Vlado Ilievski je bil tokratni prvi strelec Olimpije z 18 točkami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vlado Ilievski je bil tokratni prvi strelec Olimpije z 18 točkami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo Ožbolt
Partizan je imel v 27. minuti že 16 točk prednosti, vendar ni zdržal domačega naleta ob koncu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar je pred letošnjo sezono iz Olimpije prestopil ravno v Partizan, kjer je bil odlično sprejet, vendar je s trenutno formo nezadovoljen: "Nisem še tisti pravi, kar sam vidim. Vsi so me lepo sprejeli. Poskušam se čim hitreje navaditi na Partizanov sistem, da bom v največji moči pomagal ekipi. Se trudim, si pa želim, da bo minutaža čim večja. Celotno tekmo smo držali rezultat, tako da bi morali zmagati. Vendar moramo iti naprej, že v četrtek je nova tekma." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija
Aloysius Anagonye je svoje delo opravil že na ogrevanju, ko je pri zabijanju odtrgal obroč. Na koncu so zamenjali celotno konstrukcijo, Anagonye je nato na tekmi dobil točno tri minute in zgrešil en met. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Sloviti Panathinaikos bo v četrtek ob 20.45 v tretjem krogu Evrolige prikorakal v (razprodan) pekel v Stožicah. Kdo bi si pred kakšnim mesecem mislil, da bo klubska košarka v Ljubljani spet pravi hit? Zdaj pa je gostovanje beograjskega velikana v petem krogu Lige NLB s 7.800 gledalci po podatkih uradne spletne strani lige poskrbelo za rekord jadranske lige na tekmah v Ljubljani. Proti grškemu velikanu bo še bolj pestro.

"Moramo razmišljati o sebi"
"Nikomur ne bo lahko igrati v takih Stožicah, če smo kompletni in če igramo 100-odstotno. Ne smemo si dovoliti, da moramo vsakič, dobro, ne prav vsakič, vendar proti Armaniju v Milanu je tudi bilo tako, zaostajati za 15 točk, da sploh začnemo igrati. Od prve minute je treba biti zbran in odigrati maksimalno vseh 40 minut. Če nam to uspe ob polnih tribunah, v Stožicah ni boljše ekipe. Jaz ne bi toliko razmišljal o Panathinaikosu, moramo razmišljati o sebi in odigrati maksimalno," je po tekmi "vrelo" iz Damirja Markote, ki je s soigralci 38 minut lomil odpor tudi letos odlične zasedbe večkratnega srbskega prvaka.

Infarktnih končnic za zdaj ne manjka
Razplet je bil v slogu oktobrskih tekem zeleno-bele zasedbe tesen: Olimpija je na prvih sedmih obračunih (šest zmag) nove sezone še najbolj prepričljivo slavila v prvem krogu lige NLB proti Igokei (61:54), obe evroligaški tekmi pa dobila s petimi oz. štirimi točkami razlike. V taboru slovenskih podprvakov družno ugotavljajo, da se košarka igra 40 minut.

Tesne zmage dosegli z obrambo
"Tekme se ne dobivajo na koncu, tekme se dobivajo prej. Vse te tekme v končnicah smo dobili z obrambo. Enostavno smo ubranili te zadnje napade, zadevali proste mete, danes smo jih ogromno metali in na koncu tudi zadeli," razmišlja trener Jure Zdovc.

Ilievski: "Imamo veliko rezerv"
Vlado Ilievski
dodaja: "Spet smo slabo začeli tekmo, cel polčas smo se iskali, za kar je bila morda kriva tudi menjava obroča (smeh, op. a.). V slačilnici smo si med odmorom rekli, da tako ne gre. Da moramo zvišati prestavo v obrambi in napadu. Mislim, da smo to naredili, kar se nam je poplačalo. Panathinaikos nam takega preobrata gotovo ne bo dovolil, za to so preresna ekipa. Mislim, da se tega vsi zavedamo. Partizan je odigral dobro tekmo in pokazal, da bo resen nasprotnik v jadranski ligi. Imamo veliko rezerv, kar vsi vidijo, tudi mi sami. Uigranost še vedno šepa, pomembno je, da imajo vsi igralci izkušnje in so košarkarsko inteligentni. Mislim, da na parketu to ni videti slabo, vendar vemo, da je lahko še bolje."

Dodaten pritisk, realnost čisto druga
Zdovca nova tesna zmaga v nasprotju s stožensko publiko ni pretirano ganila, sam že gleda naprej, vendar ne na koledar: "To tekmo je treba čim prej pozabiti. Na nas je zdaj dodaten pritisk, realnost pa je čisto druga. Smo nova ekipa, delamo dobro, imamo svoje probleme, tako kot jih imajo vsi, in še vedno nas čaka težak razpored. Ga raje sploh ne gledam: Panathinaikos, Hemofarm, CSKA ... Gremo iz tekme v tekmo, zaenkrat nam gre dobro, pričakujte, da bo lahko hitro tudi obratno. Sezona je dolga, mi bomo skušali vsako tekmo zmagati, bomo pa videli, kaj nam bo to prineslo."

PAO? Mlin, ki melje
Po njegovem mnenju bo sijajna zasedba šampionskega stratega Želimirja Obradovića pravšnji test za njegove varovance in njega samega: "Ekipo Panathinaikosa dobro poznam, tudi njenega trenerja. To je mlin, ki melje. Vrsto let so skupaj, isti sistem, isti igralci, samo nekaj kock spreminjajo. So tudi v izredno dobri formi. To bo neki pravi pokazatelj, kje smo. Pozabljam pa, da igramo pred veliko gledalci, kar je pomemben dejavnik. Ti ponesejo igralce, kar je bilo vidno tudi danes, v četrtek bo pa verjetno še toliko bolj."