Kraj nesreče, kamor je padel helikopter z devetimi potniki. Foto: Reuters
Kraj nesreče, kamor je padel helikopter z devetimi potniki. Foto: Reuters

"Ni preživelih. V helikopterju je bilo skupaj devet ljudi, pilot in osem potnikov," je v izjavi za javnost povedal načelnik policije Alex Villanueva po nesreči helikopterja, v katerem sta bila nekdanji košarkar LA Lakersov Bryant in njegova 13-letna hčerka Gianna Maria-Onore Bryant.

Sorodna novica Kobe Bryant – največja ikona najslovitejšega kluba Lige NBA

Gianna je bila druga najstarejša od štirih Kobejevih hčera. Zadnja se mu je rodila pred dobrega pol leta. Najstarejša je stara 17 let.

Potniki so bili namenjeni na košarkarsko tekmo mladink. Med njimi je bil tudi 56-letni bejzbolski trener John Altobelli z ženo in eno od dveh hčerk. Alyssa in Gianna sta bili soigralki.

Nesreča se je zgodila v nedeljo dopoldne po kalifornijskem času. Gasilci so klic na pomoč dobili ob 9.47. V tem času je območje prekrivala gost megla.

"Relativna vlažnost je bila 100-odstotna. Zrak je bil kot mrč," je razmere ob nesreči opisal CNN-ov meteorolog Michael Guy. Očividci so povedali, da je helikopter padal z veliko hitrostjo in treščil v hrib. Zaradi megle je policija v Los Angelesu že prej prizemljila vse svoje helikopterje.

"Vremenske razmere so bile tako slabe, da reševalci niso mogli vzleteti. Tja so se odpravili z vozili in nato peš v hrib," je povedal predstavnik za javnost tamkajšnje policije Josh Rubenstein.

Sorodna novica V nesreči helikopterja umrl Kobe Bryant

Po pisanju TMZ-ja, ki je prvi poročal o nesreči, je helikopter večkrat spreminjal višino. Nekaj minut je krožil nad živalskim vrtom, verjetno čakajoč, da se megla razkadi. Ob 9.30 je pilot zadnjič kontaktiral z letališčem. Deset minut pozneje se je helikopter znašel v še gostejši megli. Takrat se je obrnil proti hribom na jugu, kar je bilo usodno. Čeprav se je helikopter povzpel z višine 350 metrov na 600 metrov.

Villaneuva je povedal, da bodo imena vseh devetih umrlih sporočili v naslednjih dneh. 18-članska delegacija nacionalnega odbora za prometno varnost že proučuje okoliščine nesreče.

Helikopter je bil znamke Sikorsky S-76B. Narejen je bil leta 1991. Z letališča Johna Wayna v Santa Ani je vzletel ob 9.06, namenjen pa je bil v športno akademijo Mamba Sports Academy v Newbury Parku, približno 137 kilometrov stran. Zrušil se je kakih 30 kilometrov od središča Los Angelesa.