Erazem Lorbek je razburil ljubitelje košarke, ko je v nedeljo sporočil, da ne bo igral na letošnjem evropskem prvenstvu v Litvi. Foto: EPA
Erazem Lorbek je razburil ljubitelje košarke, ko je v nedeljo sporočil, da ne bo igral na letošnjem evropskem prvenstvu v Litvi. Foto: EPA
Franci Pavšer
Franci Pavšer že dolga leta za Val 202 spremlja slovensko košarkarsko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Nihče ni ostal ravnodušen, ko je Erazem Lorbek tik pred odhodom na priprave v Kranjsko Goro selektorju sporočil, da letos ne bo pomagal Sloveniji na evropskem prvenstvu. Javnost je ogorčena in težko razume, da niti na enem turnirju niso zbrani res vsi najboljši slovenski igralci.

Hauptman: Toliko odpovedi najbrž ni nikje drugje
"Odpovedi ne odobravam, ampak v vseh teh letih me nič več ne preseneča. Izgovorov smo slišali že veliko, tudi izmišljenih. Niti Erazmova odpoved ni opravičljiva. Zame je opravičilo le poškodba. V zadnjih petih letih je bilo toliko odpovedi pred pomembnimi turnirji kot najbrž v nobeni drugi državi, in to je tudi vzrok, da še nimamo medalje na velikih tekmovanjih," je za MMC povedal nekdanji košarkarski as Dušan Hauptman, medtem ko je bil radijski komentator Franci Pavšer v oddaji Dogodki in odmevi na Radiu Slovenija precej bolj kritičen.

Kdaj bomo izvedeli pravo ozadje odpovedi?
"Zdravila za odpovedi ni, razlogi so vselej različni, verjamejo pa jim le še redki. Lahko le ugibamo, kaj se skriva za opravičilom Erazma Lorbka, da se dogovarja za podpis dolgoročne sanjske pogodbe. Vprašanje je, če bomo kdaj izvedeli prave razloge za vsa ta neskončna opravičila. Medtem pa ljudje na košarkarski zvezi ostajajo zvesti svoji osebni promociji in samohvali in se več ukvarjajo s celostno podobo in komercialnimi projekti kot pa s svojim poslanstvom, košarko."

Za izjemne igralce se je vredno potruditi
Pavšer meni, da se z zadnjo odpovedjo, ki morda niti ne bo res zadnja, podira tudi projekt dveh medalj na dveh prvenstvih. "Čez dve leti bi morali na domačem prvenstvu graditi reprezentanco na Benu Udrihu, Erazmu Lorbku in Goranu Dragiću ob mentorstvu Jake Lakoviča in Matjaža Smodiša, uigravati pa bi se morali že zdaj. A ti omenjeni še nikoli niso igrali skupaj. Jasno je, da v reprezentanci ni dvanajst enakih in da se je za trenutno najbolj cenjena slovenska košarkarja Bena Udriha in Erazma Lorbka tudi vredno potruditi."