Komisar Adam SIlver je predal pokal Billa Russlla za MVP-ja finala Nikoli Jokiću. Center je bil malce sramežljiv, saj ne mara biti v središču pozornosti, tudi dolgi govori niso njegova odlika.
Komisar Adam SIlver je predal pokal Billa Russlla za MVP-ja finala Nikoli Jokiću. Center je bil malce sramežljiv, saj ne mara biti v središču pozornosti, tudi dolgi govori niso njegova odlika. "Joker" vse pove na parketu in tudi na peti tekmi finala je blestel. Foto: Reuters

Najkoristnejši igralec finala je postal Nikola Jokić, ki je bil razred zase v celotni končnici letošnje sezone. Srb je v finalu dosegel kar 151 točk, dvakrat se je izkazal s trojnim dvojčkom. Na peti tekmi je 10 od 28 točk dosegel v zadnji četrtini, zbral je še 16 skokov in sijajno igral v obrambi. Postal je prvi igralec, ki je bil v končnici na vrhu v treh najpomembnejših statističnih kategorijah. Dosegel je največ točk (600), zbral največ skokov (269) in podaj (190).

Lastnik Nuggetsov Stan Kroenke je ponosno dvignil lovoriko Larryja O'Briena. Foto: Reuters
Lastnik Nuggetsov Stan Kroenke je ponosno dvignil lovoriko Larryja O'Briena. Foto: Reuters

Pokal Billa Russlla mu je predal komisar lige Adam SIlver, ki je poudaril, da je prvo leto po smrti izjemnega centra Bostona nagrado prejel prav center iz Somborja, ki je bil dvakrat že MVP rednega dela, v letošnji sezoni pa je to priznanje dobil Joel Embiid.

"Vsa ekipa se je zelo trudila. Toliko dejavnikov je. Preprosto, srečen sem. Delo je opravljeno, zdaj lahko gremo domov," je bil kratek 28-letni Jokić, ki je vse povedal v 42 minutah na parketu. Leta 2014 so ga Nuggetsi izbrali kot 41. na naboru Lige NBA in takrat si res niso mislili, da jim bo devet let zatem zagotovil največji uspeh v zgodovini kluba.

Malone: Ne bomo se zadovoljili le z enim naslovom
"Vsem tekmecem bi rad sporočil, da se ne bomo zadovoljili le z enim naslovom. Hočemo jih več," je bil navdušen trener Michael Malone, ki je pred peto tekmo poudaril, da se veliko ekip sprosti po visokem vodstvu s 3:1. Zahteval je maksimalen pristop v obrambi in v drugem polčasu so se mu želje uresničile.

Trener Michael Malone se je znašel na rokah svojih varovancev. 51-letni strokovnjak je ponovil uspeh očeta Brendana Malona, ki je bil pomočnik legendarnega Chucka Dalyja v Detroitu. Pistonsi so naslov osvojili v letih 1989 in 1990. Foto: Reuters
Trener Michael Malone se je znašel na rokah svojih varovancev. 51-letni strokovnjak je ponovil uspeh očeta Brendana Malona, ki je bil pomočnik legendarnega Chucka Dalyja v Detroitu. Pistonsi so naslov osvojili v letih 1989 in 1990. Foto: Reuters

Čančar četrti Slovenec z naslovom
Vlatko Čančar v tej finalni seriji štirikrat ni stopil na parket, na tretji tekmi pa je igral pol minute. 26-letni Primorec je postal četrti Slovenec z naslovom prvaka po Benu Udrihu, Rašu Nesteroviću in Saši Vujačiću.

