Union Olimpija je v Evroligi nastopala vse od njene ustanovitve. Pot do nadaljevanja niza bo izjemno trnova. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija je v Evroligi nastopala vse od njene ustanovitve. Pot do nadaljevanja niza bo izjemno trnova. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Duško Vujošević
Največja okrepitev Partizana je vrnitev trenerja Duška Vujoševića. Foto: Reuters
Božidar Maljković
Božidar Maljković ima s Cedevito visoke ambicije. Foto: EPA

V preteklih sezonah so imeli srbski, hrvaški in slovenski predstavnik mesto v Evroligi zagotovljeno. Predstavnik posamezne države si je točke za nacionalno lestvico nabiral v jadranski ligi in domačem prvenstvu, v manjši meri tudi v domačem pokalu in evropskih tekmovanjih. To točkovanje je zdaj zgodovina. Po novih pravilih si bosta mesto v Evroligi zagotovili prvi dve moštvi v Ligi ABA, tretjeuvrščeno pa bo igralo v kvalifikacijah. Četrti in peti ekipi bosta igrala v Pokalu Uleb.

Pomlajeni Partizan, okrepljena Crvena zvezda
Slovenskega predstavnika torej čaka trnova pot do uvrstitve v Evroligo. Prvi favorit je tudi letos beograjski Partizan, ki ga je spet prevzel trener Duško Vujošević. Petkratni zaporedni prvaki so pomladili ekipo in v svoje vrste pripeljali Francoza Lea Westermana (20 let), Dejana Muslija (21), Đorđa Gagića (21) in Drewa Gordona (22). Močno se je okrepila Crvena zvezda, ki odkrito grozi svojemu večnemu tekmecu. Največji aduti trenerja Milivoja Lazića bodo nekdanji NBA-jevec Morris Almond, Elton Brownn in še posebej ostrostrelec Igor Rakočević.

Na vrh meri tudi ambiciozna Cedevita
Na papirju najmočnejši hrvaški klub je Cedevita, ki jo vodi slovenski selektor Božidar Maljković. Moštvo sta okrepila hrvaška reprezentanta Marko Tomas in Lukša Andrić, novi tujci pa so Bracey Wright, Goran Suton, Marques Green in Mickael Gelabale. Na noge se počasi postavlja Cibona, izredno neugoden bo Radnički iz Kragujevca ter tradicionalno tudi podgoriška Budućnost. Najbolj vroč teren bo pri novincu v ligi MZT Skopju.

Stavnice izpostavljajo tri moštva
In kaj pravijo stavnice? Izstopata Partizan in Cedevita, ki imata količnik 2,2 oziroma 2,8. Že precej zadaj je Crvena zvezda (7,5), medtem ko je na Cibono količnik že 17. Olimpija je na petem mestu izenačena z Radničkim (21). Krka je na osmem mestu (31), vsi preostali klubi pa imajo količnik prek 100.

1. KROG
Petek ob 18.00:

ŠIROKI - IGOKEA
Ob 20.00:
PARTIZAN - ZADAR

Sobota ob 17.00:
RADNIČKI - UNION OLIMPIJA
Ob 18.00:
CIBONA - SKOPJE
Ob 20.00:
BUDUĆNOST - CEDEVITA
Ob 21.00:
SPLIT - CRVENA ZVEZDA

Nedelja ob 18.00:
KRKA - SZOLNOK