Urvan Kroflič je kapetan in prvi igralec slovenske mladinske reprezentance. Foto: Fiba
Urvan Kroflič je kapetan in prvi igralec slovenske mladinske reprezentance. Foto: Fiba

Po prvem polčasu so slovenski upi vodili, toda zelo slabo vstopili v drugega. Ko so Nemci povedli z dvomestno razliko, pa se varovanci Danijela Radosavljevića niso več vrnili v igro. Drugi polčas so Nemci dobili za 21 točk. To je bil njihov prvi poraz na prvenstvu, v nedeljo pa se bodo borili za bron, kar bi bila tretja slovenska medalja v tej starostni kategoriji.

Šest Slovencev se je vpisalo med strelce. Z 18 je bil najboljši Mark Padjen, 16 pa jih je dodal Urban Kroflič. Nemci so skok dobili z 42:28, 15 žog so ujeli v napadu, medtem ko jih je Slovenija le pet. Iz t. i. drugih priložnosti so dali 21 točk, Slovenci pa le štiri.

Slovenija je v kategoriji mladincev do zdaj osvojila dve medalji. Leta 2002 je bila z generacijo z Erazmom Lorbkom in Sašo Vujačićem v Nemčiji srebrna, leta 2019 pa je selekcija na čelu z Žigo Samarjem in Gregorjem Glasom v Grčiji osvojila bron.

Po dobrem nemškem začetku srečanja je zaključek uvodne četrtine pripadel Sloveniji, ki je po desetih minutah vodila z 21:18. V drugi četrtini je povedla že za osem, toda tik pred polčasom so Nemci znižali, celo prešli v vodstvo, za 42:41 po polovici obračuna pa je zadel Kroflič. Najbolj razigran v slovenskem taboru je bil v prvem delu z 11 točkami Padjen.

Nemčija je na začetku drugega polčasa kaznovala izgubljene žoge Slovenije in naredila serijo 11:0., v 26. minuti pa, ko je svojo šesto trojko z velike razdalje zadel Jack Kayil, povedla za 13. Dve minuti pozneje je slovenski zaostanek znašal še točko več, pred zadnjimi desetimi minutami pa je bil rezultat 54:65. Obramba v zadnji četrtini ni bila slaba, toda slovenski napad ni stekel, in ko je Christian Anderson dosegel štiri zaporedne točke, je bilo dobrih pet minut pred koncem ob +15 za Nemčijo srečanje odločeno. Najvišja razlika je bila prav končna.


EP U18, poflinale:
Slovenija – NEMČIJA
68:88 (21:18, 21:23, 12:24, 14:23)
Padjen 18, Kroflič 16, Smrekar 10, Ivičič 9, Hrabar 8, Morano Mahmutović 5, Lapajne 2; Anderson 25, Kayil 18.