Caldwell-Pope in Brown junaka v končnici
Michael Porter je prikazal najboljšo predstavo v finalu s 16 točkami in 13 skoki, Jamal Murray ni imel strelskega večera (14 točk, 6/15 iz igre, 2/7 za tri), a je zbral tudi osem skokov in osem podaj. V končnici se je izkazal Kentavious Caldwell-Pope, ki je pol minute pred koncem ukradel žogo Jimmyju Butlerju in potrdil naslov z dvema prostima metoma. Ostrostrelec je že oktobra 2020 osvojil naslov z LA Lakersi. Bruce Brown je dosegel štiri točke v zadnji minuti in pol.

Butler ohranil Vročico v igri, a je pretiraval s težkimi meti v končnici
Butler je v uvodnih treh četrtinah prispeval le osem točk, v ključnih trenutkih pa je nasul 13 točk in obdržal Vročico v igri. V zadnjih dveh minutah je pretiraval z meti iz neizdelanih položajev, izgubil je tudi žogo pol minute pred koncem. Vseeno je bil najboljši strelec Miamija z 21 točkami. V finalni seriji ni niti enkrat presegel 30 točk. Bam Adebayo je v prvem polčasu dosegel 18 točk, nato pa le še 2.

Miami je zadel le devet trojk in 35 poskusov. Denver je bil znova precej boljši v skoku (57:44).

Adebayo z 18 točkami v prvem polčasu zagotovil vodstvo Miamija
Po zaostanku z 0:5 so Nuggetsi nanizali 12 točk in po zabijanju veterana Jeffa Greena je moral trener Miamija Erik Spoelstra vzeti prvo minuto odmora. Sredi prve četrtine je Denver povedel s 16:8 in navijači so že začeli razmišljati o lahki zmagi in velikem slavju. Drugačne načrte je imel Adebayo, ki je v zadnjih treh minutah prve četrtine dosegel 10 točk. Vročica je imela po 12 minutah minimalno prednost (22:24).

Bam Adebayo je blestel v prvem polčasu, v katerem je zbral 18 točk in devet skokov. Foto: Reuters
Bam Adebayo je blestel v prvem polčasu, v katerem je zbral 18 točk in devet skokov. Foto: Reuters

Nuggetsi so zelo slabo metali izza črte (1/15 v prvem polčasu, edino trojko je zadel Jokić). Miami je imel v drugi četrtini vseskozi prednost, a se mu ni uspelo odlepiti. Adebayo je do odmora zbral 18 točk in 9 skokov, Butler znova ni blestel (8 točk, 2/8 iz igre). Denver je po prvem polčasu zaostajal s 44:51, čeprav je igral slabo in bi se lahko znašel že v položaju s precej višjim zaostankom.

Nuggetsi so se prebudili v tretji četrtini
Sredi tretje četrtine so se Nuggetsi prebudili in s sedmimi zaporednimi točkami izenačili na 60:60 po trojki Murrayja. Michael Porter, ki je imel velike težave z metom v finalu, je s trojko zagotovil vodstvo z 69:66, a je odgovoril Kyle Lowry in Vročica je imela po 36 minutah točko naskoka (70:71).

Kentavious Caldwell-Pope je ukradel žogo pol minute pred koncem in potrdil naslov z dvema prostima metoma. Foto: Reuters
Kentavious Caldwell-Pope je ukradel žogo pol minute pred koncem in potrdil naslov z dvema prostima metoma. Foto: Reuters

Butler dosegel 11 točk v manj kot dveh minutah ...
Na začetku zadnje četrtine je Jokić nanizal šest točk, Murray pa je povišal na 81:76. Po minuti odmora je Miami vse stavil na Butlerja, ki je zadel dve trojki in dodal še tri proste mete po zelo sporni osebni napaki Aarona Gordona. Butler je v minuti in 42 sekundah dosegel kar 11 točk in Miami je znova prevzel vodstvo (86:87). Jokić je zadnji koš v finalu dosegel dve minuti in pol pred koncem, nato pa je Butler zadel dva prosta meta.

