Jonas Valančiunas je pravi naslednik Arvidasa Sabonisa. Foto: EPA
Jonas Valančiunas je pravi naslednik Arvidasa Sabonisa. Foto: EPA
Nenad Krstić tokrat ne bo imel pomoči Miloša Teodosića. Foto: EPA
Bo McCalebb
Bo McCalebb je blestel pred dvema letoma v Litvi. Foto: EPA
Mladi Nikola Vučević je drugi skakalec Lige NBA. Foto: Reuters
Lahko Mirza Teletović popelje BiH v drugi krog? Foto: EPA

Gre za daleč najbolj izenačeno skupino na letošnjem evropskem prvenstvu v košarki. Glede na imena in pripravljalne tekme so v boju za prva tri mesta, ki vodijo naprej, za milimeter v prednosti Litva, Srbija in Makedonija, a prav nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi napredovali Črna gora in BiH, Latvija pač ne. Obetajo se vroči balkanski derbiji z baltskim priokusom, ki jih bodo začinili dvoboji glasilk na tribunah. Če na veliki večini prvenstev dvorane, kjer ne igra domača reprezentanca, samevajo, na Jesenicah zagotovo ne bo tako.

Litva: Težave na položaju organizatorja igre
Če je večina drugih reprezentanc precej oslabljenih, so Litovci prišli v Slovenijo praktično v najmočnejši postavi. Od reprezentančnega dresa sta se poslovila veterana Darius Songaila in Rimantas Kaukenas, premor pa si je vzel Šarunas Jasikevičius. Prav zadnji bi prišel trenerju Jonasu Kazlauskasu še kako prav. Litva je najšibkejša na položaju organizatorja igre, kjer bo niti vlekel Mantas Kalnietis, pa še ta je v prejšnji sezoni v Lokomotivi precej časa igral na položaju dvojke ob Nicku Calathesu. Praktično edina menjava je Tomas Delininkaitis, ki pa je tudi "pol dvojka". Na drugih položajih slabosti praktično ni. Izstopa centrska linija, kjer bo prvo ime vzhajajoča zvezda Jonas Valančiunas. Center Toronta je v letu igranja v Ligi NBA izjemno fizično napredoval. Na poletni ligi čez lužo je po mnenju strokovnjakov izstopal, kar potrjuje tudi povprečni dvojni dvojček 18 + 10. 21-letni Litovec bo imel prvič ob sebi dve leti starejšega Donatasa Motiejunasa iz Houstona, ob tem pa še izkušenega Robertasa Javtokasa in brata Lavrinovič. Seveda prvo ime ostaja Linas Kleiza. Litovci so na pripravah igrali izvrstno. Met z razdalje bo tudi tokrat močno litovsko orožje, a še večje bo igra v raketi, kjer so verjetno najmočnejši na prvenstvu. Edini poraz na 12 tekmah jim je v Atenah prizadejala Grčija. Vse razen medalje bi bilo zanje razočaranje.

Srbija: Duda spet ustvaril pravo kemijo
Srbski selektor Dušan "Duda" Ivković je v reprezentanco vbrizgal svežo kri, priprave pa so pokazale, da je na pravi poti. Podobno kot Litovci imajo tudi Srbi težave na položaju organizatorja igre. Potem ko je odpadel poškodovani Miloš Teodosić, sta na "enki" ostala le Stefan Marković in še ne 20-letni Vasilije Micič, ki jima je na pripravljalnih tekmah pomagal novopečeni NBA-jevec (Golden State) in veliki up srbske košarke Nemanja Nedović. Prav tako v ekipi ni prave štirice, kjer bodo še kako pogrešali odsotnost Duška Savanovića. Srbi so na pripravljalnih tekmah (8 zmag, 3 porazi) pokazali zavidljivo igro, ki sta jo krasili hitrost v tranziciji in fanatična borbenost v obrambi. Z zunanjimi igralci sta se odlično dopolnjevala centra Nenad Krstić in Raško Katić, pri 32 letih debitant v ekipi. Srbe so močno zdesetkale poškodbe. Ivković je vse do zadnjega trenutka čakal Teodosića in Vladimirja Lučića, ki na koncu nista dobila zdravniške zelene luči. Kljub temu jih je tamkajšnja javnost na prvenstvo pospremila s prikritim optimizmom, saj je kemija v ekipi prava. Osnovni cilj je uvrstitev med šest oziroma vozovnica za svetovno prvenstvo. Pozor, Duda Ivković je na EP-jih ostal brez medalje le enkrat.

