Načrt, da bo prihodnost Uniona Olimpije slonela na okostju ekipe iz te sezone, se je izjalovil. Foto: MMC RTV SLO
Načrt, da bo prihodnost Uniona Olimpije slonela na okostju ekipe iz te sezone, se je izjalovil. Foto: MMC RTV SLO
Matt Walsh, Gašper Vidmar
Ljubljančani se bodo težko izognili zadnjemu mestu v skupini. Foto: MMC RTV SLO
Dvorana v Stožicah bo dokončana poleti. Foto: MMC RTV SLO

Slovenskega prvaka letos ne spremljajo. Če ste v tej sezoni na tekmah Olimpije ali pa Heliosa na tribunah videli kakšne oglednike NBA-klubov, verjemite, da so opazovali nasprotnike. Američani spremljajo fante, mlajše od 22 let, teh pa v Tivoliju in Domžalah sploh ni. No, tudi Maroussi jih nima, je pa bil sinoči v dvoboju zadnjeuvrščenih klubov skupine manj slab.

Nostalgija ob protipropagandi košarke
Včeraj se nam je v olimpijski dvorani OAKA kar milo storilo ob spominu na vrhunske košarakrske predstave, ki so se že zvrstile v tej dvorani: evropsko prvenstvo s finalom med Litovci z Marčulionisom, Sabonisom in Kurtinaitisom proti Jugoslovanom Djorjdeviću, Paspalju in Daniloviću. Pa zaključek olimpijskih iger, ko so Argentinci postali olimpijski zmagovalci, sanjsko ameriško moštvo pa je osvojilo le bron, pa finale Evrolige v katerem je s Panathinaikosom evropski prvak postal tudi Bečirović, pa veliki derbiji med Panathinaikosom in Olympiacosom, ko se nagnete 20.000 vročekrvnih Grkov.

Cigareti v dvorani duhov
Od bogatih, spominov na spektakle je ostal le dim, in to dobesedno, kajti novinarji in gledalci si v Grčiji v dvorani še vedno mirno prižgejo cigareto. To pa je tudi edina nostalgična stvar z včerajšnje protipropagande košarke. V dvorani je bil zaseden le vsak stoti stol. Gledalcev je bilo natanko 203. Med njimi 152 običajnih ter 51 ljudi na tribuni za povabljence: torej klubskih ljudi, prijateljev, sorodnikov, menedžerjev in podobno. Ja, teh je bilo kar za četrtino obiskovalcev.

Kako v Stožice zvabiti 12.500 ljudi?
Preden pa se začnemo zgražati nad tako katastrofalnim obiskom tekme elitnega košarkarskega tekmovanja, se moramo vprašati, kako bo z Olimpijo že v prihodnji sezoni? Letos Tivoli ni bil niti enkrat razprodan in tudi na zadnji tekmi s CSKA-jem ne bo, prihodnje leto pa bo treba v novo dvorano v Stožicah zvabiti 12.500 ljudi. S to ekipo in s takšno igro bo to nemogoče. V novo, sodobno dvorano bo treba postaviti tudi novo, sodobno moštvo. Graditi bi ga bilo treba začeti že predvčerajšnjim. Načrt, da bo prihodnost Uniona Olimpije slonela na okostju ekipe iz te sezone, se je izjalovil. Za uresničitev visoko letečih ciljev, ki jih občasno slišimo, tudi o naskoku kar na vrh Evrope, pa bo treba zgraditi močnejše moštvo. Izziv za ljubljanske "gradbenike".

Franci Pavšer mlajši, Jutranja športna zgodba, Val 202