Tony Parker bo poleg Pauja Gasola prvi zvezdnik prvenstva na Poljskem. Foto: EPA
Tony Parker bo poleg Pauja Gasola prvi zvezdnik prvenstva na Poljskem. Foto: EPA
Francozi so zagotovo največji atleti med vsemi ekipami. Foto: EPA

V njih so v skupinskem delu za seboj pustili Italijo in Finsko, v finalu pa nato kljub porazu na prvi tekmi doma prepričljivo opravili z Belgijici. Prav lahko bi bili kljub "nalepki" kvalifikanta na Poljskem veliki adut v skupini B. Navsezadnje gre za moštvo z največ NBA-igralci na prvenstvu, pet (Parker, Batum, Turiaf, Diaw, Mahinmi), pred Španijo in Slovenijo.


Ob njih je lahko marsikdo videti kot neki kadet

Stavili bodo na igro, ki je zanje zelo značilna. Dovršeni atleti, odlični v skoku, v obrambi so v igri 1 na 1 nenadkriljivi. Ob njihovem "presingu" po vsem igrišču lahko nasprotnik izpade kot kakšna kadetska ekipa.

Zadnjih 5 nastopov Francije na EP-jih:
2007 – 8. mesto
2005 - 3. mesto
2003 - 4. mesto
2001 - 6. mesto
1997 - 4. mesto

Največji uspehi na EP-jih:
1949 - 2. mesto
petkrat 3. mesto


Parker po navadi dobi tisto, kar želi

V napadu bo imel glavno besedo kdo drug kot Tony Parker, eden izmed "top" 10 igralcev trenutno na svetu, ki si letos znova želi velikega uspeha, morda celo prvega naslova prvaka v zgodovini. In po navadi je vajen, da dobi tisto, kar hoče. Kar vprašajte Evo Longorio. Visoko kakovost bo najbrž predstavljal tudi krilni igralec Portlanda Nicolas Batum.

Kateri obraz bo prevladoval na Poljskem?
Lahko so smrtonosna ekipa, saj s svojim načinom igre nikakor ne ustrezajo mnogim favoritom prvenstva, seveda pa imajo tudi oni dva obraza. Tistega slabšega so recimo pokazali ob porazih na Finskem in v Belgiji. Nazadnje so bili na EP-ju v Španiji proti Slovencem nebogljeni, drugi poraz pa so doživeli v odločilni tekmi za 7. mesto, ki je vodilo v kvalifikacije za OI. V Beogradu so bili odlični tretji.