Edy Tavares je bil nerešljiva uganka za visoke košarkarje Barcelone. Foto: EPA
Edy Tavares je bil nerešljiva uganka za visoke košarkarje Barcelone. Foto: EPA

Grški velikan, ki je bil najboljši po rednem delu, se je devetič uvrstil v finale, v nedeljo pa bo naskakoval četrti naslov. V prvem polčasu mu met (iz igre le 33-odstotni) ni stekel in praktično je ves čas zaostajal, prav ob koncu druge četrtine pa si je Monaco priigral najvišjo prednost na tekmi, ko je povedel za 12. Toda po prihodu iz garderob je Olympiacos, ki ga v Kaunasu spremlja kar 5000 navijačev, zaigral kot prerojen. Takoj je naredil serijo 14:0, tretja četrtina pa je bila nasploh najdominantnejša v zgodovini zaključnih turnirjev, saj jo je dobil s kar 27:2.

Evroliga: Monaco v tretji četrtini odpovedal

Pirejčani so v tretji četrtini dali le dve točki manj kot predtem v celem prvem polčasu. Monaco je v tem delu igre zgrešil 13 metov iz igre. Tako so si varovanci najboljšega trenerja sezone Jorgosa Barcokasa pred zadnjimi desetimi minutami priigrali 13 točk naskoka, visoka razlika pa do konca ni bila več ogrožena. Z 19 točkami je bil prvi strelec MVP rednega dela Saša Vezenkov. Kostas Papanikolau je dodal 15 točk. S po 17 sta bila pri Monacu najuspešnejša Mike James in Elie Okobo.

Kostas Papanikolau je bil z indeksom 21 statistično najboljši posameznik prvega polfinala. Foto: EPA
Kostas Papanikolau je bil z indeksom 21 statistično najboljši posameznik prvega polfinala. Foto: EPA

Real Madrid se je 20. prebil v finale, šestič v zadnjih desetih letih, lovil pa bo že 11. naslov. Vstopnico je dvignil s prestižno zmago nad večnim tekmecem Barcelono, ki jo je v polfinalu na kolena spravil drugič zapored. Kraljevi klub je uspešno začel srečanje, potem pa je Barcelona z dobrim metom z razdalje in delnim izidom 12:1 prevzela pobudo. V drugi četrtini je povedla za devet, na odmora pa odšla s šestimi točkami naskoka. V tretji so košarkarji iz španske prestolnice preobrnili rezultat, potem ko se je Kataloncem ustavil met z razdalje. V drugem polčasu je vrsta Šarunasa Jasikevičiusa, ki je rojen prav v Kaunasu, je v drugem polčasu dala le 24 točk.

Tako kot na peti tekmi četrtfinalne serije s Partizanom sta bila moža odločitve Sergio Rodriguez in Edy Tavares. Chacho je s štirimi točkami zapored šest minut pred koncem popeljal Real v vodstvo. Nato je v nizu dosegel še pet točk in Madridčani so dobre štiri minute pred koncem povedli za sedem. Zatem je za +8 še mojstrsko podal Tavaresu, ki je nato izsilil dve osebni napaki, za piko na i pa dve minuti pred koncem še blokiral poskus Jana Veselyja. Zmago je v zadnji minuti oplemenitil nekdanji košarkar Barce Mario Hezonja. Igralec tekme je bil z 20 točkami, 15 skoki in indeksom 39 Tavares, največje razočaranje pa nedvomno sicer prvi strelec Barcelone v tej sezoni Nikola Mirotić, ki je ob metu iz igre 1/10 dal tri točke. Naturalizirani nekdanji slovenski reprezentant Anthony Randolph je prispeval šest točk, zdajšnji član izbrane vrste Mike Tobey pa na katalonski strani ni igral.


EVROLIGA
FINAL FOUR, Kaunas, polfinale

OLYMPIACOS – Monaco
76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19)
Vezenkov 19, Papanikolau 15, Fall 12; Okobo in James po 17, Loyd 11.

Barcelona – REAL MADRID
66:78 (18:18, 24:18, 13:22, 11:20)
Abrines 16, Laprovittola 12, Kuric 11, Tobey ni igral; Tavares 20 in 15 skokov, Hezonja 14, Rodriguez 12, Williams-Goss 10 … Randolph 6 in 2 skoka.

Finale bo v nedeljo.