Še Jure Zdovc je bil presenečen nad igro svojih varovancev. Upi rastejo iz tekme v tekmo. Foto: Reuters
Še Jure Zdovc je bil presenečen nad igro svojih varovancev. Upi rastejo iz tekme v tekmo. Foto: Reuters
Uroš Slokar
Slovenska igra je bila brez primere. V zadnjih petih letih je Slovenija s tako razliko zmagala le še proti Nemcem na EP-ju 2007 (77:47), pred tem pa je 25. septembra 2004 v kvalifikacijah za EP 2005 z 29 točkami razlike slavila proti Čehom. Foto: Reuters

"Igralcem sem dejal, da naj si, ker so tudi litovski navijači zeleni, predstavljajo, kot da so naši. Hvala tudi za podporo manjše skupine naših navijačev," je na novinarski konferenci povedal slovenski selektor, ki je uradnega povezovalca prosil, ali lahko zaradi vraževerja sede na levo stran mize.


Zmaga proti Litvi točno dve leti po porazu

Druga zmaga slovenske reprezentance proti Litvi je prišla točno dve leti po porazu na prejšnjem EP-ju (12. septembra 2007 so bili Litovci boljši z 80:61). Kaj je pred njo Zdovc rekel svojim varovancem? "Dejal sem jim, da moramo igrati čvrsto, trdo, prevzemati skok in se vračati v obrambo. Tekma v Sevilli nam je dala neko šolo, vedeli smo, da imajo Litovci težave in da igrajo egoistično. Rekel sem jim, da si morajo pomagati v obrambi, prevzemati in rotirati in fantje so res odigrali odlično. Realizirali so več ali manj vse, kar smo se zmenili in iskreno jim čestitam. Dokazali so, da znajo igrati s srcem."

"Verjeti moramo, da lahko gremo do konca!"
Košarkarji so igrali konstantno dobro in dokazali, da so sposobni za velik uspeh. "Verjeti moramo, da gremo lahko do konca. Do zdaj nam to uspeva, ne smemo pa pozabiti, da nas že v ponedeljek čaka nova pomembna tekma," je povedal Zdovc, ki meni, da je bila tretja četrtina odločilna: "Uspelo nam je večati vodstvo, v tretjo četrtino pa smo šli z istim nabojem kot prej in mislim, da je bil ta del igre odločilen. Nismo imeli niti težav z osebnimi napakami."

In kaj bo svojim varovancem dejal, ko bo na tribunah 10.000 Poljakov? "Si bomo že nekaj izmislili."

Iz Lodža