Anthony Davis je bil znova najboljši strelec tekme. Foto: Reuters
Anthony Davis je bil znova najboljši strelec tekme. Foto: Reuters

V prvem krogu so trikrat zapored ugnali Utah, v konferenčnem polfinalu pa so izločili glavne favorite za naslov LA Clipperse. Jamal Murray je v življenjski formi, tokrat je prispeval 32 točk. Nekajkrat je začaral obrambo Lakersov in celo spomnil na potezo legendarnega Michaela Jordana.

Lakersi so odpovedali na tretji tekmi, tokrat pa so bili zbrani od začetka. Vodstvo so prevzeli sredi prve četrtine (zadnjič je bil izid izenačen pri 12:12) in ga zadržali do konca srečanja, čeprav se nikakor niso uspeli odlepiti. Največja razlika je bila 12 točk. Dobili so skok z 41:33 in unovčili preveč osebnih napak Nuggetsov. Zadeli so 28 izmed 35 prostih metov. Odločilen je bil predvsem skok v napadu. Lakersi so ujeli 12 žog, Denver šest manj, razlika v točkah iz drugih priložnosti v napadu pa je bila kar 25:6 v korist moštva iz Los Angelesa.

Davis in James pridno zadevala proste mete
Junak druge tekme Anthony Davis je bil znova najboljši strelec tekme s 34 točkami. Zadel je 13 izmed 14 prostih metov. LeBron James ni imel strelskega večera (7/18 iz igre), a je s prodori izsilil številne osebne napake in zadel 11 izmed 14 prostih metov. Znova je bil blizu trojnega dvojčka, saj je zbral tudi 9 skokov in 8 podaj. Dwight Howard se je izkazal z 12 točkami in 11 skoki, Rajon Rondo pa je odlično organiziral igro in dodal 11 točk in 7 podaj.

Davis udarno začel tekmo
Trener Lakersov Frank Vogel je podrobno analiziral torkov poraz, ko je Denver dobil skok kar s 44:25. V začetno peterko je uvrstil Dwighta Howarda, ki se je izkazal s številnimi skoki. Večkrat je popravil zgrešene mete soigralcev. Davis je dosegel prvih 10 točk za Lakerse, zadel je prvih šest metov iz igre in bil najzaslužnejši, da so Jezerniki povedli 23:14 sredi prve četrtine. Obramba Nuggetsov je bila slaba in po 12 minutah so se znašli v zaostanku s 30:37.

Jamal Murray je eden najboljših igralcev v mehurčku. V letošnji končnici je že zrežiral dva preobrata, zdaj ga čaka še težja naloga, saj so Lakersi v sijajni formi. Foto: Reuters
Jamal Murray je eden najboljših igralcev v mehurčku. V letošnji končnici je že zrežiral dva preobrata, zdaj ga čaka še težja naloga, saj so Lakersi v sijajni formi. Foto: Reuters

Izjemni Murray držal Nuggetse v igri
Kyle Kuzma je s polaganjem povišal na 44:32, kar je bila najvišja prednost na tekmi in trener Denverja Michael Malone je vzel minuto odmora. Murray je bil neustavljiv in uspel je obdržati priključek do odmora (55:60).

V tretji četrtini so Lakersi povedli z 82:71, a nikakor se jim ni uspelo nabrati odločilno prednost. Michael Porter Jr. je zadel dve trojki in po 36 minutah so Nuggetsi zaostajali le še s 84:87.

Jokić hitro nabiral osebne napake
Osem minut pred koncem je Nikola Jokić prejel že peto osebno napako. Moral je na klop, Denver pa je ekspresno izpolnil bonus osebnih napak in to je v zadnji četrtini ključno. James je bil reden gost na črti za proste mete in dve minuti pred koncem je povišal na 109:102. Nuggetsi v zadnjih treh minutah in 28 sekundah niso niti enkrat zadeli iz igre, Lakersi pa so dobro izvajali proste mete in zanesljivo so zadržali prednost.

James: Murray je eden najbolj vročih igralcev v mehurčku
"Murray je eden najbolj vročih igralcev v mehurčku. Neverjeten igralec, ki zadeva iz vseh položajev. V končnici sem se odločil, da ga pokrijem. Uspelo mi je blokirati en met. Ključno je bilo, da nismo izgubljali žog. Na prejšnjih dveh tekmah smo jih izgubili preveč," je razmišljal James, ki lovi četrti šampionski prstan. V velikem finalu je igral že devetkrat.

Že pred tekmo je čutil, da bo imel Davis izjemen večer: "Najbolj sem zadovoljen, da smo v zadnjih minutah zadeli vse proste mete. To je na tesnih tekmah ključno. Po porazu na torkovi tekmi je bil Davis zelo slabo volje, v sredo ni veliko govoril in vedel sem, da bo odigral sijajno tekmo. Dobro se poznava in čutil sem, da bo eksplodiral od prve minute."

