Glavni vlogi bosta na letošnjem prvenstvu verjetno nosila brata Kšištof in Darjuš Lavrinovič. Foto: EPA
Glavni vlogi bosta na letošnjem prvenstvu verjetno nosila brata Kšištof in Darjuš Lavrinovič. Foto: EPA
Linas Kleiza
Linas Kleiza je bil eden boljših košarkarjev v končnici Lige NBA, kar veliko obeta pred EP-jem. Foto: EPA
Šarunas Jasikevičius
Nekdanjega košarkarja Uniona Olimpije Šarunasa Jasikevičiusa na Poljskem ne bomo videli. Njegova odsotnost se bo verjetno zelo poznala. Foto: EPA
Ramunas Butautas
Bodo Litovci tudi po letošnjem prvenstvu takole po rokah nosili selektorja Ramunasa Butautasa? Foto: EPA

"To so velika imena litovske košarke in zvezdniki evropske, zato bi vsako ekipo bolelo, da je brez takih igralcev. Vseeno pa zdaj gradimo novo ekipo, sam osebno verjamem v te fante," je povedal trener Donjecka Ramunas Butautas, ki je Litovce prevzel pred evropskim prvenstvom v Španiji, kjer so osvojili tretje mesto. Sijajna generacija je z zmago nad Grčijo le še potrdila sijajne rezultate Litve v tem desetletju.


Vrhunske uvrstitve v tem desetletju

Reprezentanti 3,5-milijonske baltske države, ki živi za košarko, so svoj pohod med najboljše ekipe začeli že leta 2000 z bronasto medaljo na OI-ju v Sydneyju, nadaljevali z naslovom evropskega prvaka na Švedskem (2003), 4. mestom na OI-ju 2004, 5. mestu v Beogradu (2005) in 7. mestu na SP-ju na Japonskem pa so dodali še četrto na OI-ju v Pekingu. Poleg tistih, ki jih letos ne bo zraven, so bili stalni člani te reprezentance tudi Kšištof in Darjuš Lavrinovič, Robertas Javtokas, Simas Jasaitis, Darius Songaila in Linas Kleiza.

Zadnjih 5 nastopov Litve na EP-jih:
2007 – 3. mesto
2005 - 5. mesto
2003 - prvaki
2001 – 11. mesto
1999 – 5. mesto

Največji uspehi na EP-jih:
trikrat prvaki
2. mesto
3. mesto


Premagali tudi Slovenijo
Na pripravljalnih tekmah so se Litovci opekli proti Španiji, proti kateri so izgubili s kar 26 točkami razlike, na seznam premaganih ekip pa napisali tudi Slovenijo. Proti zeleno-beli vrsti so se odlični strelci od daleč prikazali s čvrsto obrambo, ki bo eden izmed adutov Litve. Ta je zelo motivirana, da se tudi z letošnjega prvenstva vrne z odlično uvrstitvijo, kar bi jim verjetno lahko uspelo z izredno ekipno igro, ki jo prikazujejo že leta. "Upam, da bomo igrali dobro košarko in zmagali na vseh tekmah," ni previden Butautas.

Pripravljalne tekme Litve:

LITVA – LATVIJA 77:75
Kleiza 26; Valters 20.
LITVA – LATVIJA 79:81
Valters 24, Kambala 11; Kleiza 20, Javtokas 12.
LITVA – SLOVENIJA 81:75
Petravičius 16, Lukauskis 12; Lakovič in Dragič po 14.
LITVA – V. BRITANIJA 97:62
D. Lavrinovič 17, Delininkaitis 15; Betts 12.
ŠPANIJA – LITVA 100:74
Navarro 23, Garbajosa 14; Delininkaitis 11.
LITVA – RUSIJA 78:61
K. Lavrinovič 15, Petravičius 14; McCarthy 13.
LITVA – SRBIJA 70:78
Kleiza 19; Veličković 14.
GRČIJA – LITVA 75:73
Fotsis 17; Kleiza in K. Lavrinovič po 15.
LITVA – RUSIJA 66:61
D. Lavrinovič 15.
LITVA - ŠPANIJA 94:72
Kleiza in Delininkaitis po 19; M. Gasol 15.


Pod košem med najboljšimi
Če je branilska vrsta zelo oslabljena, v njej manjka izkušen organizator igre, medtem ko bodo pomembni predvsem Tomas Delininkaitis, Mindaugas Lukauskis in Mantas Kalnietis, pa je centrska linija več kot odlična in ima dovolj globine pod košem. Brata Darjuš in Kšištof sta ena najboljših centrov Evrope, Marijonas Petravičius je v pretekli sezoni postal MVP sklepnega turnirja EuroCup, Linas Kleiza pa je v lanski sezoni blestel v Ligi NBA, v novi pa bo član Olympiakosa. Litvo, ki se s Slovenijo lahko pomeri v drugem delu v Lodžu, čez dve leti čaka še pomembnejše tekmovanje, saj bo EP potekal na njihovih tleh. Tam kaj drugega kot naslov prvaka seveda ne pride v poštev.