Slovencev je bilo v poreški dvorani skoraj polovico, ob koncu pa se je slišalo le - kdor ne skače ni Sloven'c. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Slovencev je bilo v poreški dvorani skoraj polovico, ob koncu pa se je slišalo le - kdor ne skače ni Sloven'c. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Borba za vsako žogo. Tudi na spolzkem parketu dvorane Žatika. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

"Kdor ne skače, ni Slovenc," je odmevalo iz 1.500 grl navijaške armade, ki si je glasilke dodobra ogrela že pred dvorano in napovedala, da bo vsaj enakovredna domačim privržencem. Tako je tudi bilo in nevtralni opazovalec dogajanja bi le stežka ugotovil, kdo je gostitelj v poreški dvorani Žatika, ki jo je napolnilo 3.000 gledalcev.


Lakovič delal "nadure"
Slovenci so v "domačem" vzdušju večino časa nadzirali tekmo in razen uvodnih minut vodili vse srečanje. Kljub nenehnim eksperimentiranjem selektorja Jureta Zdovca, kljub odsotnosti Bena Udriha, Matjaža Smodiša in Saše Vujačiča. In z le enim pravim organizatorjem igre Jako Lakovičem, ki je moral ob odsotnosti poškodovanega Gorana Dragiča v drugem polčasu delati "nadure".

Dobljen skok, odličen met iz igre
Peta pripravljalna tekma v slabih dveh tednih je pokazala, da so slovenski košarkarji po napornih pripravah z žogo že na "ti". Dokaz je 55-odstotni met iz igre, trojke 8/17 in precej manj izgubljenih žog kot na prejšnjih dvobojih. Razveseljuje tudi dobljen skok (30:16) nepopolne slovenske centrske vrste proti hrvaškim orjakom na čelu z Nikolo Vujčićem in Mariom Kasunom.

Skratka, lep skalp proti večnim tekmecem na njihovem terenu. In da Hrvatom ni bilo vseeno ob porazu, pa čeprav na pripravljalnem obračunu, je dokazal prvi strelec tekme Roko Leni Ukić, ki je ob prihodu v slačilnico po koncu tekme sočno zaklel.

Foto: A. B.