekundi), a hkrati zmagali (za vedno v srcih vseh Špancev)."

Gazzetta: Blatt discipliniral Ruse
Bržkone najbolj znamenit športni dnevnik na svetu, italijanska La Gazzetta dello Sport, pa je finale na svoji spletni strani opisal takole: "17.000 ljudi ni moglo verjeti svojim očem, vsa država pa je bila osupla. Španija, aktualni svetovni prvak, je držala vse vajeti v svojih rokah, nato pa klonila v zadnji sekundi finala evropskega prvenstva. Izgubila je Španija, a zmagala je Rusija. Ekipa z velikim talentom, ki pa jo je šele prihod Davida Blatta, italijanskega prvaka leta 2006 s Trevisom, uspel disciplinirati. Velika zmaga Andreja Kirilenka, ki je po najslabši sezoni v karieri končal ibersko zgodbo s povprečno 18 točkami na tekmo in bil pravi vodja moštva, ki se na stopničke ni povzpelo vse od leta 1997."

M. R.

Rusi prvič na evropskem prestolu