... a vsega le ni mogel storiti sam
Po zgrešenem metu Murrayja je Bruce Brown s polaganjem popeljal Denver v vodstvo z 90:89 minuto in pol pred koncem. Miami vse do konca ni dosegel niti točke več. Butler je pol minute pred koncem podal naravnost v roke Caldwell-Popu, ki je zadel oba prosta meta. Po minuti odmora je skušal Butler iz nemogočega položaja izenačiti s trojko od table, a ni bil natančen. Brown je zadel oba prosta meta za 94:89. Po zgrešenem metu Lowryja izza črte gostje niso več delali osebne napake in ura se je iztekla ob velikem slavju v Ball Areni.

Jokiću se mudi domov, parada pa bo šele v četrtek
"V Srbiji je bila tekma sredi noči, ljudje pa se na ulicah veselijo z mano. Prihajam iz majhnega kraja, kjer me vsi poznajo. Mati me je naučila, da ne smem biti evforičen, ko gre vse po načrtih in tudi obratno. Tega se skušam držati. Miami je odigral odlično sezono in ni bil zaman v finalu. Finalna serija ni bila lahka. Najboljšo igro smo prikazali v končnici, v kateri smo stopnjevali formo. V prejšnjih letih nam ni šlo po načrtih v končnici, Murray je bil poškodovan in prehitro smo izpadli. V Ligi NBA ni bližnjic, naslov si je treba zaslužiti. Slišal sem, da bo parada šele v četrtek, meni pa se mudi domov," je na novinarski konferenci blestel Jokić.

Spoelstra: Težko je požreti poraz v finalu, a tekmec je bil boljši
Trener Miamija Spoelstra je doživel četrti poraz v šesti finalni seriji. To ni bil njegov najgrenkejši poraz, saj je bil junija 2011 veliki favorit proti Dallasu, s sta LeBron James in Dwyane Wade ostala brez naslova, ki sta ga nato osvojila v letih 2012 in 2013.

"Imamo zagrizeno ekipo, ki se ni predala do konca. V končnici smo imeli veliko težav, a smo se prebili v finale. Denver ima res izjemno ekipo in nismo jih mogli ustaviti. Zadnje tri ali štiri minute so bile kot prizor iz filma. Obe ekipi sta bili kot boksarja v ringu, ki se borita, a sta brez energije. Preprosto nismo zadeli. Ničesar ne obžalujem, Denver je bil boljši v tej finalni seriji. V celotni končnici je bil z naskokom najboljša ekipa. Odigrali smo odlično v obrambi, a smo bili vseeno prekratki," je na novinarski konferenci razlagal 52-letni Spoelstra.

Jimmy Butler v finalu ni
Jimmy Butler v finalu ni "eksplodiral". Na petih tekmah je dosegel 108 točk, kar je precej premalo za glavnega zvezdnika ekipe. Proti Milwaukeeju, New Yorku in Bostonu je jemal sapo z izjemnimi predstavami, ko je znal simultanko odločiti zmagovalca. Foto: Reuters

"Vsi smo iztisnili maksimum. Seveda je težko požreti poraz v finalu, a treba je priznati, da je bil tekmec boljši. V garderobi sem igralcem povedal, da preprosto še nismo bili na vrsti, a imamo ekipo, ki je sposobna igrati za naslov tudi v prihodnji sezoni. V letošnji sezoni smo se veselili številnih nepozabnih zmag in teh spominov nam nihče ne bo vzel. O tej ekipi boste novinarji še veliko pisali," je dodal trener Miamija, ki je aprila 2008 nasledil legendarnega Pata Rileyja.

Butler zelo potrt po porazu
"Res sem si želel naslova. Odlično smo tekmovali v končnici in presenetili marsikoga. V Miamiju smo odigrali štiri zelo dobre sezone. Zelo dobro se počutim na Floridi. Vesel sem, da smo se prebili vse do finala, čeprav se na koncu ni izšlo po željah. Najbolj me jezi, da sem izgubil žogo v končnici. Zdaj ni čas za izgovore, gleženj me ni prav nič oviral. Denver nas je preprosto premagal," je bil vidno potrt 33-letni Butler, ki je v finalu izgubil že pred dvema letoma in pol proti Lakersom.

