"Cilji so visoki, ekipa pa dobra. Zdaj bodo morali to le še potrditi," je možnosti slovenske reprezentance komentiral Rašo Nesterovič, ki se je reprezentančno upokojil. Foto: EPA

Proti koncu priprav smo imeli nekaj nesporazumov, kot vedno so se pojavile manjše skupinice, homogenosti ni bilo. To je bil tudi eden izmed razlogov za hiter izpad.

Slavko Kotnik in Andrej Urlep
Andrej Urlep (desno) je ekipo vodil že v kvalifikacijah za EP, kjer je zeleno-bela vrsta izgubila tudi proti Češki in Makedoniji. Na prvenstvu se ni proslavil, zamenjal pa ga je Boris Zrinski. Foto: MMC RTV SLO
Iz zgodovine: Slovenija - Izrael

Po uvodnem porazu proti Francozom (75:80), ki je bil veliko znosnejši od tistega iz leta 1995, se je slovenska reprezentanca pomerila proti Izraelcem, s katerimi se je pred tem srečala le leta 1992 in jih v kvalifikacijah za OI 1992 ugnala s 73:63. Tokrat se je zgodba končala bolj tragično.

Mislili, da Izrael ni prvorazredna ekipa
Izrael je slavil po dramatični končnici, v kateri so imeli zeleno-beli protinapad za zmago, Jaka Daneu je podal na desno do Jureta Zdovca, ki je pri rezultatu 68:69 vrgel za tri točke. Met ni našel cilja, Slovenija pa je izgubila vse možnosti za napredovanje (v 3. krogu še poraz z Litvo 67:76). Proti Izraelcem, pri katerih je bil takrat najboljši Tomer Moshe Shteinhaur z 22 točkami, so pozneje izgubili še na EP-ju 1999 in 2003: "Vedno smo mislili, da to ni prvorazredna ekipa, a se je izkazalo drugače. Če se bodo naši letos pomerili z njimi, bodo morali srečanje vzeti popolnoma drugače."

Prvič in zadnjič v Španiji
"Spomnim se, da smo takrat zgubili z majhno razliko, na koncu pa mislim, da je odločil Oded Kattash," je za rubriko Slovenske tekme za zgodovino dejal nekdanji kapetan Rašo Nesterovič, ki je leta 1997 prvič zaigral na evropskem prvenstvu. Kot bi usoda hotela, je bil to tudi njegov zadnji EP na Pirenejskem polotoku (2007). "O tem sploh še nisem razmišljal. To je naključje," je dodal.

Urlep dober selektor, generacija pa mlada
Slovensko četo je v Gironi, mestu, kjer se je leto dni mudil tudi zdajšnji reprezentant Samo Udrih, vodil Andrej Urlep, dolgoletni trener na Poljskem, po odhodu Memija Bečiroviča s stolčka Uniona Olimpije decembra 2007 pa eden največjih kandidatov za mesto trenerja zmajev. "Bil je dober selektor. A takrat je bila to nova generacija, v kateri je bilo veliko mladih," je povedal Nesterovič, s 13,6 točke najboljši strelec Slovenije in z 8,6 skoka najboljši skakalec prvenstva.


Kje so pustili homogenost?
Ni bilo prvič, da se je reprezentanca s turnirja, na katerem so v finalu v Barceloni pred Italijani prepričljivo slavili Jugoslovani (61:49), vračala sklonjenih glav. "Proti koncu priprav smo imeli nekaj nesporazumov, kot vedno so se pojavile manjše skupinice, homogenosti ni bilo. To je bil tudi eden izmed razlogov za hiter izpad," je dejal košarkar Toronta, ki se v ZDA vrača predvidoma 15. septembra.

EP 1997, skupina B, 2. krog:
SLOVENIJA - IZRAEL 68:69 (40:36)
Alibegović 18, Zdovc 13, Daneu 5, Gorenc 9, Nesterović 17, Tušek 3, Milič 3; Shteinhaur 22, Shelef 19.

Proti koncu priprav smo imeli nekaj nesporazumov, kot vedno so se pojavile manjše skupinice, homogenosti ni bilo. To je bil tudi eden izmed razlogov za hiter izpad.

Iz zgodovine: Slovenija - Izrael