Slovenska košarkarska reprezentanca bi imela na domačem prvenstvu lepo priložnost za medaljo evropskega prvenstva. Foto: EPA
Slovenska košarkarska reprezentanca bi imela na domačem prvenstvu lepo priložnost za medaljo evropskega prvenstva. Foto: EPA

Štiričlanska delegacija je bila zlasti navdušena nad hotelskimi zmogljivostmi Slovenije, pohvalila je prometno infrastrukturo, pozitivno pa je označila tudi prizadevanja za gradnjo dveh novih dvoran. Večdnevni obisk je danes sklenila v Stožicah.

Dvorani Zlatorog v Celju in Stožice v Ljubljani že zdaj ustrezata normativom za tako velika tekmovanja, zadovoljna je bila z načrti novih dvoran na Ptuju in v Novem mestu, zavrnila pa dvorano Tabor v Mariboru, ki zaradi premajhnega števila spremljevalnih objektov ne izpolnjuje osnovnih pogojev.

Košarkarska zveza Slovenije je v svoji kandidaturi predstavila, da bo evropsko prvenstvo, ki bo leta 2013 trajalo 19 dni in na katerem bo sodelovalo 24 moštev, potekalo v petih dvoranah. Štiri bodo namenjene tekmam predtekmovanja (Celje, Ptuj, Novo mesto in kot rezerva dvorana Tivoli, če se v Mariboru ne bo zgradila nova dvorana), drugi del in sklepni boji pa bodo potekali v Stožicah.

Vodja delegacije Fibe Richard Stokes je povedal, da Fiba ne bo več zniževala kotizacije za prvenstvo, ki je najprej znašala osem milijonov evrov, po pogajanjih pa je Košarkarska zveza znesek znižala na 6,5 milijona evrov. KZS želi, da to vsoto poravna država, sicer bo prisiljena kandidaturo odpovedati.

Slovenska vlada bo o plačilu 6,5 milijona evrov odločala na naslednji seji v četrtek, 18. novembra, Fiba pa naj bi prireditelja EP-ja 2013 razglasila v Münchnu 5. decembra.