LaBron James in soigralci se bodo v finalu Zahoda zelo verjetno srečali z mestnimi tekmeci Clippersi, ki vodijo s 3:2 v zmagah proti Denverju. Foto: Reuters
LaBron James in soigralci se bodo v finalu Zahoda zelo verjetno srečali z mestnimi tekmeci Clippersi, ki vodijo s 3:2 v zmagah proti Denverju. Foto: Reuters

Jezerniki so zadnjič v konferenčnem finalu igrali leta 2010, ko so tudi osvojili 16. naslov prvaka. V nepozabnem finalu so ugnali Boston s 4:3 v zmagah, MVP pa je bil Kobe Bryant, ki je umrl 26. januarja letos v helikopterski nesreči. V zadnjih šestih letih Lakersi niso igrali v končnici, letos pa so sestavili izjemno ekipo, ki je v prvih dveh krogih izgubila uvodno tekmo, nato pa nanizala štiri zaporedne zmage.

LeBron James se je znova približal trojnemu dvojčku (29 točk, 11 skokov in 7 podaj). Markieff Morris in Danny Green sta zadela po štiri trojke, James in Kyle Kuzma pa sta bila po trikrat natančna izza črte. Ekipa, ki res ne slovi po metih izza črte, je zadela kar 19 trojk iz 37 poskusov.

James Harden vsega ni mogel storiti sam. Najboljši strelec lige je nasul 30 točk. Russell Westbrook je bil popolnoma razglašen (4/13 iz igre, 0/3 za tri), po poškodbi mečne mišice je bil daleč od prave forme. Tudi P. J. Tucker, Robert Covington in Eric Gordon so z vsako tekmo igrali slabše.

Udaren začetek Lakersov
Lakersi so sijajno začeli peto tekmo. Kentavious Caldwell-Pope, Markieff Morris in Danny Green so zadeli izza črte. Po zabijanju Jamesa za 13:2 je D'Antoni že vzel minuto odmora po treh minutah. Rocketsi niso našli pravega ritma in Jezerniki so z delnim izidom 10:0 povedli že s 33:11 po polaganju Alexa Carusa. V zadnjih dveh minutah prve četrtine je Houston zadel tri trojke. Ben McLemore je prehitel sireno iz desnega kota in znižal na 35:20.

Tudi začetek druge četrtine je pripadel Raketam, ki so nanizale osem zaporednih točk in Frank Vogel je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Do polčasa je Houston še uspel držati priključek (62:51).

Russell Westbrook je bil daleč od prave forme. Zapletel se je z Rajonom Rondom in nato še z njegovim bratom. Foto: Reuters
Russell Westbrook je bil daleč od prave forme. Zapletel se je z Rajonom Rondom in nato še z njegovim bratom. Foto: Reuters

Zadnja četrtina le še formalnost
Na začetku drugega dela je Harden znižal na 65:59, več pa ekipi iz Teksasa ni uspelo. Rocketsi skoraj pet minut niso dosegli niti točke, James se je razigral in z delnim izidom 13:0 so Lakersi odločili tekmo (83:61).

Sredi zadnje četrtine je Vogel pri vodstvu s 109:82 iz igre vzel Jamesa in Davisa. Na obeh straneh so tekmo končali rezervisti, nekateri v tej seriji pred tem niso igrali niti sekunde.

Brata Rajona Ronda odpeljali iz dvorane
Še najbolj vroče je bilo osem minut pred zadnjim piskom sirene, ko je Rajon Rondo prejel tehnično napako, ko je s klopi povedal nekaj krepkih Westbrooku. Kmalu zatem se je razglašeni zvezdnik Houstona zapletel še z bratom Williamom Rondom, ki ima v mehurčku frizerski salon za košarkarje. Pomahal je Westbrooku in ga "poslal" na dopust. Varnostniki so ga odpeljali iz dvorane.

LeBron že enajstič v konferenčnem finalu
"Prvi dan priprav je trener Vogel dejal, da moramo biti najboljša obrambna ekipa v ligi. V končnici smo se res izboljšali. Po slabšem začetku serije smo se ves čas izboljševali. 24 ur razmišljam le o košarki, v mehurčku drugih tem ni. Vsi smo prišli v Los Angeles le z enim namenom – zanima nas prstan," je razmišljal James.

