Jaka Lakovič v Evroligi igra v povprečju 16 minut in dosega 6,4 točke na tekmo. Foto: EPA
Jaka Lakovič v Evroligi igra v povprečju 16 minut in dosega 6,4 točke na tekmo. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek (11) je za Petom Mickaelom (14) drugi najboljši strelec Barcelone. Foto: EPA
Petar Božić in Chuck Eidson
Chuck Eidson je eden izmed stebrov Maccabija. Foto: Reuters

Ljubljančani se bodo v prvem krogu v gosteh pomerili z Italijani, nato sledi domača tekma proti Barceloni in še gostovanje pri Maccabiju. Napredujeta prvi dve ekipi, ki se bosta v četrtfinalu pomerili z najboljšima iz skupine E, v kateri so Panathinaikos, Caja Laboral, Unicaja in Lietuvos Rytas.

Maccabi Tel Aviv (9:1)
Maccabi je prvi del končal z najboljšim izkupičkom v celotni Evroligi, saj je na 10 tekmah doživel le en poraz, v uvodnem krogu proti Caji Laboral. V vroči Nokia Areni v Tel Avivu je svoje tekmece - Cajo, Žalgiris, Partizan, Himki in Prokom - v povprečju premagoval za več kot 17 točk. Ekipo vodi ruski selektor David Blatt, ki s pogostimi menjavami drži visok ritem skozi vseh 40 minut. Igra sloni na ameriških branilcih Jeremyju Pargu (povprečje 10,4) in Doronu Perkinsu (8,7) ter rojaku, krilnemu igralcu, Chucku Eidsonu (10,7), pod košem pa igra v življenjski formi orjaški Grk Sofoklis Schortsanitis (13,6). Pomemben delež v kompaktni ekipi prispevajo izraelski reprezentanti Tal Burstein (5,3), Lior Eliyahu (10), David Blu (7,2) in Guy Pnini (6,9). Moštvo je pred kratkim okrepil še srbski reprezentant Milan Mačvan.

Regal Barcelona (7:3)
Barcelona ne briljira tako kot v prejšnji sezoni. V prvem delu je doživela tri poraze in v svoji skupini zasedla 3. mesto za Sieno in Fenerbahčejem. K spremenljivim igram so veliko prispevale tudi poškodbe, predvsem Juana Carlosa Navara in Peta Mickaela. Prav zato so se Katalonci odločili, da ekipo okrepijo z Alanom Andersonom, ki je bil lani nosilec igre Maccabija. Zagotovo bo Barca v drugem delu prestavila v višjo prestavo, saj bo zaključni turnir letos na njenem parketu. Moštvo je glede na lansko sezono doživelo minimalne spremembe. Novinca sta le Avstralec Joe Ingles in Srb Kosta Perović. Glavno breme je še vedno na Rickyju Rubiu, Navarru, Terrencu Morrisu, Victorju Sadi, Franu Vazqouezu, Rogerju Grimauu ter Slovencema Erazmu Lorbku in Jaki Lakoviču. V španski ligi je Barcelona skupaj z Realom na prvem mestu (11:3).

Lottomatica Roma (5:5)
Lottomatica se je z izkupičkom 5:5 komajda prebila v 'Top16'. Štiri zmage je dosegla nad nemškim Brose Basketom in belgijskim Charleroijem. V mladi ekipi je v povprečju "dvoštevilčen" le branilec Darius Washington (14,1), zajetnejšo minutažo in večjo odgovornost pa ima tudi njegov ameriški kolega Charles Smith (7,7). Pisano ekipo dopolnjujejo še francoski center Ali Traore (8,7), Črnogorec Vladimir Dašić (7) in Bosanec Nihad Djedović (9,3). Italijanski pečat dajejo Andrea Crosariol (7,2), Luigi Datome (8,7) in Luca Vitali (6). Italijani v košarkarski serie A ne blestijo, saj so z izkupičkom 5:7 šele na 12. mestu.