Jokić po dolgem čakanju Denver popeljal do želenega naslova

Finale, peta tekma:
DENVER – Miami 4:1
94:89 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18)
19,537; Jokić 28 (12/16 iz igre, 1/3 za tri, prosti meti 3/5) in 16 skokov v 42 minutah, Porter 16 (7/17 iz igre, 1/6 za tri) in 13 skokov, Murray 14 (6/15 iz igre, 2/7 za tri), 8 skokov in 8 podaj, Caldwell Pope 11, Brown 10, Braun 7, Green in Gordon po 4, Čančar ni igral; Butler 21 (5/18 iz igre, 2/5 za tri, prosti meti 9/11), Adebayo 20 (9/20 iz igre) in 12 skokov, Strus (1/6 za tri) in Lowry (4/9 za tri) po 12, Martin 10, Vincent 6, Robinson 5, Love 3.

Met iz igre: 38/84; 33/96
Met za tri točke: 5/28; 9/35
Prosti meti: 13/23; 14/16
Skoki: 57; 44
Podaje: 21; 18

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.


Vsi izidi in MVP-ji finalnih serij od leta 2000 naprej:
1999-00: Los Angeles Lakers – Indiana Pacers 4:2; MVP: Shaquille O'Neal, LA Lakers
2000-01: Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers 4:1; MVP: Shaquille O'Neal, LA Lakers
2001-02: Los Angeles Lakers – New Jersey Nets 4:0; MVP: Shaquille O'Neal, LA Lakers
2002-03: San Antonio Spurs – New Jersey Nets 4:2; MVP: Tim Duncan, San Antonio
2003-04: Detroit Pistons – Los Angeles Lakers 4:1; MVP: Chauncey Billups, Detroit
2004-05: San Antonio Spurs – Detroit Pistons 4:3; MVP: Tim Duncan, San Antonio
2005-06: Miami Heat – Dallas Mavericks 4:2; MVP: Dwyane Wade, Miami
2006-07: San Antonio Spurs – Cleveland Cavaliers 4:0; MVP: Tony Parker, San Antonio
2007-08: Boston Celtics – Los Angeles Lakers 4:2; MVP: Paul Pierce, Boston
2008-09: Los Angeles Lakers – Orlando Magic 4:1; MVP: Kobe Bryant, LA Lakers
2009-10: Los Angeles Lakers – Boston Celtics 4:3; MVP: Kobe Bryant, LA Lakers
2010-11: Dallas Mavericks – Miami Heat 4:2; MVP: Dirk Nowitzki, Dallas
2011-12: Miami Heat – Oklahoma City Thunder 4:1; MVP: LeBron James, Miami
2012-13: Miami Heat – San Antonio Spurs 4:3; MVP: LeBron James, Miami
2013-14: San Antonio Spurs – Miami Heat 4:1; MVP: Kawhi Leonard, San Antonio
2014-15: Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 4:2; MVP: Andre Iguodala, G. State
2015-16: Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 4:3; MVP: LeBron James, Cleveland
2016-17: Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 4:1; MVP: Kevin Durant, G. State
2017-18: Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 4:0; MVP: Kevin Durant, G. State
2018-19: Toronto Raptors – Golden State Warriors 4:2; MVP: Kawhi Leonard, Toronto
2019-20: Los Angeles Lakers – Miami Heat 4:2; MVP: LeBron James, LA Lakers
2020-21: Milwaukee Bucks – Phoenix Suns 4:2; MVP: Giannis Antetokounmpo, Milwaukee
2021-22: Golden State Warriors – Boston Celtics 4:2; MVP: Stephen Curry, G. State
2002-23: Denver Nuggets - Miami Heat 4:1; MVP: Nikola Jokić, Denver