Nikola Vujčić bo moral biti tudi na EP-ju eden izmed stebrov hrvaške reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Nikola Vujčić bo moral biti tudi na EP-ju eden izmed stebrov hrvaške reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška košarkarska reprezentanca
Hrvati so se seveda resno lotili projekta Poljska 2009. Veliko stavijo tudi na to, da že več let igrajo s tako rekoč nespremenjeno ekipo. Tega za Slovence ne bi mogli reči ... Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška košarkarska reprezentanca
Hrvaški košarkarji bi letos lahko posegli zelo visoko. Imajo izvrstno in uigrano ekipo z izjemnim trenerjem Jasminom Repešo. Foto: MMC RTV SLO
Allen Iverson
Bi Allen Iverson res lahko prišel igrati košarko v Evropo? Foto: Reuters
Pogovor z Nikolo Vujčićem

Sijajni splitski center se po štirih letih vrača v hrvaško reprezentanco, ki je kondicijo, tako kot slovenska, nabirala na Rogli. Tamkajšnji športni kompleks v teh dneh ni le raj za profesionalne športnike, temveč tudi za športne novinarje. V enem popoldnevu smo poleg hrvaških košarkarjev naleteli še na rokometaše hrvaškega prvaka Zagreba in slovenskega Gorenja iz Velenja. Vse poteka pod budnim nadzorom vodje športnih programov Uroša Zupana.

Čeprav imajo hrvaški reprezentanti vse na dosegu roke, so po Vujčićevih besedah črtali dneve do konca osnovnega dela priprav. Ta pač najbolj "ubija". "Super bi bilo, če bi sem prišli z ženo in otroki, ne pa s trenerji," je ob tem hudomušno pripomnil zvezdnik Olympiacosa, ki za edinega pravega favorita na Poljskem priznava Špance.


Po štirih letih se vračate v reprezentanco. Za vas bo to peti EP. Lahko povlečete vzporednice med Beogradom '05 in Poljsko '09?
Gre za skorajda isto ekipo, kar je dobro, saj smo vsi za štiri leta bolj izkušeni. Za reprezentanco bo to moralo biti dobro ...

Sezona v Grčiji je bila dolga in naporna. Ste sploh imeli kaj časa za premor po sezoni?
Imel sem nekaj časa, da se - bolj psihično kot fizično - spočijem. Kmalu sem se sicer začel pripravljati za reprezentanco, vendar ko si doma in obkrožen z družino, je to v redu.

Na Rogli opravljate bistveni del priprav, osnova je nabiranje kondicije. Košarkarji ta del najbolj sovražite. Odštevate dneve do vrnitve na Hrvaško?
Črtamo dneve na koledarju, ker se končuje ta del priprav. Naporno je, kadar športnik vse dela brez žoge. Natekli smo se. Pravijo, da je to glavni del sezone, da lahko en športnik sezono tudi uspešno konča.

Kako ste zadovoljni tu v Sloveniji?
Super bi bilo, če bi sem prišli z ženo in otroki, ne pa s trenerji (smeh, op. a.). Vse je v istem hotelu in vse na dosegu roke.

Kdo so vaši favoriti za medalje?
Edina reprezentanca, za katero lahko rečemo, da je favorit, je Španija. Glede na to, kaj vse so osvojili v zadnjih nekaj letih, in to s tako rekoč isto ekipo. Nato je šest, sedem reprezentanc, ki upamo na finale proti Špancem in na eno od medalj.

Kje v tem krogu je Hrvaška?
Povedal sem: pet, šest nas je, ki se bomo bojevali za medaljo. Litva, Grčija in Slovenija, ki je v tako rekoč popolni sestavi. Pa še kakšna reprezentanca, ki bi lahko presenetila ...

Vaša reprezentanca ne napoveduje medalje, v slovenski ekipi jo vsi. Je to vendarle preveč optimistično?
Mi smo nekoliko previdnejši, ker smo trikrat ali štirikrat izgubili v četrtfinalih, in to na način: ali je to mogoče? Slovenija ima kvaliteto, ki je na prejšnjih prvenstvih ni imela. Vrnila sta se Smodiš in Beno Udrih, ki je bolj izkušen in ima za seboj mnogo sezon v Ligi NBA. Prišel je Vujačič. Imajo ekipo z igralci, ki so osvojili vse - od Lige NBA do Evrolige. Niti Smodiš niti Vujačič ne bosta rekla, da ne pričakujeta prvega mesta, če pa sta na takšne stvari navajena.

Vendar imajo tudi Slovenci nekaj bolečih izkušenj ...
Vsi imamo izkušnje (smeh, op. a.). Ne prav dobre v zadnjih nekaj letih ...

Koga od slovenskih košarkarjev najbolj cenite?
Zagotovo Smodiša. Z njim sem se "udaril" na zadnjih nekaj Final 4. Človek je osvojil vse, bil je ključni igralec v svoji ekipi. On si zasluži največ spoštovanja.

Kako ste zadovoljni s prvo sezono v Olympiacosu? Ekipa ni izpolnila pričakovanj ...
Ker ekipa ni izpolnila pričakovanj, tudi jaz ne morem biti zadovoljen. Izgubili smo tri finale, vse proti Panathinaikosu. Ni moglo biti slabše, kot izgubljati proti glavnemu tekmecu. Poskušali bomo prihodnjo sezono.

Veste, da naj bi vaš klub poslal ponudbo NBA-zvezdniku Allenu Iversonu, ki je trenutno prost igralec?
Ponudbe so bile tudi za Kobeja Bryanta, LeBrona Jamesa. Mi vsem pošiljamo ponudbe!

Kako ste se navadili na življenje v Atenah po tolikih letih v Tel Avivu?
Navadil sem se. Bil sem že prej tam, tako da sem poznal mesto. V ekipi je veliko igralcev, ki sem jih poznal od prej, tako da sploh nisem potreboval časa za prilaganje.

Pogovor z Nikolo Vujčićem