Eden najspretnejših dribljerjev v zgodovini lige ima v svojih rokah marsikaj. Foto: EPA
Eden najspretnejših dribljerjev v zgodovini lige ima v svojih rokah marsikaj. Foto: EPA

Na glasovanju prejšnji teden se je velika večina ekip strinjala s predlogom vrnitve in mehurčkom v Orlandu, proti je bil le Portland, ki ga je motil format 22 ekip. Blazersi so namreč prepričani, da bi se lahko našel boljši sistem, ki bi pripeljal do naslova prvaka.

Sorodna novica Dončić in Čančar že v ponedeljek v ZDA, Dragić bo moral na sedež kluba 22. junija

Boj proti rasizmu tudi v športu
V zadnjih dneh so ameriški mediji poročali, da vendarle ne gre vse tako gladko, kot je bilo slišati, da naj bi se zbrala skupina približno 50 igralcev, ki si ne želijo vrnitve. Sestanek v noči na petek je razkril glavni vzrok dvoma, to je boj proti rasizmu in policijskemu nasilju v ZDA.

Irving: Vsak dan smo na tarči
"Ne podpiram igranja v Orlandu. Ne podpiram sistemskega rasizma in ostalega sranja. Vse skupaj preveč smrdi. Če si to priznamo ali ne, temnopolti smo na tarči prav vsak dan," je razložil Kyrie Irving. Član Netsov tako ali tako zaradi poškodbe ne bi igral, ima pa izjemen vpliv v sindikatu igralcev Lige NBA. Dvom o vrnitvi so po poročanju The Athletica med drugim glasno izrazili še Donovan Mitchell, Carmelo Anthony in Dwight Howard.

Sorodna novica Ne le igralci Lige NBA, vsi smo del mehurčkov

Bradley: Razlika med šahom in damo
Anthony je vse sodelujoče v razpravi pozval, naj darujejo po 25.000 dolarjev, in sicer za "tisto, v kar verjamejo" oziroma za kar se borijo. Howard pa je prepričan, da bi z vrnitvijo na igrišča odvračali pozornost od stvari, ki se dogajajo zdaj, s čimer je imel v mislih proteste. Oglasil se je tudi Avery Bradley, ki je pomembnost boja proti rasizmu in nadaljevanja lige primerjal z razlikami med šahom in damo.

V naslednji sezoni lock-out?
Med zagovorniki nadaljevanja je bil C. J. McCollum, ki je to odločitev argumentiral s financami. Igralcem ne grozi le izguba velikega dela plače, prav lahko se zgodi, da bi vodstvo lige samo odpovedalo kolektivno pogodbo, kar bi lahko pripeljalo do lock-outa v naslednji sezoni.

Igralke bodo sklep podprle
Na sestanku je bilo govora tudi o pomenu gledalcev. Jasno je, da teh v Orlandu ne bo, po zdajšnjih napovedih pa naj bi tribune samevale tudi v sezoni 2020/2021. Sodelovale so tudi igralke v Ligi WNBA in napovedale, da bodo podprle odločitev kolegov.