"V Los Angeles sem prišel točno s tem namenom. Franšizo sem želel popeljati nazaj na mesta, ki jih je vajena. Lakersi so se vedno borili za naslov. Želim nadaljevati bogato zgodovino kluba," je dejal James, ki se je že enajstič v karieri uvrstil v konferenčni finale. Šestkrat mu je to uspelo s Clevelandom in štirikrat z Miamijem. Le leta 2009 se mu nato ni uspelo prebiti v veliki finale, ko so Cavaliersi izgubili proti Orlandu z 2:4 v zmagah.

Mike D'Antoni je v štirih sezonah na klopi Houstona zbral 217 zmag in doživel 101 poraz. Zdaj bo sprejel nov izziv. Foto: Reuters
Mike D'Antoni je v štirih sezonah na klopi Houstona zbral 217 zmag in doživel 101 poraz. Zdaj bo sprejel nov izziv. Foto: Reuters

Analize Vogla obrodile sadove
Trener Vogel je po porazu na prvi tekmi prejšnji petek s 97:112 do pete ure zjutraj analiziral posnetek tekme. Odločil se je, da bo skušal z nižjo postavo, centra Dwight Howrad in JaVale McGee sta na naslednjih tekmah obsedela na klopi. Na naslednjih štirih srečanjih so bili Lakersi premočni za Houston.

"Rezervisti so v tej seriji igrali zelo dobro. Že vso sezono so v dobri formi. Imamo zelo širok kader in optimističen sem, da lahko gremo še naprej. Portland in Houston sta odlično odigrala prvo tekmo serije. V nadaljevanju smo igrali veliko bolj zavzeto," je poudaril Vogel.

D'Antoni vodil zadnjo tekmo na klopi Houstona
Trener Mike D'Antoni je rotiral le osem igralcev, ki so z vsako tekmo popuščali. Z najnižjo postavo v mehurčku Rocketsi niso imeli realnih možnosti za uspeh. Skok so znova izgubili kar z 31:50. Generalni menedžer Daryl Morey bo moral pošteno zavihati rokave in prevetriti kader. 69-letnemu D'Antoniju se bo pogodba iztekla in ne bo je podaljšal, o pokoju še ne razmišlja. Indiana išče novega trenerja po odhodu Nata McMillana in D'Antoni je zelo resen kandidat.

"Lakersi so odigrali izjemno tekmo, zadevali so z vseh položajev. Približali smo se na šest točk, več pa ni šlo. Vse smo iztisnili iz sebe, a to ni bilo dovolj. V Houstonu se počutim odlično, navijači so me sprejeli, imamo močno ekipo. Odigrali smo zelo dobre štiri sezone. Težko je takoj po tekmi govoriti, kaj se bo zgodilo v naslednji sezoni. Nekaj pa lahko potrdim že danes – zagotovo bom tudi v naslednji sezoni trener v Ligi NBA," je poudaril D'Antoni.

Veliko razočaranje za Hardna
Na novinarski konferenci je bil najbolj potrt Harden: "Težka sezona za nas. Ni se končalo po načrtih in željah. Mislim, da je naša franšiza na pravi poti, do naslova pa nam vsekakor še veliko manjka. Veliko smo vložili in razočaranje je seveda veliko. V tej seriji smo se izkazali le na prvi tekmi, na vseh ostalih nismo bili na dovolj visoki ravni. Obrambo smo zelo izboljšali, nismo pa bili konkurenčni v skoku. Želim si, da bi se trener D'Antoni vrnil naslednjo sezono."

KONČNICA, Zahod, polfinale, peta tekma:
LA LAKERS (1) - Houston (4) 4:1
119:96 (35:20, 27:31, 33:18, 24:27)
James 29 (9/18 iz igre), 11 skokov in 7 podaj, Kuzma 19 (3/6 za tri), Morris 16 (4/4 za tri), D. Green 14 (4/6 za tri), Davis 13 in 11 skokov, Caldwell Pope 10, Horton Tucker 9, Caruso 5, Rondo in Howard po 3; Harden 30 (12/20 iz igre), J. Green 13, Westbrook 10 (4/13 iz igre), McLemore in Rivers po 9, Tucker 8, Clemons 7, Covington in Gordon po 5.

Šesta tekma, nedelja ob 19.10:
DENVER (3) - LA CLIPPERS (2) 2:3


Vzhod, finale, prva tekma, torek:
BOSTON (3) - MIAMI (5) 0:0

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.