Goran Dragić v Miamiju igra od leta 2015. Foto: AP
Goran Dragić v Miamiju igra od leta 2015. Foto: AP

"Po uvrstitvi v finale smo imeli večerjo in malo proslavili, toda hitro smo vedeli, da moramo nazaj na delo, se osredotočiti in pripraviti na novo tekmo. Finale mi pomeni ogromno. Sem sem prišel, da bi nekaj osvojil. Na žalost nam v preteklih letih ni uspelo, toda nisem takšen, da bi se ustavil. Svoje delo sem opravljal naprej, ljudje v klubu in navijači so verjeli vame. Hvaležen sem jim za podporo. Na vsaki tekmi se trudim dati 100-odstotkov in se brez težav pogledam v ogledalo. Res sem vesel, da sem v tem položaju, za mano je sijajna sezona. Ni je še konec, upajmo, da bomo imeli še nekaj dobrih tekem," je še razložil 34-letni Ljubljančan.

Nepričakovani finale med Miamijem in Los Angeles Lakersi v "mehurčku" v Orlandu se začenja s prvo tekmo v četrtek ob 3.00. Gre za prvi finale v zgodovini, v katerem se bosta pomerila kluba, ki se v sezoni predtem nista uvrstila v končnico.

James devetič v finalu

Favoriti za končno slavje so Lakersi s trikratnim prvakom LeBronom Jamesom in Anthonyjem Davisom. James je igral v devetih od zadnjih desetih finalov (!) in z Miamijem leta 2012 in 2013 osvojil svoja prva dva prstana. Tretjega si je nadel leta 2016 s Clevelandom, pred dvema letoma pa je v Los Angeles prišel, da bi tudi Lakerse popeljal na sam vrh.

Jezerniki so bili nazadnje v finalu pred desetimi leti in 16. postali prvaki. Letos imajo priložnost, da pri številki 17 ujamejo rekorderja Boston.

"Izjemno sem ponosen, da sem del te franšize, ki se vrača tja, kjer ji je mesto. To je, da se bori za naslov. Zato sem prišel sem," je dejal James. Lakersi so lani šestič zapored ostali brez končnice, ko se je najprepoznavnejši igralec lige boril s poškodbo dimelj. Okrevanje Jamesa in prihod Davisa julija lani sta košarkarje iz Los Angelesa usmerila nazaj na zmagovito pot.

Sorodna novica Goranova septembrska romanca

Butler: Zanima nas samo to, da bomo najboljši Miami

Pri Miamiju bo poleg Dragića največ oči uprtih v Jimmyja Butlerja in Bama Adebaya. "Da bi premagali Lakerse, bomo morali biti blizu popolnosti. Tega smo sposobni. Ne menimo se za to, iz kakšnega izhodišča smo začeli končnico in da nam nasproti stoji najboljša ekipa Zahoda. Zanima nas samo to, da bomo najboljši Miami, kot smo lahko. Smo res dobra ekipa. Ne bom rekel, da smo boljši od vseh, toda v finale ne gremo brez možnosti," je poudaril Butler.

Spored finala

Prva tekma, četrtek ob 3.00:
LA LAKERS (1) - MIAMI (5)

Druga tekma, sobota ob 3.00:
LA LAKERS (1) - MIAMI (5)

Tretja tekma, ponedeljek ob 1.30:
MIAMI (5) - LA LAKERS (1)

Četrta tekma, sreda ob 3.00:
MIAMI (5) - LA LAKERS (1)


Morebitna peta tekma, sobota, 10. oktobra, ob 3.00:
LA LAKERS (1) - MIAMI (5)

Morebitna šesta tekma, ponedeljek, 12. oktobra, ob 1.30:
MIAMI (5) - LA LAKERS (1)

Morebitna sedma tekma, sreda, 14. oktobra, ob 3.00:
LA LAKERS (1) - MIAMI (5)

Igrajo na štiri zmage.