Slovenska košarkarska moška reprezentanca se seli na prizorišče 36. evropskega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Slovenska košarkarska moška reprezentanca se seli na prizorišče 36. evropskega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš je zadnjo tekmo odigral pred mesecem dni. Bo kapetan že pripravljen za ponedeljkovo tekmo z Veliko Britanijo? Foto: MMC RTV SLO
Beno Udrih
Beno Udrih mora zaradi poškodbe kolena izpustiti prvenstvo na Poljskem. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je po mesecu in pol priprav, 13 pripravljalnih tekmah (9 zmag in 4 porazi) in 35 treningih ter bivanju na Rogli, v Kranjski Gori, Ljubljani, Poreču, Sevilli, Mariboru, Bonnu in Karlsruheju končala obdobje priprav na evropsko prvenstvo.

"Cilj ostaja isti!"
"Jamranje nam zagotovo ne bo pomagalo," pravi direktor reprezentance Matej Avanzo in nadaljuje: "Seveda nam je zelo žal, da Udriha ne bo z nami na Poljskem. Res velika škoda in nesreča, vendar imamo tudi brez njega odlično reprezentanco, ki je sposobna doseči vrhunski rezultat. Cilji zato ostajajo isti. Na evropsko prvenstvo gremo po zgodovinski rezultat."

Posebna oskrba za kapetana
Kar se tiče nastopa Matjaža Smodiša, je položaj obetaven. Stanje njegovega hrbta se sicer spreminja iz dneva v dan, vsake toliko še čuti bolečino, specifika poškodbe pa ne dovoljuje ugibanj ali prehitrih sklepov. Tudi zato je Košarkarska zveza Slovenije v Varšavo povabila še tretjega fizioterapevta Gašperja Suhadolnika, ki bo na Poljskem skrbel izključno za kapetana slovenske izbrane vrste.

Beno si želi SP-ja v Turčiji
"Njegova želja po igranju ni sporna. Če bo Smodiš začutil, da lahko zaigra, sem prepričan, da bo stisnil zobe in pomagal soigralcem. Trenutno se sicer še ne čuti sposobnega za igro, vendar je do odločilnih tekem še nekaj časa," pravi Avanzo, ki je ob poškodbi Šempetrčana Bena Udriha vendarle našel tudi dobro plat: "Udrih je ob slovesu potrdil, da se bo z veseljem pridružil reprezentanci naslednje leto na svetovnem prvenstvu v Turčiji."

Si upate napovedati izide na Eurobasketu 2009? Sodelujte v MMC-jevem košarkarskem Nostradamusu!

Na voljo vstopnici za SP 2010 in EP 2011
Evropsko prvenstvo bo namreč tudi sito za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki ga bo Turčija gostila od 28. avgusta do 12. septembra 2010. Nanj se bo z evropskega prvenstva uvrstilo prvih šest reprezentanc, če bo med njimi tudi Turčija, pa sedem. Te bodo hkrati "oproščene" tudi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2011 v Litvi, obenem pa se bodo lahko potegovale za vozovnice za olimpijske igre v Londonu.