Andris Biedrins - njegovo povprečje v Ligi NBA je dvojni dvojček. Foto: EPA
Andris Biedrins - njegovo povprečje v Ligi NBA je dvojni dvojček. Foto: EPA
Kaspars Kambala
Gologlavi Kaspers Kambala je bil pred osmimi leti nerešljiva uganka za Slovence. Foto: EPA
Latvijci so na evropskih prvenstvih največji uspeh dosegli leta 1935, ko so bili prvaki. Foto: EPA

Vse se je začelo idilično. Pozivu selektorja Kestutisa Kemzure so se odzvali vsi ključni košarkarji na čelu z Andrisom Biedrinsom, ki je v prejšnji sezoni za Golden State dosegal 11,9 točke in 11,2 skoka na tekmo. Skupno je bil četrti najboljši skakalec Lige NBA. Eno najmočnejših centrskih linij v Evropi sta dopolnila Slovencem zelo znani Kaspers Kambala, ki jih je pokopal na EP-ju v Turčiji, in 213 centimetov visoki Kaspars Berzins, košarkar španske Fuenlabrade. Upi Latvijcev so počivali tudi na izvrstnem strelcu Sandisu Valtersu in branilcu Joventuta Kristapsu Valtersu. Ekipa, vredna vsakega spoštovanja ...


Berzins črtan zaradi alkohola

Potem pa se je začelo. Sredi avgusta je moral zaradi poškodbe rame nastop na Poljskem odpovedati Sandis Valters, prava afera pa se je zgodila, ko je Kemzura zaradi nediscipline s spiska črtal Berzinsa. Greh zadnjega je bila vinjenost na enem izmed nočnih izletov.

Zadnjih 5 nastopov Latvije na EP-jih:
2007 – 13. mesto
2005 - 13. mesto
2003 - 13. mesto
2001 - 8. mesto
1997 - 16. mesto

Največji uspehi na EP-jih:
1935 - 1. mesto
1939 - 2. mesto


Biedrins, Kambala in Valters poškodovani?
Tik pred prvenstvom so iz latvijskega tabora sporočili, da so Biedrins, Kambala in Kristaps Valters lažje poškodovani, a ozadje zgodbe naj bi bilo drugačno. Biedrins naj bi zaradi odslovitve Berzinsa začel bojkotirati treninge in zagrozil z odhodom, pozneje sta se mu pridružila še Kambala in K. Valters. Položaj se je na koncu le umiril, a vzdušje v ekipi je porušeno.

Pripravljalne tekme:
Latvija - Švedska 89:67
Latvija - Švedska 92:69
Latvija - Litva 75:77
Latvija - Litva 81:79
Latvija - Srbija 93:97
Latvija - Grčija 52:80
Latvija - V. Britanija 86:84
Latvija - Makedonija 74:95
Latvija - Hrvaška 81:96
Latvija - Nemčija 72:89

Slaba stran je obramba
Igralci v ekipi se odlično poznajo, imajo kontinuiteto in izvrstnega Biedrinsa, ki je pod obročema prava pošast, izjemno gibljiv, "poskočen" in z mehko roko. Če ekipi steče, jih je izjemno težko zaustaviti. Slabi strani sta njihova obramba in luknja na krilnih položajih. V pripravljalnih tekmah so igrali slabo, kar je v ekipo vneslo še dodaten nemir. A če se Latviji vse poklopi, je lahko eno izmed najprijetnejših presenečenj prvenstva.

R. K.