Marcin Gortat se je izkazal že pred prvenstvom, saj je organiziral številne košarkarske kampe za otroke - enega med njimi tudi v novi dvorani v Lodžu, od koder je NBA-center tudi doma. Foto: EPA
Marcin Gortat se je izkazal že pred prvenstvom, saj je organiziral številne košarkarske kampe za otroke - enega med njimi tudi v novi dvorani v Lodžu, od koder je NBA-center tudi doma. Foto: EPA
Adam Wojcik
Izkušnje in trdo delo so zaščitni znak 39-letnega Adama Wojcika, ki je tudi najstarejši košarkar na EP-ju. Foto: EPA
Maciej Lampe
Maciej Lampe je na EP-ju v Španiji Poljski zelo manjkal. Foto: EPA
Poljaki bodo evropsko prvenstvo gostili drugič. Foto: www.katowice.eu

Navijači si močno želijo četrfinala, ki pa bo v težkih skupinah E in F tako rekoč nemogoč. Gostitelji se bodo namreč na poti do tja verjetno srečali tudi z močnimi reprezentancami, kot so Španija, Slovenija, Srbija, Turčija in Litva.


Najboljši v času Sovjetske zveze
Poljaki so do največjih uspehov na evropskem parketu prihajali, ko je Evropi vladala Svojetska zveza. Čeprav niso bili nikoli prvaki, pa se lahko pohvalijo s samimi uvrstitvami v zgornji del lestvice, kar pa v novejši zgodovini ni tradicija. V zadnjih 20 letih so nastopili le trikrat, dvakrat domov odnesli 7. mesto, pred dvema letoma v Španiji pa so bili 13. (z visoko razliko jih je ugnala tudi Slovenija).

Zadnjih 5 nastopov Poljske na EP-jih:
2007 – 13. mesto
1997 - 7. mesto
1991 - 7. mesto
1987 - 7. mesto
1985 - 11. mesto

Največji uspehi na EP-jih:
2. mesto
trikrat 3. mesto
trikrat 4. mesto


Oči uprte v Gortata
Največ oči bo pri poljski reprezentanci, ki jo vodi izraelski trener Muli Katzurin, uprtih v NBA-centra Marcina Gortata. "Poljsko kladivo", rojeno v Lodžu, bo še nekaj let tolklo v Orlandu, ki je lani slavil naslov NBA-podprvaka, Gortat pa je bil dobra zamenjava za Dwighta Howarda. Na evropskem prvenstvu pred dvema letoma na EP-ju ni nastopil tako kot tudi ne njegovih šest soigralcev Maciej Lampe, Krzysztof Szubarga, Michal Chylinski, Michal Ignerski, Krzysztof Roszyk in David Logan, ki je šele pred nekaj meseci dobil poljsko državljanstvo.

Pripravljalne tekme Poljske:

POLJSKA - HRVAŠKA 78:82
Logan 16; Ukić 22.
POLJSKA - HRVAŠKA 71:67
Gortat 22, Logan 15; Ukić 14.
POLJSKA - V. BRITANIJA 70:56
Logan 11; Freeland 16.
POLJSKA - IZRAEL 74:80
Lampe 22; Burstein 28.
POLJSKA - TURČIJA 58:66
Lampe 17; Ilyasova 23.
POLJSKA - IZRAEL 74:80
Lampe 20.
POLJSKA - HRVAŠKA 88:95
Szudarga 15.
POLJSKA - MAKEDONIJA 82:67
Lampe 24.
POLJSKA - ŠPANIJA 83:88
Logan 20.


Izkušnje bo reprezentanci prinesel 39-letni član Turowa Adam Wojcik, ki je obenem tudi najstarejši košarkar evropskega prvenstva. Prav pod košem bodo Poljaki, ki bodo igrali na krilih navijačev, najnevarnejši, čeprav ni mogoče odpisati odličnega branilca Logana, ki bo tudi v novi sezoni član Prokoma.