Fotografijo Saše Vujačiča v slovenskem dresu je  bilo težko najti. Po dolgem iskanju nam jo je odstopil španski fotograf revije Gigantes. Po zadnjih dogodkih se poraja vprašanje, ali bo Vujačič še kdaj oblekel zeleno-belo majico slovenske reprezentance. Foto: GIGANTES
Fotografijo Saše Vujačiča v slovenskem dresu je bilo težko najti. Po dolgem iskanju nam jo je odstopil španski fotograf revije Gigantes. Po zadnjih dogodkih se poraja vprašanje, ali bo Vujačič še kdaj oblekel zeleno-belo majico slovenske reprezentance. Foto: GIGANTES
Matjaž Smodiš
Zdaj lahko vsi le upamo, da bo Matjaž Smodiš nared za evropsko prvbenstvo. Foto: MMC RTV SLO
Beno Udrih
Beno Udrih bo nocoj gost Francija Pavšerja mlajšega. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Vujačič je namreč začel trenirati - tudi igral je že – in tudi nameraval ostati v reprezentanci, čeprav še ni v formi. Prav tu pa je razlika med Zdovčevim in Vujačičevim pogledom na vlogo tega zvezdnika: Vujačič je želel biti prva violina in ne le član orkestra. Za to vlogo pa ta hip še nima dovolj vadbe in tudi ni uigran z orkestrom. Pa če si to prizna ali ne.

In če Vujačič ne zmore izstopati na odru (na parketu), potem njegovi soigralci niso pripravljeni požreti njegovih muh v zaodrju. Vujačič se tudi ni vživel v ekipo, večine tekem niti ni prišel pogledat.

Sanjsko moštvo vse manj sanjsko
Škoda, da naša reprezentanca znova ne bo v najmočnejši postavi – z zares vsemi najboljšimi. In če smo tako opevali, kako imamo letos najmočnejšo reprezentanco, se lahko hitro zgodi, da ne bo prav nič bolj zvezdniška od tiste okrnjene pred dvema letoma v Španiji: letos so trije asi več kot takrat: Beno Udrih, Primož Brezec in Boštjan Nacbar, zato pa ni Raše Nesteroviča in Sanija Bečiroviča. Če bo zaradi poškodbe moral doma ostati Matjaž Smodiš, pa bo postava podobno okrnjena kot na zadnjem evropskem prvenstvu. Torej sanjsko moštvo je vse manj sanjsko in vse bolj realno, zemeljsko, življenjsko.

Igralcev preveč, žoga pa le ena
In v čem je potem močnejše, če ob osipu zaradi poškodb pri največjih imenih ni drugače kot prej. Mislim, da ima Slovenija močnejšo klop, več izenačenih košarkarjev kot pred dvema letoma, ko je vse slonelo predvsem na sedmih košarkarjih. Zdaj je igralcev še celo preveč – žoga pa le ena.

Po treh zaporednih porazih na turnirju v Španiji prejšnji teden so se fantje sporekli v garderobi in si povedali nekaj vročih besed. Zaradi teh porazov pa še ni konec naših košarkarskih upov na evropskem prvenstvu: do uspeha ni lahkih poti – pot vodi prek znoja, porazov, iskric in tudi prepirov. V stresnih situacijah in ob utrujenosti to še prej pride na dan.
Morda bo zdaj ta ena in edina žoga našla pot do vseh igralcev.

Beno Udrih nocoj gost na Valu 202
Med njimi je zdaj ostal le še en košarkar z naslovom prvaka NBA, izmed treh, ki jih premore košarkarska Slovenija – le Beno Udrih, medtem ko Nesteroviča in Vujačiča ni. Prav Beno Udrih bo zvečer gost na Valu 202 – v oddaji V sredo – ob 21.00.

Franci Pavšer ml., Jutranja športna zgodba, Val 202