Za razširitev reprezentanc na 14 igralcev je bil tudi slovenski selektor Božidar Maljković, ki bo moral zdaj doma pustiti pet košarkarjev s svojega seznama. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Za razširitev reprezentanc na 14 igralcev je bil tudi slovenski selektor Božidar Maljković, ki bo moral zdaj doma pustiti pet košarkarjev s svojega seznama. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Slovenija
Na evropsko prvenstvo bo torej odpotovalo le 12 igralcev. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Fiba Europe je na seji izvršnega odbora lani na pobudo večine evropskih košarkarskih zvez sprejela odločitev, da bo posamezna izbrana vrsta na tekmovanje lahko pripotovala s 14 košarkarji. S to odločitvijo se ni strinjala Fiba in pravila so se spremenila.
Večina reprezentanc želela 14 igralcev
"FIBA Europe verjame, da z uveljavitvijo pravila 14 potnikov na EP ni kršila nobenega pravila, prav tako pa se nobena izmed košarkarskih zvez na to odločitev ni pritožila. Po posvetovanju in v želji, da mednarodne zveze ne postavimo v neroden položaj, sta se predsednik Olafur Rafnsson in generalni sekretar Nar Zanolin odločila, da opustita pravilo 14 igralcev, kar pomeni, da jih bodo reprezentance lahko na tehničnem sestanku za celotno prvenstvo registrirale le dvanajst," so zapisali pri Fibi Europe.
Tudi v slovenskem taboru so podprli odločitev o 14 igralcih in se seveda ne strinjajo s spremembo, saj je prvenstvo po novem sistemu tekmovanja dolgo. "Na Košarkarski zvezi Slovenije smo globoko razočarani, da na evropsko prvenstvo 2011 ne bomo mogli popeljati štirinajstih košarkarjev, kar je velik hendikep za vse ekipe. Prvenstvo bo namreč trajalo dlje kot prej, več pa bo tudi tekem, kar pomeni, da bo tekmovanje še napornejše in vsak dodaten igralec bi se še kako poznal. Pravilo štirinajstih bi bilo dobro tudi z vidika mlajših igralcev, saj bi jih več dobilo priložnost za pot na evropsko prvenstvo in tudi igro na tem največjem košarkarskem tekmovanju stare celine, še posebej glede na to, da smo na letošnje priprave povabili kar šest novincev, ki si želijo dobiti priložnost in za to tudi marljivo delajo. S tem ne opuščamo želje in aktivnosti, da bi skupaj z drugimi zvezami dosegli čimprejšnjo uveljavitev pravila več košarkarjev, in upajmo, da nam bo to uspelo že za naslednje evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji," je povedal predsednik KZS-ja Roman Volčič.

Maljković bo moral prečrtati pet imen
Za evropsko prvenstvo v Litvi se je spremenil sistem tekmovanja. Nastopilo bo 24 reprezentanc, tekmovanje pa bo za najboljše trajalo kar 19 dni. Na seznamu slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića je 17 košarkarjev. 15 jih že trenira na Ptuju, Edo Murić in Klemen Prepelič pa se bosta izbrani vrsti pridružila po EP-ju mlajših članov. Tako bo zdaj brez poti v Litvo ostalo pet slovenskih košarkarjev.