Goran Jagodnik je neupravičeno dobil namerno osebno napako, je prepričan Marko Milič. Foto: EPA
Goran Jagodnik je neupravičeno dobil namerno osebno napako, je prepričan Marko Milič. Foto: EPA
Boštjan Nachbar in Pau Gasol
Pau Gasol je po Miličevem mnenju spet odigral svojo vlogo. Resda je dosegel zanj skromnih 13 točk, toda nase je potegnil dva ali celo tri slovenske igralce in je lahko podajal prostim soigralcem. Foto: EPA
Slovenski navijači
Kdo od navijačev je zapiskal v podaljšku in poskrbel za zmedo, ki je koristila Španiji? Foto: EPA
Slovenci klonili po podaljšku

Tudi tokrat je udeleženec šestih evropskih prvenstev za MMC komentiral tekmo slovenskih košarkarjev. Pri analizi poraza proti Španiji smo se najprej ustavili v podaljšku. "Španci so ušli po dveh spornih trenutkih. Najprej je s publike ob španskem napadu prišel pisk in vsi igralci so za sekundo ali dve obnemeli. Pau Gasol je to izkoristil, bil je sam pod košem in seveda zadel. Naši navijači na Poljskem naj zdaj poiščejo tistega, ki je piskal s tribun. Nato je še Goran Jagodnik naredil namerno osebno napako ..."

Sodnik vplival na potek tekme
Milič je prepričan, da je sodnik pri tem odigral veliko vlogo. Akcijo Gasola bi moral zaradi fair-playja prekiniti in dosoditi nov napad s strani, medtem ko Jagodniku ne bi smel piskati namerne osebne napake nad Reyesom: "Oba igralca poznam, sta izkušena in agresivna. Verjetno je šlo le za majhen udarec, a to je bil pasivni prekršek, žoge sploh ni bilo tam. V odločilnih trenutkih tega ne bi bilo treba piskati, saj s tem spremeniš potek tekme."

Ekipa pokazala izjemen značaj
Milič je kar malce jezen, ker je sodnik okradel Slovence, a hkrati opozarja, da so si Španci po vseh uspehih v zadnjih letih priigrali takšen "pedigre", da je normalno, da so sodniki na njihovi strani, ko se tekma lomi. Toliko bolj pa je Milič ponosen na slovensko 12-erico: "Tudi doma smo ponosni na to reprezentanco, čeprav je izgubila proti Španiji. Pokazala je namreč izjemen karakter. Met pač včasih ne steče najbolje, da pa se boriš in ne predajaš do konca, je res velika kakovost."

Brata Gasol kot nebotičnika
O odlični igri Primoža Brezca v 1. četrtini je Milič povedal: "Španskega selektorja Scariola poznam, bil je moj trener pri Realu. Slovi po analizah. Gotovo je pregledal statistike, videl posnetke zadnjih tekem. Naštudiral je obrambe in svoje centre puščal v raketi. Brata Gasol sta bila kot nebotičnika, zato je bilo težko dosegati koše iz rakete. Scariolo gotovo ni računal, da bo Brezec zadeval trojke, kar pa ni presenečenje, saj je znano, da ima mehko roko. Upal sem, da bo Brezec v nadaljevanju več igral."

"Sreča spremlja hrabre!"
Kako je naš nekdanji reprezentant videl igro velikega favorita letošnjega prvenstva? "Špancem je že tekla voda v grlo in so igrali veliko bolje, sploh v primerjavi s prvo tekmo, ko so še uvajali Pauja Gasola. Seveda še vedno niso na ravni, kjer so bili, ko so postali svetovni prvaki. Aktivirali so vse sile, tudi Gasola in Fernandeza, ki sta imela težave s poškodbo. Tekmo so vzeli zelo resno in do zadnje četrtine so nas res kar nadigrali, nato pa se je pokazal pravi karakter Slovenije. Borbeno in nepopustljivo so izničili zaostanek 15 točk. To ni bilo slučajno, niti koš Lorbka za podaljšek ne. Sreča namreč spremlja hrabre!"

Tveganje se je izplačalo
In komentar veličastne slovenske vrnitve v zadnji četrtini? "Verjetno so se Španci zaradi visoke prednosti malce uspavali. Dvojec Lakovič-Dragič je od Jureta Zdovca najbrž dobil napotke, naj igrata na meji prekrška. Dragič je trikrat, štirikrat ukradel žogo. Lahko bi tudi "letel v prazno" in bi Španci dosegli lahek koš. To pač moraš tvegati, v tistem trenutku tako ni bilo več kaj izgubiti. Po teh protinapadih se je Slovenija razigrala in ujela Španijo."

Poraz brez posledic
Milič je prepričan, da lahko slovenska reprezentanca v nadaljevanju prvenstva črpa navdih z včerajšnje tekme: "Na prejšnjih prvenstvih smo prednost pogosto izgubljali, tokrat smo tekmeca ujeli. Poraz ne pomeni nič, v Beogradu smo leta 2005 nenazadnje dobili prve tri tekme, a nato izgubili v četrtfinalu." Na koncu še ocena Smodiševega nastopa: "Očitno ga Zdovc uporablja le toliko, da začuti atmosfero, ko bo res pomembno, pa bo več igral."

Slovenci klonili po podaljšku