Selektor srbske košarkarske reprezentance Dušan Ivković, Lipko in Ivo Daneu. Foto: MMC RTV SLO/KZS
Selektor srbske košarkarske reprezentance Dušan Ivković, Lipko in Ivo Daneu. Foto: MMC RTV SLO/KZS
Eurobasket2013
Promocija prvenstva je potekala tudi na turističnem sejmu v Beogradu. Foto: MMC RTV SLO/KZS

"Na to dvorano me vežejo lepi spomini. V finalu proti Sovjetski zvezi nas je tu spremljalo več kot 12.000 navijačev, atmosfera je bila odlična. Sem pa na eno izmed tekem skorajda zamudil, saj je bila velika gneča v prometu, tako da sem taksistu rekel, naj prej ustavi, in zadnja dva kilometra tekel. Trener Aca Nikolić me je vprašal, ali se ne bom nič ogreval, pa sem mu rekel, da sem se ogrel med tekom," se prvenstva, na katerem so izmed Slovencev igrali še Vital Eiselt, Miha Lokar in Marjan Kandus, spominja Daneu.

Ivković: V Sloveniji se vedno počutimo dobro
Daneu je skupaj z direktorjem EuroBasketa 2013 Alešem Križnarjem prvenstvo predstavljal na novinarski konferenci na Košarkarski zvezi Srbije, ki se je je udeležilo več kot 40 predstavnikov medijev, med gostitelji pa so bili generalni sekretar KSS-ja Andrija Kleut, podpredsednika Dejan Bodiroga in Dejan Tomašević ter selektor Dušan Ivković. "Slovenija je košarki dala veliko, zato je prav, da organizira evropsko prvenstvo. To je lepa država, kjer se vedno počutimo dobro, in vem, da bo tudi letos tako. Poleg EuroBasketa 2013 bomo v Sloveniji preživeli tudi del priprav in prepričan sem, da bodo ljudje naredili vse, da bodo te minile brezhibno," je povedal selektor drugouvrščene ekipe z EP-ja 2009, Bodigora pa je dodal: "Lepo je, da skupaj promoviramo tako izjemen dogodek, ki se ga že zelo veselim. Z lokalnim organizacijskim odborom odlično sodelujemo in verjamem, da bo EP odlično organiziran."

But: Več srbskih navijačev bo, bolj bomo veseli
Na novinarski konferenci je bil tudi slovenski veleposlanik v Srbiji Franci But: "EuroBasket 2013 bomo izkoristili, da dokažemo, da je Slovenija dobra turistična destinacija. Septembra pričakujemo veliko srbskih navijačev, več kot jih bo, bolj bomo veseli," je zbranim dejal But, medtem ko je Križnar izpostavil: "Leta 2005 je bilo v Srbiji na četrtfinalni tekmi EP-ja proti Nemčiji več kot 8.000 slovenskih navijačev. Upam, da bo srbskih v Sloveniji še več. Verjamem, da jih ne bomo videli ne le na Jesenicah, temveč tudi kasneje v Ljubljani, morda pa se srečamo tudi v finalu."

Promocija EuroBasketa 2013 je v preteklih dneh med drugim potekala tudi na turističnem sejmu, na katerem so lahko obiskovalci štiri dni uživali v družbi Lipka in ljubljanskega zmajčka.