Derrick Rose, novo upanje in obraz čikaških Bikov, a po hudi poškodbi kolenskih križnih vezi ni bil nikoli več najboljši igralec ekipe. Foto: Reuters
Derrick Rose, novo upanje in obraz čikaških Bikov, a po hudi poškodbi kolenskih križnih vezi ni bil nikoli več najboljši igralec ekipe. Foto: Reuters

Veliki talent in zvezda od prve tekme, saj je ne nazadnje igral za svoj domači Chicago, je imel to srečo, da ga je lahko izbral kot prvega na izboru leta 2008. V krstni sezoni je Derrick Rose prepričljivo postal najboljši novinec Lige NBA, v naslednjih sezonah pa je 191 cm visoki organizator igre še dvigal raven igre.

Najmlajši MVP v zgodovini

Pri 22 letih je s povprečjem 25,0 točke in 7,7 podaje na tekmo popeljal Chicago Bulls do prvega mesta v rednem delu sezone z izjemnim izkupičkom 62 zmag in 20 porazov, za kar je bil po koncu sezone 2010/11 razglašen za MVP-ja prvenstva. Čikaški Biki so se pod njegovim vodstvom takrat prebili do finala Vzhoda, kjer je bil s 4:1 v zmagah boljši Miami.

Usodna poškodba, ki je spremenila kariero

Ko je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bo Rose z Bullsi osvojil naslov prvaka, je udarila poškodba, ki je za vedno spremenila njegovo kariero. Na prvi tekmi prvega kroga končnice 2012 proti Philadelphii si je Rose strgal križne vezi na levem kolenu, zaradi česar je izpustil celotno naslednjo sezono, v sezoni 2013/14 pa je zmogel odigrati le 10 tekem. Nikoli več ni bil podoben playmakerju, ki je čaral in vodil ekipo, sposobno naskoka na naslov prvaka.

Zahvala navijačem v vseh mestih, kjer je igral

Derrick Rose je bil med letoma 2010 in 2012 trikrat zapored izbran na tekmo vseh zvezd. Foto: Reuters
Derrick Rose je bil med letoma 2010 in 2012 trikrat zapored izbran na tekmo vseh zvezd. Foto: Reuters

Po osmih sezonah je v menjavah zapustil rodni Čikago, saj so ga Bullsi poslali k New York Knicksom. Začel se je niz selitev, običajno po dveh sezonah. Sledile so epizode pri Clevelandu, Minnesoti, Detroitu in znova New Yorku. Pred lansko sezono je podpisal dvoletno pogodbo z Memphisom, zdaj pa je dosegel prijateljski dogovor, da so ga Grizliji izpustili, četudi ga je z njim vezala še enoletna pogodba.

V četrtek zjutraj je zdaj 35-letni Derrick Rose na svojih družbenih omrežjih objavil zapis o koncu športne kariere, hkrati pa je v vseh svojih šestih mestih, kjer je igral v Ligi NBA zakupil celostranske oglase v lokalnih časopisih in se zahvalil klubom ter zlasti navijačem za podporo.

"Košarka je bila šele začetek"

Med letoma 2008 in 2024 je v rednem delu sezone odigral 723 tekem s povprečjem 17,4 točke in 5,2 podaje. V končnicah je odigral 52 tekem s povprečjem 21,9 točke in 6,3 podaje, njegov največji klubski uspeh pa je ostal konferenčni finale Vzhoda leta 2011.

"Ker vem, da sem v športu dal vse od sebe, sem prepričan o svoji odločitvi. Košarka je bila zame šele začetek. Zdaj je pomembno, da dam vse od sebe svoji družini, ki si to zasluži," je ob športni upokojitvi sporočil Derrick Rose.