Se lahko zgodovina ponovi in Slovenija še drugič na prvenstvu premaga Srbijo? Foto: Reuters
Se lahko zgodovina ponovi in Slovenija še drugič na prvenstvu premaga Srbijo? Foto: Reuters
Slovenska košarkarska reprezentanca
Prav Slovenija je tista reprezentanca, ki je nazadnje na enem prvenstvu dvakrat premagala istega nasprotnika. Foto: EPA

Prav ima, dosežek je velik, v zadnjih desetih letih pa je uspel le Jugoslaviji (1999) in Sloveniji (2007). Jugoslavija je bila v Franciji od gostiteljev boljša najprej v prvem delu tekmovanja (63:52), ppzneje pa še v tekmi za tretje mesto (74:62). Enako je uspelo tudi varovancem Aleša Pipana v Španiji, Francijo so v Alicanteju premagali s 67:66, v Madridu (tekma za 7. mesto) pa z 88:74.


Najbolj svež spomin na Madrid
Nenapisano pravilo, da proti istemu nasprotniku praviloma ne zmagaš dvakrat, se je potrdilo že nekajkrat v zgodovini evropskih prvenstev. Najbolj svež je spomin na Madrid, kjer so Španci v drugem delu tekmovanja z 81:69 ugnali Ruse, ti pa so jih pozneje premagali v finalu (60:59). Na Švedskem (2003) je Rusija v prvem delu premagala Srbijo in Črno goro (95:80), v tekmi za 5.-8. mesta pa je bila od istega nasprotnika slabša s 77:86. Leta 1999 je Francija v drugem delu Španijo premagala s 74:57, v polfinalu pa ji je ta vrnila s 70:63.

Slovenski junaki so Srbijo ugnali že v Varšavi (80:69), do neverjetnega uspeha in medalje pa jih loči le še ena zmaga. Z uvrstitvijo v polfinale so dokazali, da znajo podreti vsa nenapisana pravila, zakaj ne bi tudi tega. V morebitnem finalu s Španci pa naj to pravilo kar obvelja.

Iz Katovic