Srbi so dali v obrambi največji poudarek na Erazma Lorbka, a pozabili, da ima Slovenija še vrsto odličnih strelcev ... Foto: EPA
Srbi so dali v obrambi največji poudarek na Erazma Lorbka, a pozabili, da ima Slovenija še vrsto odličnih strelcev ... Foto: EPA
Marko Milič
Marko Milič je čestital slovenskim reprezentantom za sijajno predstavo in za evforijo, ki so jo sprožili po zmagi nad Srbijo. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Ivković
Sloviti srbski selektor Dušan Ivković ni našel recepta za razpoložene slovenske strelce in agresivno obrambo. Foto: EPA

"Čestitke našim košarkarjem ne le za dobro igro, ampak tudi za evforijo, ki so jo naredili v Sloveniji in v Varšavi. Morda bo kdo rekel, da Srbi niso imeli svojega dneva, da žoga ni krožila tako kot dan prej proti Španiji in da niso zadevali, a vse to je posledica slovenske agresivnosti. Na parket so prišli s tisto iskro v očeh, neustrašnostjo, bojevitostjo in odločnostjo, da naredijo vse za zmago."

Ko se Nachbarju odpre ...
Milič meni, da so se Srbi po odlični predstavi Erazma Lorbka proti Veliki Britaniji osredotočili predvsem nanj, saj niso želeli ponoviti britanske napake in ga pustiti neoviranega v igri 1:1. Resda jim je Lorbka na začetku tekme uspelo ustaviti, toda njegovi soigralci so to izkoristili. Ko je Boštjan Nachbar zadel prvi met, ga je bilo težko ustaviti: "Z 2,05 metra višine in visokim izmetom je zadeval čez obrambne igralce in dobil "ubijalski instinkt"."

Dragičev 'torpedo'
"Pridružil se mu je še Goran Dragič s svojimi hitrimi nogami, v katerih je torpedo. Blestel je z agresivno igro, s prodori in protinapadi." Milič, ki je v slovenski reprezentanci pustil velik pečat, priznava, da je bil še včeraj nekoliko skeptičen, ali je slovenska igra res prava za visoke cilje, torej za medaljo. "Danes ni več dvoma. Več si že težko želimo, na naslednjih tekmah so bo treba le približati nocojšnji predstavi!"

Brezec strašil tekmece
Proti Veliki Britaniji je bil pomemben rezultat, umetniškega vtisa zaradi nervoze uvodne tekme ni bilo. Tokrat je skoraj nemogoče najti kaj negativnega: "Vsak, ki je stopil na parket, je bil agresiven in hraber, če ne v napadu, pa v obrambi. Na primer Primož Brezec. Na prejšnjih prvenstvih smo ga bili navajeni, da je dobival napadalne zadolžitve, zdaj pa pokriva raketo, daje blokade in že s svojo višino straši tekmece, zato je bilo tudi veliko zgrešenih srbskih metov."

Prvošolček Gasol
Med dobrimi potezami selektorja Jureta Zdovca je po Miličevem mnenju tudi ta, da je v igro poslal Matjaža Smodiša: "Odlično, da je bil del zmagovalnega "momenta" in da je odigral svoje prve minute. Bil je zanesljiv pri prostih metih, kar je dobro za njegovo samozavest in za samozavest ekipe. Če ste gledali, kako je Pau Gasol odigral svoje prve minute v španski reprezentanci, ste videli, da je še sam izgubil samozavest in kot prvošolček zgrešil precej prostih metov."

Brez kalkulacij!
Zanimalo nas je še, kaj "Milko" meni o tem, če morda Slovenija ni pokazala celo preveč, saj se je prvenstvo šele začelo: "Ni tako. Če bi zdaj slabo igrali in danes izgubili, bi se vsi spraševali, kaj se dogaja. Lakoviča, Nachbarja in Lorbka vsi poznajo, kaj naj oni skrivajo? Če hočeš konkreten rezultat, moraš konstantno igrati na vseh tekmah. Kalkuliraš lahko na prijateljskih tekmah."

Izkoristiti španske težave!
Na koncu se je Marko Milič dotaknil še naslednjega slovenskega nasprotnika: "Španci so prišli na prvenstvo kot veliki favoriti. Imajo odlično ekipo, ki je v pripravljalnem obdobju pokazala veliko. A imajo tudi šibke točke. Organizatorja igre Calderona ni v moštvu, Pau Gasol se je šele na prvenstvu pridružil reprezentanci. Zdaj ga na vsak način želijo uvesti v igro. Čeprav je proti Srbiji igral slabo, ga je Scariolo držal v igri. Slovenija mora izkoristiti, da Gasol še ni pravi in da Španci še iščejo svojo igro. V naletu smo, pomembno je, da v naslednji del tekmovanja nesemo čim več točk!"