Makedonija: Z istimi junaki kot pred dvema letoma
Z velikimi pričakovanji na evropsko prvenstvo prihajajo Makedonci, ki imajo enako ekipo kot pred dvema letoma, ko so obnoreli navijače s četrtfinalno zmago nad gostiteljico Litvo in na koncu za las ostali brez medalje. Aleš Pipan ima na razpolago izkušeno moštvo, ki mu bo poveljeval Bo McCalebb v branilskem paru z Vladom Ilievskim. Pod košem je izjemno gibljivi Pero Antić, ki mu je pri 31 letih uspel celo preboj v Ligo NBA (Atlanta). Pomoč bo imel v Gjorgju Čekovskem in Todorju Gečevskem, ki so ga soigralci med pripravami prepričali, da zopet obleče reprezentančni dres. Centrski položaj je rezerviran za 215 cm visokega Predraga Samardžiskega. Na pripravljalnih tekmah (4 zmage, 6 porazov) Makedonci niso blesteli, a ne gre dvomiti, da bodo pred velikim številom svojih navijačev v Podmežakli nabrušeni še bolj kot v Litvi. Uigranost in izkušenost bosta glavna aduta generacije, ki ji po EP-ju grozi razpad. Dejavnik presenečenja iz Litve bo tokrat odpadel, slabost je tudi "tanka" klop.

Črna gora: Izvrstni v raketi, šibkejši na zunanjih položajih
Črnogorci so navijače dvignili na noge z odličnimi predstavami v kvalifikacijah, ko so skupino končali brez poraza in pri tem v vročem vzdušju dvakrat opravili tudi s sosedi Srbi. Čeprav so nekateri pohiteli in jih začeli uvrščati v krog favoritov za odličje, so sami bolj realni. Zadovoljila bi jih uvrstitev v drugi krog. Velik udarec za Črno goro je bila odpoved Nikole Pekovića, ki se je predolgo pogajal z Minnesoto za novo pogodbo (5 let, 60 milijonov dolarjev) in bo prvenstvo spremljal na televizijskih ekranih. Prvi zvezdnik ekipe je center Orlanda, 210 cm visoki Nikola Vučević, ki je bil v prejšnji sezoni za Dwightom Howardom celo drugi skakalec Lige NBA. Milko Bjelica, Bojan Dubljević in Vladimir Dašić sestavljajo eno boljših krilno-centrskih linij na prvenstvu. Če v raketi ni težav, jih je toliko več na branilskih položajih. Bojan Bakić, Tyrese Rice, brata Šehović in Aleksa Popović so solidni igralci, a glavno vprašanje je, ali bodo zdržali naporen ritem. Prav zato je trener Luka Pavičević veliko pozornosti namenil fizični pripravi. Pred dvema letoma so na petih tekmah zmagali le enkrat. Odigrali so najmanj pripravljalnih tekem (6) in dosegli tri zmage. So največja neznanka. Če bodo ponovili obrambo iz kvalifikacij, lahko pridejo daleč.

Bosna in Hercegovina: Vse se vrti okoli Teletovića
Košarkarji Bosne in Hercegovine so odločeni, da prekinejo črni niz na evropskih prvenstvih, kjer so izgubili 20 od 21 tekem. Ekipo je prevzel prekaljeni Aca Petrović, ki mu je končno uspelo v ekipi in okoli nje narediti vzdušje, kakršnega še ni bilo. Pred številnimi svojimi privrženci na Jesenicah se želijo prebiti vsaj v drugi krog. Seveda se bo vse vrtelo okoli NBA-jevca Mirze Teletovića, ki pa bo imel tokrat ob sebi tudi dovolj uigran orkester, v katerem bodo prve stranske vloge igrali Nihad Đedović, Zackary Wright in Elmedin Kikanović. Velika nihanja v igri bi bila lahko glavni razlog za bosanski neuspeh. To se je pokazalo tudi na pripravah, kjer so na 10 tekmah zmagali le trikrat. A pozor, ena izmed zmag je bila dosežena proti Grčiji, ki je eden izmed glavnih favoritov za naslov. Veliko bo odvisno že od prve tekme proti Latviji.

Latvija: Brez zvezdnikov, a z uigrano ekipo
Latviji v izjemno izenačeni skupini pravzaprav nihče ne pripisuje prevelikih možnosti za preboj v drugi krog. Udeležbo je odpovedal edini pravi zvezdnik v moštvu, NBA-jevec Anders Biedrins, zaradi poškodbe je odpadel Davis Bertans, tik pred prvenstvom pa je moral zaradi bolezni doma ostati še Jannis Timma. Morda Latvijci nimajo zvenečih imen, tako kot tekmeci, a jih krasi moštvena igra, s katero lahko vzamejo skalp kateremu izmed nasprotnikov. V kvalifikacijah je pet košarkarjev dosegalo od 10 do 15 točk in vsi so prišli na prvenstvo v Slovenijo. Ekipo sta okrepila povratnika Janis Blums in Kristaps Janicenoks. Latvija je dobila štiri od osmih pripravljalnih tekem.