Eva Lisec (desno) je dosegla 17 točk. Foto: KZS
Eva Lisec (desno) je dosegla 17 točk. Foto: KZS
Bosna in Hercegovina - Slovenija
Slovenske košarkarice so se dobro upirale v Banjaluki. Foto: KZS

S 17 točkami in sedmimi skoki je bila v slovenski vrsti najuspešnejša Eva Lisec, 11 točk in devet skokov je dodala Nika Barič. Pred približno 2.000 gledalci so Slovenke proti aktualnim evropskim prvakinjam, ki se pripravljajo za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, prikazale borbeno predstavo.
Manjkali sta kapetanka Maja Erkič in Živa Zdolšek. Tudi gostiteljice niso nastopile z vsemi najboljšimi, saj Ana Dabović in Sonja Petrović igrata v Ligi WNBA.

Izbranke Damirja Grgića so dobro odigrale uvodnih 20 minut, v katerih je debi v reprezentanci doživela perspektivna košarkarica Zala Friškovec (9 minut, 2 točki, pridobljena žoga), ki je članski dres prvič oblekla pri 16 letih, 8 mesecih in 2 dneh.

Slovenija je po 10 minutah zaostajala s 16:24, v nadaljevanju pa so se te hitro otresle pritiska in bile na trenutke one tiste, ki so narekovale ritem igri. Sredi druge četrtine so po trojki Teje Oblak in košu Eve Lisec vodile z 28:24, na odmor pa odšle le s točko zaostanka (33:34).

Tekma se je prelomila v prvi polovici tretje četrtine, ko so se Srbkinje z nekoliko tesnejšo obrambo na začetku 26. minute povzpele na 48:38. Slovenska vrsta je v preostanku tekme ta zaostanek prepolovila, bližje pa ni šlo, saj je srbski voz v ključnih trenutkih povlekla Jelena Milovanović, s 26 točkami najboljša strelka tekme.

"Sem zadovoljen s pristopom, energijo. Rezultat ni bil primaren. Tri četrtine smo se lahko kosali s Srbijo, na koncu nam je zmanjkalo moči in izkušenj, vendar moramo biti zadovoljni, saj samo na pravi poti," je dejal Grgić.

Novembra po potrditev nastopa na evropskem prvenstvu
Slovenska reprezentanca je s to tekmo končala kratek pripravljalni cikel pred ključnim delom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2017. Slovenke imajo v skupini A po prvih dveh tekmah stoodstoten izkupiček in so na odlični poti, da prihodnje leto na Češkem prvič v zgodovini nastopijo na velikem tekmovanju. Do tam jih ločita le še povratni tekmi proti nasprotnicam z Baltika - v soboto, 19. novembra, bo v Celju gostovala Litva, štiri dni pozneje pa se bodo kvalifikacije za naša dekleta sklenile v Rigi proti Latviji.