Za povečan ogled napovedi kliknite na sliko. Foto: MMC RTV SLO
Za povečan ogled napovedi kliknite na sliko. Foto: MMC RTV SLO
Španija
Španska reprezentanca je bila favorit prvenstva že pred dvema letoma, ko jo je v finalu ugnala Rusija. Letos je napoved za naslov še trdnejša. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Čeprav smo že takrat potihoma upali na medaljo, pa nismo imeli časa za razmišljanje o napovedih. Treba je bilo zbrati mnenja strokovnjakov, opraviti nekaj intervjujev, poti do Kranjske Gore, Rogle (kar trikrat), Maribora, Domžal in drugih slovenskih mest, pripraviti nekaj podatkov o Poljski, narediti slovarček ... Zadnje dni avgusta pa se je začelo.

Kakšna je napoved?
Prijatelji so me začeli spraševati, kakšna je moja napoved in kakšni so odnosi v ekipi. Na prvo vprašanje jim nisem znal odgovoriti tako hitro. Poškodoval se je Matjaž Smodiš, ekipo je moral zapustiti Saša Vujačič (še vedno sem mnenja, da je bila to pravilna odločitev Jureta Zdovca), zgodil se je slab turnir v Sevilli. Vseeno sem jim odgovoril, da medalja bo, odnosi pa da so odlični, še nikoli taki. O obojem sem še vedno trdno prepričan.

Vabljeni k branju dnevnika:
Je prvenstvo res na Poljskem?


Vsi razen Izraelca za Španijo

Še tretje leto zapored me je urednik najboljše španske košarkarske strani ACB Pablo Malo de Molina povabil k sodelovanju pri posebni anketi o napovedih uvrstitve reprezentanc. Mnenja je letos sporočilo 10 evropskih košarkarskih novinarjev, devet nas na vrhu vidi Španijo, le Izraelec Yarone Arbel napoveduje naslov Hrvaški. Slovenijo s(m)o v skupnem seštevku uvrstili na šesto mesto, sam sem napovedal srebro.

Pred dvema letoma sem bil najbližje
Za boljšo predstavo le manjša primerjava: Pred dvema letoma je sodelovalo 12 novinarjev, skupni favorit je bila Španija (na koncu podprvak), Rusija pa je končala šele na osmem mestu (končni prvak). Slovenijo so evropski kolegi postavili na 11. mesto, sam sem pričakoval šesto. Enako trditev sem na letališču Jožeta Pučnika potrdil tudi enemu izmed slovenskih navijačev, ki se je le nasmejal. Na koncu sem zgrešil le za eno mesto, četa Aleša Pipana je 16. septembra 2007 v tekmi za sedmo mesto ugnala Francijo. Ko bi se moje napovedi uresničile tudi letos ...

Uspešno navijanje in proslavljanje zmage nad Veliko Britanijo želim!

Iz Varšave,