Nenad Krstić se odlično znajde pod obročema. V povprečju je na parketu več kot 27 minut, zadel je 52,4 odstotka vseh metov. Foto: EPA
Nenad Krstić se odlično znajde pod obročema. V povprečju je na parketu več kot 27 minut, zadel je 52,4 odstotka vseh metov. Foto: EPA
Bojan Bogdanović
Bojan Bogdanović je najbolj zaslužen za hrvaško serijo sedmih zmag. Foto: EPA
Linas Kleiza
Linas Kleiza in soigralci bodo zadovoljni le z medaljo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Napovednik: Hrvaška - Ukrajina
Napovednik: Litva - Italija
Napovednik: Srbija - Španija


Srbi so v nedeljo navdušili proti Francozom (77:65) in si zagotovili prvo mesto v skupini E. Po tekmi smo se zapletli v pogovor s srbskimi novinarji, ki so že preračunavali vse možnosti četrtfinala. Možni tekmici sta bili takrat Španija ali Italija. "Joj, samo Špancev ne. Italijane bomo odpravili z levo roko," je bil dovolj zgovoren stavek. Seveda so v ponedeljek dobili prav aktualne evropske prvake.
Krstić kraljuje v raketi
Nenad Krstić je v odlični formi, v povprečju dosega 16,7 točke na srečanje in kraljuje pod obročema. Srbi imajo tudi velikega talenta, 22-letni Nemanja Nedović je pravi ostrostrelec. Pomočnik Božidarja Maljkovića Chris Thomas je zelo srečen, da bo v novi sezoni zaigral za
Golden State. Warriorsi so ga izbrali kot 30. na naboru Lige NBA. Francozom je nasul pet trojk, v ključnih trenutkih je prevesil tehtnico na srbsko stran. Zelo pomemben bo tudi delež Bogdana Bogdanovića in Nemanje Bjelice. Največja srbska prednost je izkušeni selektor Dušan Ivković, ki pozna vse trike, osvojil je že številne lovorike. Na drugi strani je Juan Orenga vodil le mladinske selekcije Španije, novembra lani je nasledil Sergia Scariola in na tem prvenstvu se vidi, da je stopil v zelo velike čevlje.
M. Gasol potrebuje razigrane soigralce
Španci so na tem prvenstvu doživeli že tri poraze, zanesljivo so zmagovali proti slabšim reprezentancam, proti boljšim pa so imeli težave. Izjema je uvodna tekma proti Hrvaški v Celju. S Srbi so se pomerili na zadnjem prvenstvu v Litvi in gladko zmagali v drugem delu tekmovanja s 84:59. Najbolj pomembna tekma med tema dvema izbranima vrstama je seveda finale evropskega prvenstva na Poljskem leta 2009, kjer so Španci slavili s 85:63, potem ko so v predtekmovanju izgubili proti Srbiji.
Marc Gasol je Italijanom v ponedeljek nasul 32 točk in dodal še 10 skokov, a to ni bilo dovolj za zmago. Prebuditi se bodo morali drugi zvezdniki. Rudy Fernandez, Jose Calderon in Ricky Rubio na tem prvenstvu preveč nihajo, proti Srbiji pa bodo morali prikazati pravo formo. Špancem se zelo pozna odsotnost Paua Gasola in Juana Carlosa Navarra, ki sta vodila izbrano vrsto do vseh velikih uspehov, tudi v zadnjih dveh olimpijskih finalih so se Španci sijajno upirali Američanom.
Hrvati že 18 let čakajo na polfinale
Na prvi četrtkovi tekmi je Hrvaška velik favorit, imela pa bo tudi izdatno pomoč s tribun. Prvi dan prvenstva v Celju so Hrvati doživeli polom proti Španiji (40:68), nato pa nanizali kar sedem zmag zapored. Toliko jih nima nobena druga reprezentanca na tem EP-ju. Prelomni trenutek je bila vsekakor zmaga nad Slovenijo po podaljšku. Takrat so Hrvati dobili silovit zagon in tudi v Stožicah so dobili vse tri tekme. V končnici igrajo zelo zbrano, kar se je videlo tudi v ponedeljek, ko so po dveh podaljških poslali Grke domov.
Bojan Bogdanović je najboljši strelec prvenstva med košarkarji, ki so odigrali tudi drugi del, v povprečju dosega 17,5 točke na srečanje. Roko Leni Ukić je zelo prodoren, pod košem se je izkazal Ante Tomić. Zadnji dve medsebojni tekmi so lani dobili Hrvati v kvalifikacijah za EP, zelo napeto je bilo v Kijevu, kjer je Bogdanović odločil s trojko šest sekund pred koncem podaljška (79:80).
"Ukrajino zelo dobro poznam, imajo kar nekaj atletov, so visoka ekipa. Izstopata Sergej Gladir in Eugene Jeter, ki sta sijajna strelca. To je za nas ključna tekma prvenstva, Hrvaška res že dolgo časa ni bila v polfinalu evropskega prvenstva," je poudaril selektor Jasmin Repeša. Zadnjič so Hrvati igrali v polfinalu leta 1995 v Grčiji, ko so osvojili bronasto medaljo, kar jim je uspelo tudi leta 1993 v Nemčiji.
Ukrajina največje presenečenje EP-ja
Ukrajinci so presegli vsa pričakovanja in imajo sestavljeno zelo obetavno ekipo za domače evropsko prvenstvo čez dve leti. Mike F je bogate izkušnje iz Lige NBA prenesel na motivirane igralce. Igro izjemno vodi Jeter, sicer brat nekdanje svetovne prvakinje v šprintu na 100 metrov Carmelite Jeter. Ukrajina že v Tivoliju ni bila favorizirana, pa je dobila štiri tekme, peto zmago pa jim je z neverjetno igro v zadnji četrtini preprečil Tony Parker. V Stožicah so z Latvijo izgubili kar za 34 točk in mnogi so jih odpisali, sledila pa je velika zmaga nad Srbijo. Uspeh Ukrajine v četrtek bi bil vsekakor prava senzacija, verjetno ena izmed največjih v zgodovini EP-jev.
Festival trojk v četrtek zvečer?
V zadnjem četrtfinalnem paru je favorit Litva, ki je Italijo premagala 27. avgusta na pripravljalni tekmi v Atenah kar z 79:63. Po uvodnem porazu proti Srbiji na Jesenicah so Litovci ujeli pravo formo, v Stožicah so dobili vse tri tekme. Najbolj so navdušili proti Franciji (76:62).
Vodja ekipe je Linas Kleiza, ki je v Ligi NBA blestel v dresu Denverja, zadnje tri sezone je igral v Torontu, julija pa je podpisal bogato pogodbo s Fenerbahčejem. Izkazal se je tudi Mantas Kalnietis, Jonas Valančiunas pa je pri 21 letih eden izmed največjih talentov v
Evropi, tudi v Torontu se je dokazal.
Italijani so blesteli v Kopru, kjer so nanizali pet zmag. Slovenci in Hrvati so jih prizemljili v Stožicah, proti Španiji pa so z veliko zmago pridobili samozavest. Imajo izjemne strelce od daleč. Marco Bellinelli precej niha v formi, navdušila sta Luigi Datome in Alessandro Gentile.

Četrtfinale, sreda ob 17.30:
SRBIJA - ŠPANIJA

Ob 21.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA

Četrtek ob 17.45:
HRVAŠKA - UKRAJINA

Ob 21.00:
LITVA - ITALIJA

Napovednik: Hrvaška - Ukrajina
Napovednik: Litva - Italija
Napovednik: Srbija - Španija