Davis: Od prve minute smo bili agresivnejša ekipa
"Na tretji tekmi je Denver igral precej bolj agresivno od nas. Danes smo bili od prve minute agresivnejša ekipa. Nadzorovali smo raketo in vodili skozi celotno srečanje. Tudi v končnici smo odigrali odlično," je bil nasmejan Davis, ki še nikoli ni igral v finalu Lige NBA.

LeBron James je že devetkrat igral v finalu Lige NBA, osvojil pa je tri šampionske prstane. Znova se je približal trojnemu dvojčku. Foto: Reuters
LeBron James je že devetkrat igral v finalu Lige NBA, osvojil pa je tri šampionske prstane. Znova se je približal trojnemu dvojčku. Foto: Reuters

Vogel: Nič ni delovalo dokler ni LeBron prevzel Murrayja
"LeBron me je prosil, da pokriva Murrayja v zadnjih minutah. Nikakor ga nismo uspeli zaustaviti. Poskusil sem veliko stvari, a nič ni delovalo. Vse dokler ga ni pokrival James. Njegova blokada je bila ključna," je bil zadovoljen Vogel, ki je lani poleti prevzel Lakerse.

Po razočaranju na tretji tekmi je imel tokrat precej razlogov za dobro voljo: "Zelo dobro smo skakali. Denver je imel le šest skokov v napadu. Na prejšnjih tekmah smo skušali s preveč zapletenimi podajami, tokrat smo poenostavili vse skupaj in izgubili smo le devet žog. S tem sem zelo zadovoljen. Davis je imel res odlično energijo. Začel je sijajno in tudi manjši zvin gležnja ga ni zaustavil. Celotna ekipa je bila precej bolj zbrana kot na torkovi tekmi. Vsi se zavedamo, da nas čaka še veliko dela, saj se je Denver že dvakrat vrnil. Murray in Jokić nista osamljena, tudi njihova klop je odlična."

Davis si je zvil gleženj v zadnji četrtini, a je stisnil zobe. Med minuto odmora ni sedel pri miru, da se ne bi shladil. Foto: AP
Davis si je zvil gleženj v zadnji četrtini, a je stisnil zobe. Med minuto odmora ni sedel pri miru, da se ne bi shladil. Foto: AP

Malone o prostih metih: Očitno bom moral obiskati prave ljudi
"Howard je delal čisto vse, kar je hotel v prvem polčasu. Lakersi so igrali precej bolj agresivno. Večkrat smo se približali, a so nato znova ušli s prostimi meti. Očitno bom moral obiskati prave ljudi, Lakersi so jih po tretji tekmi in tokrat so imeli 35 prostih metov," je bil na novinarski konferenci jezen trener Denverja Malone.

"Ko je LeBron zgrešil prosti met, je ujel žogo in dosegel še dve točki. Caldwell Pope je zlahka zabil po prodoru. To se nam ne sme dogajati v konferenčnem finalu. Nekateri igralci so odpovedali v obrambi," je dodal Malone.

Murray: Največja razlika je bil skok v napadu
"To je res grenek poraz. Največja razlika je bil skok v napadu. Nisem prav nič utrujen. Trener me je hotel večkrat vzeti iz igre, a sem mu dejal, da se dobro počutim. Mi imamo zelo mlado ekipo, ki je sposobna igrata na dva dni," je bil razočaran Murray, ki je bil na parketu kar 45 minut.

Lakersi so zadnjič igrali v finalu Lige NBA junija 2010, ko so premagali Boston s 4:3 v zmagah v epski seriji. MVP finala je bil seveda Kobe Bryant. Jezerniki ga v garderobi omenjajo po vsaki tekmi. Njihov največji motiv je naslov prvaka v letu, ko je zvezdnik umrl v helikopterski nesreči.

Peta tekma bo na sporedu v nedeljo ob 3.10.

Finale, Zahod, četrta tekma:
DENVER (3) - LA LAKERS (1) 1:3
108:114 (30:37, 25:23, 29:27, 24:27)
Murray 32 (12/20 iz igre, 0/3 za tri, prosti meti 8/8) in 8 podaj, Grant 17, Jokić 16 (6/13 iz igre) in 7 skokov, Porter Jr. 13 (3/6 za tri), Mo. Morris 12, Craig 7, Millsap 5, Plumlee in Harris po 3; Davis 34 (10/15 iz igre, prosti meti 13/14), James 26 (7/18 iz igre, prosti meti 11/14), 9 skokov in 8 podaj, Caldwell Pope 13, Howard 12 (5/6 iz igre) in 11 skokov, Rondo 11 in 7 podaj, Kuzma 10, Caruso in Green po 3, Ma. Morris 2.

Finale, Vzhod, peta tekma, sobota ob 2.40:
BOSTON (3) - MIAMI (5) 1:3

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.