Union Olimpija ima tri kroge pred koncem še nekaj možnosti za uvrstitev na zaključni turnir. Foto: Aleš Fevžer
Union Olimpija ima tri kroge pred koncem še nekaj možnosti za uvrstitev na zaključni turnir. Foto: Aleš Fevžer

V najelitnejše evropsko klubsko tekmovanje se bo iz Lige ABA neposredno uvrstilo najboljše moštvo rednega dela, a le, če bo izpolnjevalo pogoje za B-licenco, ter v vsakem primeru prvak zaključnega turnirja.
Če najboljše moštvo rednega dela ne izpolnjuje pogojev za licenco B (dvorana za 5.000 gledalcev, letališče v bližini 100 km, vsaj dva hotela s štirimi zvezdicami, mesto mora biti prijavljeno za Evroligo), se upoštevajo pravila Uleba. Po njih bo o vseh udeležencih odločal zaključni turnir. Finalista se bosta v Evroligo uvrstila neposredno, v kvalifikacijah pa bo igral poraženi polfinalist z boljšim izkupičkom rednega dela.
Če prevedemo pravila v prakso: Igokea, trenutno vodilno moštvo Lige ABA, ne izpolnjuje pogojev za licenco B, torej bi o vseh potnikih za Evroligo odločal zaključni turnir. Če bo Crvena zvezda na koncu rednega dela prehitela Igokeo, se bo uvrstila v Evroligo neposredno, torej bodo veljala pravila Lige ABA. Tudi Igokea se lahko uvrsti v Evroligo, a le prek zaključnega turnirja.

"Z vodstvom Lige ABA smo našli rešitev, s katero smo zaščitili interese klubov. Zdaj vsi klubi vedo, za kaj tekmujejo," je sporočil predsednik Uleba Jordi Bertomeu.

Uradna pravila Lige ABA, ki so se prejšnji mesec izkazala za napačna, so bila, da se v Evroligo uvrsti prvak rednega dela in zmagovalec zaključnega turnirja. V kvalifikacije gre drugouvrščeno moštvo rednega dela. Po pravilih Uleba končni vrstni red tekmovanja določa zaključni turnir. Prejšnji teden sta se sešli vodstvi obeh tekmovanj in se dogovorili za kompromis. Uleb je vodstvu Jadranske lige oprostil napačno tolmačenje pravil in potrdil njegova pravila za tekočo sezono, od prihodnje naprej pa bo evroligaška moštva določal Final four ali pa končnica, če bodo spremenili sistem tekmovanja.