Mike Fratello je vseskozi stal med tekmami in glasno dajal napotke svojim izbrancem. Foto: EPA
Mike Fratello je vseskozi stal med tekmami in glasno dajal napotke svojim izbrancem. Foto: EPA
Mike Fratello in Eugene Jeter in Sergej Gladir
Mike Fratello, Eugene Jeter in Sergej Gladir imajo visoke cilje tudi v Stožicah. Foto: EPA
Brat svetovne prvakinje na 100 m blesti v Tivoliju
Ukrajina najprijetnejše presenečenje EP-ja

Ukrajina je po nizu porazov na pripravljalnih tekmah veljala za reprezentanco, ki naj ne bi imela možnosti za napredovanje v drugi del. 66-letni Fratello je skupaj zbral zelo kompaktno ekipo, ki jo vodi Eugene Jeter. Nekdanji soigralec Bena Udriha v Sacramentu je bil takoj za Tonyjem Parkerjem glavni zvezdnik turnirja v Tivoliju.
Le Parkerja niso mogli zaustaviti
Ukrajinci so na uvodni tekmi ugnali Belgijo s polaganjem Jeterja tri sekunde pred koncem. Dobili so silovit zalet, nato pa premagali še Izrael in Nemčijo. Le sijajni Francozi so jih ugnali s 77:71 na krilih neverjetnega Parkerja, ki je dosegel 28 točk v daleč najboljši tekmi v Tivoliju.

"Francozi so proti nam odigrali odlično, Tony Parker je odigral izjemno v napadu. Na tisti tekmi nismo dobro skakali, zgrešili smo preveč prostih metov. Zadel je vse mete v zadnji četrtini. Imel je neverjetne odločitve, prav nikoli se ni zmotil. Tony je tako igral v finalu Lige NBA, zares je izjemna osebnost tudi zunaj dvoran," je pojasnil Fratello. Prav zanimivo ga je bilo gledati, kako s 168 cm nadzoruje vsa dogajanja, ukrajinski orjaki ga zelo spoštujejo. Njegova beseda ima veliko težo.

Uspel jim je zgodovinski uspeh
Ukrajincem je že uspel zgodovinski dosežek, pred tem nikoli niso bili višje od 13. mesta na evropskem prvenstvu leta 1997. "Zdaj nas čaka popolnoma nov izziv, saj še nikoli nismo igrali v drugem delu. Naredili bomo analizo nasprotnikov, čeprav ne bo veliko časa," je pred selitvijo v Stožice poudaril Fratello, ki ima seveda precej raje pravila Lige NBA, kjer je veliko več minut odmora in imajo trenerji v končnici veliko priložnosti za različne taktične različice.
Porazi na prijateljskih tekmah dobrodošli
Med pripravami je Slovenija v Domžalah "razbila" Ukrajino s 74:46 in prav nihče si konec julija ni mislil, da bi lahko Ukrajinci prišli v drugi del in imeli lepe možnosti celo za četrtfinale, saj v Stožice nesejo eno zmago, Latvija in Belgija pa nimata nobene.
"Pred začetkom evropskega prvenstva nisem točno vedel, ali smo sposobni napredovanja v drugi del. Prepričan sem bil, da bomo igrali precej bolje kot na pripravljalnih tekmah, ko so nas mnogi kritizirali zaradi visokih porazov. Proti Srbiji, Turčiji, Rusiji, Črni gori in Sloveniji smo izgubili, to so vse zelo močne ekipe. Porazi so bili zelo dobrodošli, saj smo videli, kaj vse je potrebno za zmage na velikih tekmovanjih, morali smo dvigniti raven igre," je bil zgovoren 66-letni strokovnjak iz New Jerseyja.

Z Atlanto, Clevelandom in Memphisom v končnici
Zaradi telesnih omejitev nikdar ni zašel v profesionalne vode in se je kmalu usmeril v trenerske. Glavni trener je bil najprej v Atlanti. Med letoma 1983 in 1990 se je petkrat prebil v končnico. Leta 1986 je bil izbran tudi za trenerja sezone v Ligi NBA. Tudi v Clevelandu je med letoma 1993 in 1999 pustil močan pečat, Cavalierse je štirikrat popeljal v končnico. Nazadnje je med letoma 2004 in 2006 vodi Memphis. Z Grizliji se je obe sezoni prebil v končnico, a obakrat izpadel v prvem krogu brez zmage.

Eden najbolj cenjenih analitikov Lige NBA
Trenutno je na 18. mestu po številu zmag v Ligi NBA (667), vodil je že 1.215 tekem. Velja za enega najbolj cenjenih košarkarskih analitikov, kar je bilo v Tivoliju zelo dobro vidno v njegovem nastopu. Prav nihče izmed trenerjev ali igralcev ni tako prepričljivo odgovarjal. Za vsako vprašanje ima takoj pripravljen obširen odgovor, v košarki zanj ni neznank. Nepozabne so njegove analize tekem na postajah NBC in TNT, kjer je v navezi z žametnim glasom Marva Alberta približal košarkarsko taktiko vsem gledalcem. Albert mu je zaradi njegovih risanj akcij po ekranu dal vzdevek "The Czar of the Telestrator", vsi ga zdaj kličejo "The Czar". V zadnjih sezonah deluje kot analitik tekem Brooklyn Netsov.
Glavna igralca Jeter in Gladir
Zelo ga je pohvalil tudi Jeter, sicer brat izjemne šprinterke Carmelite Jeter, svetovne prvakinje v teku na 100 metrov in tudi olimpijske podprvakinje na tej razdalji. Izjemno se je izkazal tudi Sergej Gladir, ki igra za špansko Fuenlabrado.

Velik izziv bo domače prvenstvo 2015
Fratello se je najprej dogovoril, da bo reprezentanco vodil samo na evropskem prvenstvu v Litvi leta 2011 ter opravil pomladitev in selekcijo igralcev. Kmalu so pogodbo podaljšali do leta 2015, ko bo Ukrajina gostila najboljše reprezentance v Evropi.

"Zgodilo se je po naključju. Pred tremi leti me je poklical predsednik ukrajinske zveze Aleksander Volkov, ki sem ga treniral pri Atlanti. Bil mi je kot sin. Hitro sva se dogovorila," je pojasnil Fratello, ki je v Ukrajini med julijem in septembrom, potem pa se vrne v ZDA, kjer podrobno spremlja Ligo NBA.

Brat svetovne prvakinje na 100 m blesti v Tivoliju
Ukrajina najprijetnejše presenečenje EP-ja