Erazem Lorbek je bil najbolj razpoložen v slovenski izbrani vrsti. Foto: MMC RTV SLO
Erazem Lorbek je bil najbolj razpoložen v slovenski izbrani vrsti. Foto: MMC RTV SLO
Goran Dragič
Goran Dragič je držal prikluček v prvem delu. Foto: MMC RTV SLO
Prvi poraz na pripravljalnih tekmah

Selektor Zdovc v ekipo ni uvrstil Saše Vujačiča, Bena Udriha in kapetana Matjaža Smodiša, ki bo moral zaradi težav s hrbtom počivati do 22. avgusta. V tem času bo delal po posebnem programu.

Odličen začetek Rusov
Gostje so bili očitno zelo jezni po nedeljskem porazu v Tivoliju, zato so začeli silovito. Sergej Monja je že v četrti minuti dosegel sedem točk, Rusi pa so povedli z 8:0, po njegovi drugi trojki je bilo že 5:15. Varovanci Jureta Zdovca so se zbrali in v zadnjih treh minutah in pol v prvi četrtini s serijo 10:0 izid poravnali. Goran Dragič je prispeval sedem točk.

Tudi v drugi četrtini so bili Rusi na začetku bolj razpoloženi (15:21), po zabijanju Viktorja Hrijape v 16. minuti (22:28), pa je Zdovc vzel minuto odmora. Erazem Lorbek in Dragič sta s trojkama uspela obdržati priključek do odmora (32:34).
Vodstvo Slovenije le kratko
Na začetku drugega polčasa so Slovenci prvič povedli. Goran Jagodnik je dosegel koš in dodal prosti met (37:36). Tretjo četrtino so Rusi zaključili s serijo 6:0 in po 30 minutah je bilo 47:53.

Jagodnik je s trojko na začetku zadnje četrtine vlil upanje, a je hitro odgovoril Hrijapa (52:60). Štiri minute pred koncem so izbranci Davida Blatta vodili že deset točk (54:64), nato pa so končnico odigrali malce nezbrano. Minuto in 43 sekund pred koncem je razprodano dvorano na noge dvignil Jaka Lakovič s trojko (60:64), ki je pol minute pred koncem polagal ob prekršku Voronceviča (65:66). Pankrašov je na drugi strani zadel le en prosti met, a je Lakovič zgrešil met za izenačenje. Zmago Rusov je z dvema prostima metoma potrdil Kaun.
Zdovc: Dobili smo lekcijo
"To je bila prava pripravljalna tekma, Rusi so igrali motivirano in agresivno. Z igro v obrambi so nas zelo namučili. Imeli smo premalo razigranih igralcev, predvsem v zunanji liniji, pod obročem smo igrali boljše. Zgrešili smo preveč prostih metov, Rusi pa so nas povsem nadskakali. Dobili smo dobro lekcijo," je vtise strnil Zdovc in dodal: "Moja želja na vsaki tekmi je, da prejmemo med 60 in 70 točkami. To nam je danes uspelo, a žal so nam manjkali štirje realizatorji v napadu. Rusi so danes igrali zelo borbeno, mi pa smo kljub slabi igri v zaključku prišli do priložnosti za zmago."
Lakoviča izmučile naporne priprave
"Obramba je ključ za naše zmage, a danes se nam je še kako poznala utrujenost, dva dni odmora bosta več kot koristna. Niso me tako izmučili ruski visoki branilci kot pa priprave, ki so bile resnično naporne," je povedal Lakovič.
V nedeljo je Slovenija v Tivoliju evropske prvake premagala z 78:62. V soboto in nedeljo sledita dve prijateljski tekmi s Hrvaško v Poreču in Pazinu.

Pripravljalna tekma, Novo mesto:
SLOVENIJA - RUSIJA
66:70 (15:15, 17:19, 15:19, 19:17)

E. Lorbek    24    Monja         18  
Dragič 11 Hrijapa 14
Lakovič 8 Voroncevič 12
Jagodnik 8 Fridzon 9
Slokar 7 Ponkrašov 9
Klobučar 4 Kaun 6
Golemac 3 Sokolov 2
Brezec 1

Prosti meti: 23/36; 20/25
Met za dve: 14/31; 16/37
Met za tri: 5/17; 6/11
Skoki: 27; 33

Prvi poraz na pripravljalnih tekmah